fabricscommun001-10
PULS GRADA · dizajn

U začetku SSSR-a, državnom propagandom su se bavili mnogi avangardni umetnici – na primer, pesnik Vladimir Majakovski pisao je knjige za decu, a poznati futuristi su promovisali novi poredak kroz poeziju i primenjenu umetnost.

Dok je komunistička vrhuška, nakon Oktobarske revolucije, pokušavala da pretvori jednu poljoprivrednu zemlju u industrijskog giganta, grupa dizajnera je počela da stvara šare na tekstilu, koje nisu imale samo dekorativnu, već i obrazovnu ulogu.

Uskoro u tadašnjem SSSR-u pojavile su se zavese, šalovi, čaršavi, stolnjaci s upečatljivom vizuelnom porukom – mašine, avioni, tenkovi i traktori najavljivali su svetlu budućnost zemlji, koja je tokom carskog vremena tavorila u siromaštvu.

Neke od ovih materijala možete pogledati u našoj galeriji:

26

Erotski filmovi Posteri erotskih filmova iz šezdesetih i sedamdesetih cool-business-cards-22_cover Kreativne vizit karte cover Kuhinjska pomagala zbog kojih će na vas svi biti ljubomorni Brutalizam u kući: Espresso aparat za fanatične ljubitelje kafe Espresso aparat za fanatične ljubitelje kafe · ·