SPA
PULS GRADA · lepota

Živimo pod stalnim stresom, što potrebu za relaksacijom čini sve većom pa ne čudi što su spa i velnes centri sve popularniji. S porastom broja klijenata raste i ponuda, pa su se masaži aromatičnim uljima priključile i bizarne masaže zmijama, slavujevim izmetom, listovima kaktusa, čokoladom, poludragim ili vulkanskim toplim kamenjem i vrućim šoljama

Živimo pod stalnim stresom, što potrebu za relaksacijom čini sve većom pa ne čudi što su spa i velnes centri sve popularniji. S porastom broja klijenata raste i ponuda, pa su se masaži aromatičnim uljima priključile i bizarne masaže zmijama, slavujevim izmetom, listovima kaktusa, čokoladom, poludragim ili vulkanskim toplim kamenjem i vrućim šoljama

Još ste tu? Ako jeste, verujte da niste jedini koji su uz podignute obrve reagovali na ove varijante opuštanja. I Evropljani su negodovali na relaksacione trendove iz Azije, ali kada su videli koliko su delotvorni, ne mogu bez njih. Tako u Češkoj, u pivnici Čodovar gosti uranjaju u kade pune crnog piva koje povećava cirkulaciju i ubrzava detoksikaciju. U Izraelu velnes centri u ponudi imaju i masažu zmijama. Za 70 dolara šest neotrovnih zmija puzi i uvija se po leđima klijenta, relaksirajući mišiće tela. Tu je i masaža kičme listovima kaktusa prethodno uronjenih u alkoholno piće, masaža hipnozom, vrućim šoljama, presura nožnih prstiju, kao i izlaganje obojenoj svetlosti.

Za mlađi izgled
Tretman toplim kamenjem je više od kozmetičkog tretmana. Usled toplote koju kamenje oslobađa, telo se opušta a funkcije tkiva se uravnotežuju. Stimuliše se krvotok, podupire limfni sastav, oslobađa se vitalna energija kao i fizička i psihička mobilnost. Ova masaža opušta napetost i ukočenost mišića, poboljšava  cirkulaciju i ublažava depresiju.
Masaža uljem od čokolade pravi je hit. Ulja čokolade imaju lipoidno delovanje na kožu. Njegovi sastojci učvršćuju umornu i kožu bez tonusa, obnavljaju opuštene konture i koži pružaju svežinu. Svojim sastojcima, mineralima, proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima i sposobnošću hidratacije daju odmah vidljive efekte. Prijatna aroma čokolade podstiče lučenje endorfina koji daje osećaj sreće, pa se nakon tretmana osećate opušteno i sveže.
Ana Raičević iz spa centra Monteko nije sigurna kako bi Beograđani prihvatili vrste masaža koje smo pobrojali, ali zato može pohvaliti aromaterapiju.
- U Monteku se već 10 godina proizvode i u aromaterapiji primenjuju etarska ulja iz biljka kao što su bosiljak, ruzmarin, lavanda, anis, žalfija i menta, a koje sem relaksirajućeg imaju i antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo. Iz Rusije uvozimo ilang-ilang i vanilu. Aromaterapijom se utiče gotovo na sva čula, pa otud njeno opuštajuće i lekovito dejstvo.
Inače, aromaterapija je tretman prijatnim mirisima aromatičnih ulja koja se dodaju u kupke ili se masiraju, utrljavaju u kožu. Koristi se za ublažavanje bolova, negu kože, otklanjanje umora i stresa. Aromatična ulja okrepljuju telo, jačaju imunitet i imaju umirujuće, osvežavajuće i stimulativno delovanje.
Bosiljak na primer otvara apetit, smanjuje želudačne tegobe, a čaj od bosiljka je delotvoran protiv depresije. Udišite miris svaki put kada želite da otvorite apetit i obavezno nakon prehlade ili gripa. Lavanda je recept za slatke snove. Kad god vas uhvati nesanica, napravite kupku sa gelom i uljem od lavande. Deluje sigurno!
Pomorandža daje vitalnost, osvežava i stimuliše. Bori se protiv zadržavanja tečnosti u organizmu i popravlja raspoloženje. Kad god vam je potreban dodatni podsticaj za dobru atmosferu ili bolju komunikaciju, slobodno se poslužite eteričnim uljem od pomorandže.Jasmin je idealan za dobro raspoloženje. Vraća snagu i daje energiju. Ako imate seksualne probleme, eterično ulje jasmina u vašoj spavaćoj sobi je pravo rešenje!
Inhalacija je najbrži način apsorbiranja eteričnog ulja. Dokazano je da je ulje pomorandže raspršeno u stomatološkoj čekaonici imalo umirujući efekat na ljude, s tim da je naročito povoljno delovao na žene.

Kako izabrati spa centar?
Ako se nađete u spa-centru koji ne zadovoljava propisane uslove, posledice mogu biti razne – od povreda do infekcija. Prilikom upisa ključno je da postavite mnogo pitanja. Ako osetite da ne dobijate iskrene ili kompletne odgovore, idite dalje. Ne verujte u reklame, već se uverite svojim očima. Prošetajte centrom, uverite se da je osoblje stručno. Internet forumi mogu biti vrlo koristan izvor informacija.
Kada dođete u dobar spa centar, i osoblje će vama postaviti brojna pitanja – o alergijama, lekovima koje pijete, hroničnim bolestima… Trebalo bi da iskreno odgovorite, kako bi vam bio osmišljen pravi tretman. Udišite čudesne mirise, prepustite se nežnim rukama terapeuta, govorite tiho, savetuju u velnes i spa centrima, poručujući da je to pravi način za podizanje kvaliteta života.

SPAimg-shutterstock_22867648.jpg