Kraljevo2
PULS GRADA · deca

Više od 220 miliona dece u svetu odrasta bez roditelja ili drugog adekvatnog oblika brige. U Srbiji je oko 6.000 dece koja rastu u hraniteljskim porodicama ili domovima za decu i mlade. „SOS Dečija sela Srbija“, kao organizacija posvećena brizi o deci u riziku i pružanju podrške najugroženijim porodicama, od 2005. godine, kroz svoj osnovni program – „SOS Dečije selo Kraljevo“, pomažu da deca bez roditeljskog staranja odrastaju u novim porodicama i domu punom ljubavi.

SOS Dečije selo Kraljevo predstavlja jedinstven koncept brige o deci bez roditeljskog staranja, koji deci pruža mogućnost da odrastu u brižnom porodičnom okruženju, u SOS hraniteljskim porodicama. SOS Dečije selo je mreža od 14 hraniteljskih porodica koje čine SOS majke/hraniteljice i deca, koja su ovde našla novi dom, u kojem odrastaju sa SOS roditeljem i biološkom i SOS braćom i sestrama.

Živimo život kao i sve druge porodice. Jedni drugima pomažemo, dogovaramo se, planiramo razna putovanja, smejemo se, plačemo, živimo život. Jedan dan koji za neku porodicu traje dugo, za nas je prilično kratak“, kaže Biljana Momčilović, koja, kao SOS mama trenutno brine o šestoro dece u SOS Dečijem selu Kraljevo.

Zanimanje SOS hranitelja/roditelja nije samo posao. To je poziv, koji podrazumeva život u SOS Dečijem selu, u porodičnim kućama, zajedno sa decom, i celodnevnu brigu o deci bez roditeljskog staranja. SOS roditelj gradi blisku vezu sa svakim detetom koje mu je povereno, pruža sigurnost, ljubav i stabilnost neophodne za odrastanje i razvoj svakog deteta. Pored toga, SOS roditelj usmerava razvoj dece, vodi domaćinstvo, i prepoznaje i poštuje porodične veze svakog deteta, njihove kulturne korene i religiju. Brine o deci 24 sata, svih 365 dana u godini, radeći sve ono što rade svi drugi roditelji, i mnogo više, jer treba stvoriti i održati nove veze i bliskost sa decom koja nisu biološki vezana za SOS roditelje i koja, veoma često, imaju tešku životnu priču i traumatska iskustva.

„To nije samo posao. Moj život je bogatiji za 7 – 8 članova porodice. Kada padnem i osećam da ne mogu više, oni su ti koji me podignu da idem dalje“ , ističe SOS mama Biljana.

SOS roditelj mora da ispuni kriterijume potrebne za dobijanje licence za hraniteljstvo, po programu koji sprovode Centar za porodični smeštaj i usvojenje i nadležni Centar za socijalni rad.

SOS roditeljima u svakodnevnoj brizi o deci pomoć pružaju SOS tete – porodične asistentkinje, koje im pomažu u svim obavezama koje se tiču vođenja domaćinstva i dečijeg odgoja i brinu o deci, tako što provode određeni broj sati nedeljno u SOS porodici. Takođe, SOS porodice imaju kontinuiranu stručnu podršku psiho-pedagoškog tima, koji čine savetnici za hraniteljstvo, psiholog, socijani radnik, pedagog, kao i eksterni saradnici: logoped, psiho-terapeut, profesori i volonteri.

SOS Dečija sela Srbija trenutno su u potrazi za SOS roditeljima i SOS tetama. Zainteresovani kandidati mogu se informisati o konkursu i na njega prijaviti putem sajta ili poslati svoju biografiju i motivaciono pismo na adresu SOS Dečije selo, Ul. Prvomajska br. 46-A, 36000 Kraljevo, faksom: (036) 375 468 ili elektronski na mejl posao@sos-decijasela.rs.

DSC_5582 Otvoren Kodijev park na Karaburmi DSC00432 IKEA: Za svako dete najbolji početak WWF akademija za prirodu_Petnica 2 Počelo prijavljivanje škola za drugu godinu „WWF akademije za prirodu“ Myobrace 1_cover Myobrace: Olakšajte deci nošenje proteze · · · ·