kafa
PULS GRADA · dizajn

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa talogom od kafe iz kafića i domova širom sveta? Berlinac Julian Lechne se zapitao da li postoji način da te ostatke od kafe nekako iskoristi i došao je na genijalnu ideju koja vas oslobađa svake eko krivice. Jer on je izumeo šolju od taloga kafe.

Svojevrsna je ovo reinkarnacija, talog od kafe se koristi za šolje za kafu koje imaju višekratnu upotrebu. Julian Lechne pretvara ostatke kafe u čvrste šolje za kafu. I to je sve zaista ekološki. A možda je i čarobnjaštvo u pitanju? Julian je 2009. godine počeo da reciklira ostatke kafe u okviru diplomskog projekta na fakultetu. Od tada je potrošeno zaista mnogo kafe i ove godine je konačno našao savršenu kombinaciju za kreiranje održive šolje.

A kako on to tačno radi?
Julian tri puta nedeljno prikuplja ostatke kafe iz kafića po Berlinu, i od ostataka od 6 šoljica espresso kafe on može da napravi novu šolju i tanjirić. Zaista izgledaju šik i mogu svakodnevno da se upotrebljavaju. Naravno, tom talogu od kafe Julian dodaje smesnu nekoliko obnovljivih sirovina kao što su biopolimeri i delići drveta. Pri izradi se koriste prirodni materijali! Plus, šolje izgledaju sjajno i mogu da izdrže tečnost velike toplote. Ovde se spajaju estetika i korisnost!

Šolja jedinstvenog oblika je u paru sa tanjirićem. Naziv njegovog „izuma“ je Kaffeeform, i ovaj kuhinjski set se prepoznaje i po savršenom mirisu kafe. Trenutno je ovakav set dostupan samo onlajn, a više o njemu možete pogledati ovde, ali uskoro će verovatno biti u prodaji, za početak, u mnogim kafićima u Berlinu.

greenery Pantone: „Greenery” je boja 2017. godine cover Ideje kako da vaš poklon bude najlepše upakovan Nani Zani Nani Zani ogrlice Polimark haljine Polimark: Glasajte za najlepšu haljinu i osvojite nagrade · ·