muzeji
KULTURA

Odlazak u muzeje je jedan od najboljih i najlepših događaja koje čovek može sebi da priušti. Sati i sati provedeni pored umetničkih dela, uživanje u radovima majstora četkice i pravo lečenje duše od svega. Ali, nekada su i zgrade muzeja prava mala umetnička dela. U nastavku članka se upoznajte sa najboljim arhitektonskim rešenjima muzeja sveta.

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja nalazi se u Francuskoj i to je Orsej. Nalazi se na levoj obali Sene u Parizu. Kolekciju muzeja Oresej uglavnom čini zapadno slikarstvo i skulptura u periodu od 1848. do 1914. ali ovde možete ugledati i dekorativne umetnosti, fotografiju i arhitekturu. Ovde se nalazi najveća svetska zbirka impresionističkih i postimpresionističkih radova.

Muzej Gugenhajm u Španiji je muzej savrmene umetnosti i nalazi se u Bilbau. Arhitekta Frank Gehry je dizajnirao zgradu muzeja koji je počeo da radi 1997. godine.

Muzej Oscar Niemeye se nalazi u Brazilu, otvoren je 2002/3. godine i zbog izgleda ga zovu „oko“. Jasno je, podseća na veliko ljudsko oko na žutom postolju. Pored radova Oscara Niemeyera, muzej sadrži i radove umetnika iz celog sveta.

Čuveni Britanski muzej (British Museum) je najstariji javni muzej na svetu. Robert Smirke je dizajnirao jezgro muzeja koje otvoreno 1852. godine u neoklasičnom stilu. Južni ulaz muzeja inspirisan je arhitekturom stare Grčke, a 2000. godine arhitektonska firma Foster and Partners su stvorili novo veliko predvorje koje ima spektakularni stakleni krov, čime se unutrašnje dvorište muzeja transformisalo u najveći natkriveni prostor u Evropi.

Jedan od najvećih i najstarijih muzeja na svetu je muzej u Sankt Petersburgu i to je čuveni Ermitaž. Muzej je otvorila carica Katarina Velika 1765. godine. Ovde se čuva više od tri miliona kultnih umetničkih dela i artefakata. Muzej se sastoji iz niza dvoraca a najpoznatiji je Zimski dvorac, nekadašnji dom ruskih careva.

Muzej islamske umetnosti u Dohi je otvoren 2008. godine. Ovaj muzej je dizajnirao I.M. Pei koji je u 91. godini života putovao arapskim svetom da bi prikupio inspiraciju za projekat. U muzeju se nalazi ogromna zbirka islamske umetnosti.


Mladi duh Evrope Mladi duh Evrope u DKSG m Najstariji jezici koji se i dalje govore u svetu Krokodil festival Festival KROKODIL – na putu oko sveta Dorćol Platz Dorćol Platz: Novi kulturni centar na Dorćolu · ·