superbake(31)-cover
U VAZDUHU · trend

Kako je divno popiti kafu, pojesti doručak ili kolač a da znate da pored trenutnog zadovoljstva imate i zadovoljstvo da podržavate dobru ideju i važan projekat.

Tekst: Jelena Popović Đorđević

Predstavljamo vam projekte socijalnog preduzetništva u Beogradu koji nam omogućavaju upravo to, da svojim svakodnevnim aktivnostima podržimo organizacije čija je misija da pružaju kontinuiranu pomoć različitim ugroženim grupama društva. Zato, kad donosite odluku o tome gde ćete popiti kafu, na kom mestu u gradu ćete zakazati sastanak, koji bejgl ili kolač ćete preporučiti na svom instagram i fejsbuk profilu, setite se ovih šampiona socijalnog preduzetništva – i budite spona u širenju njihovih priča. Svaka je važna, i mi smo deo svake od njih – jer smo komšije, prijatelji i sugrađani.

Gde piješ kafu?

Kafe bar Šesnaest (16)

Kafe bar Šesnaest je kafić i bar na Dorćolu gde možete da započnete jutro, održite poslepodnevni neformalni sastanak ili pozovete prijatelje na piće. Ovaj kafić je samo naizgled još jedan u nizu beogradskih kafića s dobrom muzikom i velikim izborom pića. Kafe bar 16 je socijalno preduzeće koje je Centar za integraciju mladih pokrenuo u cilju proširenja podrške koju pruža deci koja su uključena u život i/ili rad na ulici. Nakon što napune 15 godina, deca koja dolaze u Svratište ostaju bez mogućnosti korišćenja usluge i oslanjaju se isključivo na podršku koju pruža stručni terenski tim Svratišta.

Mnogobrojni problemi s kojima su se ranije suočavali ostaju, a jedan od najdominantnijih je otežan nastavak obrazovanja, a samim tim i pristup tržištu rada. Kafe bar Šesnaest (16) koncipiran je tako da mladima, pored obuke za konobare i barmene, pruža mogućnost socijalne inkluzije, interakcije s većinskom populacijom i mogućnost za zaposlenje i van kafića. Mladi koji će dobiti priliku za rad u kafiću moći će da posluže kao primer i uzor deci, trenutnim korisnicima Svratišta, dajući im motivaciju za završetak škole i potvrdu da se prestankom dolaska u Svratište podrška koju dobijaju od Centra za integraciju mladih ne završava.

Centar za integraciju mladih (CIM) je udruženje građana iz Beograda koje se već godinama zalaže za veću društvenu integraciju dece uključene u život i/ili rad na ulici, kao i na stvaranje sistema podrške za svako ugroženo dete. Kafe bar Šesnaest pomaže CIM da unapredi održivost svojih programa.

Gospodar Jovanova 46

www.cim.org.rs

Kafe bar Šesnaest (16) Facebook

Gde kupuješ doručak?

Bagel Bejgl

Bagel Bejgl pekara je socijalno preduzeće koje je pokrenulo NVO Atina (udruženje građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja) čiji se profit koristi za finansiranje programa podrške žrtvama trgovine ljudima. Otvorena 2014. godine, pekara ujedno predstavlja i mesto gde korisnice programa NVO Atina stiču znanja i veštine koji im pomažu da dođu do zaposlenja.

Do sada je kulinarskom zanatu u njemu obučeno preko 30 korisnica Atininih programa. Na jednom mestu se dešava mnogo dobrih stvari – u ponudi je veliki izbor kvalitetnih proizvoda koji se pripremaju od lokalnih namirnica, bez aditiva, podstiče se ženska i komšijska solidarnost, podstiče se preduzetništvo i doprinosi smanjenju siromaštva – posebno ugroženih socijalnih grupa. 

Šta je bejgl?

Bejgl je originalno pecivo Jevreja koji su živeli u Poljskoj, i koje su nastavili da prave i nakon što su emigrirali u Ameriku, gde je postalo poznato i popularno. Tako u nekim delovima SAD i Velike Britanije danas bejgl ima kultni status, slično kao kod nas burek. U pekari Bagel Bejgl prave se ukusni sendviči, a sam proces izrade ovog peciva je vrlo specifičan. Ono se pravi od visokoproteinskog brašna i mesi na poseban način, kako bi se razvile belančevine unutar samog testa, koje se ostavlja da se sjedini i naraste u roku od 12 do 18 sati na temperaturi od četiri stepena.

Nakon toga se testo kuva, pa se peče, i to sve doprinosi specifičnom i karakterističnom ukusu bejgla. Bejgl se proizvodi od odabranih sorti domaćeg brašna, a dodaci se biraju među najsvežijim i najkvalitetnijim namirnicama.

Kneza Danila 39

www.bagel.rs

Bagel Bejgl Facebook

Gde naručuješ kolače?

Super Bake poslastičarnica

Super Bake je tim baka koje su se udružile kako bi otvorile poslastičarnicu u Beogradu.

Ideja koja je veoma uspešno realizovana u drugim zemljama – Super Bake poslastičarnica je inicijativa da se u Beogradu otvori poslastičarnica u kojoj će raditi bake, odnosno penzionerke. Kroz povremeni rad Super Bake će imati priliku da rade ono što već znaju i vole, spremaju kolače, i na taj način dopune svoja skromna primanja, ali i da obogate svoj društveni život, jer se mnoge od njih nađu u socijalnoj izolaciji kad odu u penziju.

Tim Super Baka trenutno čini sedam baka, a poziv za nove članice je otvoren. Ideja je da bake ne rade puno radno vreme, već da im aktivnosti u vezi s poslastičarnicom budu dodatni izvor prihoda, pa je tako potrebno okupiti više baka koje će učestvovati u radu poslastičarnice. Sredstva za realizaciju ovog projekta su prikupljena kroz kampanju grupnog finansiranja na platformi Indiegogo u kojoj su učestvovali građani – što znači da je zajednica direktno podržala realizaciju ovog projekta. Željeni iznos je uspešno prikupljen, pa čak i premašen, a sredstva će se koristiti za opremanje radionice u kojoj će bake zajedno spremati autentične, domaće kolače. Lokacija za Super Bake poslastičarnicu se još uvek traži, a pored radionice za izradu kolača, u planu je da se od jeseni otvori još jedan prostor u kome će svi zainteresovani i ljubitelji pravih domaćih kolača moći da se druže s bakama i degustiraju na licu mesta kolače iz njihove radionice.

Super Bake Facebook

One Star Colorblock Platform ONE STAR: Colorblock Platform + Pinstripe purse-1031547_960_720 Najbolje torbe sa Nedelje mode u Londonu plogging.jpg.860x0_q70_crop-scale.cover Novi trend u Švedskoj: Sakupljanje đubreta tokom trčanja page_cover 5 parfema savršenih za proleće · · · · ·