Šokantni japanski roman konačno na srpskom
KULTURA · knjige

U istoriji japanske književnosti na prste jedne ruke mogu se probrojati knjige koje su svojim pojavljivanjem toliko uzburkale tamošnju literarnu scenu. 

U istoriji japanske književnosti na prste jedne ruke mogu se probrojati knjige koje su svojim pojavljivanjem toliko uzburkale tamošnju literarnu scenu. 

Debitantski roman danas megapopularnog pisca izazvao je sredinom 70tih godina XX veka šok i podelio publiku i kritiku, ali to mu nije smetalo da osvoji prestižnu nagradu i za kratko vreme postane milionski bestseler.

Izdavačka kuća Booka sa zadovoljstvom predstavlja roman “Plavo, gotovo prozirno” Rjua Murakamija.

Šokantni japanski roman konačno na srpskomimg-plavo,_gotovo_prozirno_naslovna.jpg

O ROMANU
„Plavo, gotovo prozirno“ brutalna je pripovest o izgubljenoj mladosti. Murakami nam snažnim slikama dočarava japanski lučki grad u blizini američke vojne baze i u njemu grupu prijatelja zarobljenih u destruktivnom začaranom krugu seksa, droge i rokenrola. Roman gotovo i da nema zaplet, ali sirova i često nasilna proza potpuno oživljava ove likove i njihova iskustva pred našim očima, i vodi nas u vrtoglavu vožnju kroz stvarnost i halucinacije, njihove uspone i padove…

Zatočeni i zapravo pasivni, oni u svojim pustolovinama ne nalaze ni strasti, ni uzbuđenja. A opet, iz tog otuđenja, dosade i potiskivanog gneva i tuge izranja tiha i neobična lepota koja čitaoca gotovo podjednako prenerazi.

Prvi roman Rjua Murakamija „Plavo, gotovo prozirno“ dobio je uglednu književnu nagradu Akutagawa i smesta postao bestseler. Oštro i svesno odstupajući od introspektivnosti posleratne japanske književnosti, ovaj roman je podelio i kritiku i publiku, a vrlo brzo i privukao pažnju svetske javnosti kao alternativni prikaz savremenog Japana.

„Japanska mešavina Paklene pomorandže i Stranca.“Newsweek
„Silna knjiga – oštrog početka i brzog završnog udarca.“Bestseller
„Živ portret grupe modernih, autodestruktivnih mladih ljudi.“Asia Mail
„Kombinacija egzotike, erotike i genijalne književne tehnike… Bube i sluz, čizkejk i sperma, kiša i piste – sve to opisano s ljubavlju.“Washington Post
„Preporučujemo čitaocima koji vole bizarno, čitaocima koji su mislili da su zaista postigli nešto kada su na ulicama izigravali frikove krajem šezdesetih, ili onima koji još misle da je Japan zemlja trešnjinog cveta i ćelavih monaha.“Antoch Review

O PISCU
Kritika ga naziva „Maradonom japanske literarne scene“ i „renesansnim čovekom za postmoderno doba“. Rju Murakami (1952) skrenuo je pažnju na sebe već svojim prvim kratkim romanom Plavo, gotovo prozirno (1976), koji je vrlo brzo postao bestseler. Roman je u Japanu prodat u preko milion primeraka za samo šest meseci, i dobio je prestižnu nagradu Akutagawa. Sa svojim sledećim delom Coin Locker Babies (1980) Murakami je postao velika zvezda i dobio nagradu Noma Liberal Arts New Member. Od tada je Murakami, inače omiljeni pisac svog poznatog prezimenjaka Harukija, u samom vrhu japanske savremene književnosti. 

Šokantni japanski roman konačno na srpskomimg-rju_murakami_fotografija.jpg

Po njegovom kultnom romanu Audicija (1997) snimljen je istoimeni kontroverzni film, koji je režirao Takaši Mike. Psiho-horor roman U miso supi (1998) doneo mu je Yomiuri književnu nagradu i svetsku književnu slavu, a u planu je i film po njemu u režiji Vima Vendersa.  Osim što piše, Murakami je i režirao nekoliko uspešnih filmova (Almost Transparent Blue, Tokyo Dekadence, Love & Pop), svira bubnjeve u rok grupi i vodi jedan televizijski šou.

Izdavačka kuća Booka osnovana je 2009. godine u Beogradu sa idejom promovisanja kvalitetne savremene književnosti. Do sada je objavila knjige autora kao što su: Frederik Begbede, Rju Murakami, Džefri Judžinidis, Miranda Džulaj, Džon Makgregor, Mirijam Tevs, Andžej Stasjuk, Dejv Egers, Džonanatan Letem.  

let-korice.jpg Novi roman Vladimira Arsenijevića stiže 5. juna rumena-bio.jpg Zanimljivo književno veče u KC Gradu od-korice-do-korice-izlozba.png Od korice do korice klarkson.jpg Osvojite knjigu Džeremija Klarksona