Sportska oprema
PULS GRADA · sport&rekreacija

Cene sportske opreme mogu biti visoke, ali je dobro znati da vam, ako ste rekreativac, ne treba baš kompletni outfit lutke u izlogu, ili vam, bar, ne treba sve to odjednom. U zavisnosti od toga kakvom se fizičkom aktivnošću bavite, odaberite one komade koji će poboljšati vaše perfomanse i saznajte na kojim komadima možete uštedeti.

Trčanje

Ukoliko je trčanje vaša omiljena aktivnost, prva stvar u koju treba da uložite su patike. Patike za trčanje proizvode mnogi brendovi, a ponuda u našoj zemlji je u poslednje vreme prilično dobra. Najnovije kolekcije, koje se lansiraju svake sezone obično donose neka poboljšanja u funkcionalnom smislu, ali često su i promene vezane samo za dizajn, pa se slobodno možete odlučiti i za neki prošlogodišnji ili model iz starijih serija. Bitno je da su udobne i da odgovaraju podlozi na kojoj trčite. Dodatan savet je da ne uzimate patike koje su potpuno taman, već pola broja do broj veće, jer se stopala u toku aktivnosti naduju.

Čak i ako se vaše trčanje odvija samo na traci lokalnog fitnes centra ili možda u vašem domu, udobne patike za trčanje važne su jer će pored poboljšanog učinka imati i uticaj na smanjenje mogućih povreda. Što se ostatka opreme tiče, funkcionalne majice za trčanje još jedna su stavka koja će učiniti fizičku aktivnost ugodnijom jer, za razliku od pamučnih, omogućavaju bolju termoregulaciju, neće biti mokre i lepiti se za kožu, pa će vas dodatno čuvati od prehlade.

Ukoliko ste žena koja se bavi trčanjem, pre ovog koraka predlažemo investiciju u dobar grudnjak za trčanje.

Pilates i joga

Ove aktivnosti ćete mahom izvoditi bosi ili u čarapama, pa, za razliku od trčanja, obuća nije stavka koja će uticati na vaš budžet. Sa druge strane, pilates i joga podrazumevaju dosta istezanja, neobičnih poza i vrlo je važno da budete u odeći koja vam je udobna i koja dozvoljava nesmetano kretanje. Ključni komad u koji treba da uložite su udobne helanke, pošto se nećete puno znojiti mogu biti i od pamuka i neke sintetičke mešavine materijala, ili udobna trenereka.

Udoban sportski grudnjak takođe će učiniti izvođenje različitih pilates i joga poza prijatnijim, ali se, za razliku od onog potrebnog za trčanje, ne morate okretati previše skupim sportskim modelima. Dovoljno je da bude bez žica i od prijatnog materjala.

Fitnes

Ukoliko je teretana vaš izbor, mnoge vežbe ćete izvoditi statički, pa patike, iako je nužno da budu udobne, nisu toliko ključan komad kao kod trčanja, pa je ovo stavka na kojoj možete uštedeti. Što se odeće za vežbanje tiče, odabir se svodi na ono što vam je najudobnije. Kako se vežbanje odvija u zatvorenom prostoru, gde je pretpostavka da vam neće biti ni previše toplo, ali ni hladno, možete se odlučiti za šorc, helanke ili trenerku.

Majice od funkcionalnih materijala na kojima se vlaga ne zadržava svakako su prijatnije za vežbanje od običnih pamučnih majica, ali ukoliko vam ne smeta mokra tkanina, možete odabrati i takve. Damama će vežbanje, kao kod svih ostalih aktivnosti, biti prijatnije ukoliko odaberu sportski grudnjak.

Kritična masa Biciklizam: Potrebna kritična masa 10 legendarnih golova 10 neverovatnih golova datih sa pola terena Pilates Upoznaj pilates da bi ga zavoleo Besplatni treninzi Zdrav život: Besplatni treninzi · ·