Spotted by Locals
PULS GRADA · destinacija

Možda sebe nikada ne biste videli u ulozi idealnog turističkog vodiča, koji dobro poznaje svoj grad, njegovu istoriju i kulturnu ponudu, pa to ipak ne znači da nikada ne biste mogli da budete od pomoći nekome ko po prvi put posećuje vaš grad. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji mladi turisi sve se češće odlučuju da se o gradu koji planiraju da posete informišu putem korisnih aplikacija za smartfon ili putem interneta, a sve manje kupuju stare, dobre papirnate mape i vodiče. Ali da li ste znali da se Beograd nedavno našao na sve popularnijem blogu „Spotted by Locals“ koji iz perspektive lokalnog stanovništva turistima savetuje šta da nikako ne preskoče na svom putovanju? Ovo je priča baš o tome…

Oni se zovu Sanne i Bart van Poll i tvorci su popularne internet platforme Spotted by Locals koja povezuje lokalno stanovništvo i turiste, tako što jednima daje priliku da budu neformalni vodiči, tačnije predlagači zanimljivih gradskih lokacija, a drugima olakšavaju otkrivanje šarmantnih mesta i gradskog duha u za sada 62 mesta u Evropi i Severnoj Americi. Kažu da su na ideju pravljenja bloga, koji je kasnije prerastao u internet prostor koji okuplja sve ljubitelje putovanja došli sasvim jednostavno, obzirom da su oboje veliki zaljubljenici u putovanja i gradski život. Za nekoga odmor obavezno podrazumeva plažu, a za njih gradove sveta, i tako su jedne stvari povlačile neke druge. Činjenica je da ma koliko nov vodič za turiste da imate ispostavi se da je on uvek nekako zastareo i nešto se u međuvremenu promenilo, tako da su papirna uputstva o tome šta bi trebalo posetiti bila zapravo veoma staromodna u odnosu na dinamiku grada.

– Nikada nismo bili zainteresovani da stojimo u redu zajedno sa drugim turistima i čekamo da obiđemo znamenitosti! Najbolje što smo ikada osetili ili videli na putovanjima nisu bile zgrade, već nešto u interakciji sa lokalnim stanovništvom. Prvi problem sa ovakvom postavkom stvari jeste da je nemoguće da otkrijete gde izlaze „lokalci“ slični vama, osim ako ne poznajete nekoga u konkretnom gradu, a to je prilično teško, naročito ako planirate da proputujete planetu. Na kraju bismo prateći loša uputstva obično stizali u neki ćorsokak i tako sve dok nismo počeli da radimo na sajtu, kaže Bart van Poll za City Magazine.

Tvorci ovog zanimljivog interaktivnog online vodiča kažu da su se uvek pitali zašto nema pouzdanih online turističkih vodiča gde meštani pišu o svojim omiljenim mestima, a onda su 2008. godine napustili svoje poslove i započeli zajednički život i posao iz snova. Konačno su mogli da putuju gde god su poželeli, da upoznaju zanimljive ljude koji bi im pričali o zanimljivim mestima i tako je krug bio zatvoren. Na pitanje da li smatraju da je njihov online vodič bolji nego klasični, oni odgovaraju kako će za klasičnog turistu saveti iz vodiča poput Lonely Planeta ili Frommera biti više nego korisni, ali oni koji ostaju svega nekoliko dana u gradu i to vreme žele da iskoriste kako bi što bliže upoznali prostor u koji su došli, najčešće traže alternativna rešenja, pa tako dođu i do Spotted by Locals. U slučaju da ste zainteresovani da postanete virtuelni vodič, Bart nam kaže da je potrebno da se javite na odgovarajuću adresu koju možete pronaći na njihovom zvaničnom sajtu, a onda vas očekuje pisanje teksta o nekom mestu koje biste preporučili turistima koji dolaze u vaš grad. Ukoliko im se dopadne kako ste napisali svoj rad, tvorci Spotted-a će vas kontaktirati kako biste se pridružili već postojećoj grupi.

Bart i Sanne su nedavno ponovo posetili Beograd. Kažu da su se tom prilikom sreli sa svojim „vodičima“ kao i da vole ovaj grad jer u njemu pronalaze mnogo energije i kreativnosti. Naročito im se dopada alternativna umetnička scena, i činjenica da Beograd još uvek nije jedan od onih gradova koje su turisti sasvim uzurpirali, tako da je lokalno stanovništvo izuzetno ljubazno i spremno da pomogne „strancu u nevolji“.

U nepoznatom gradu oni obično rezervišu maleni apartman, jer na taj način imaju utisak kao da žive u gradu i nastoje da se što više kreću po mestima gde i lokalno stanovništvo. Do sada su za 14 meseci putovanja posetili 40 gradova i u njima isti toliki broj lokalaca koji pišu za njihov sajt. Kažu da im do sada nije dosadilo putovanje, ali da su ipak već dosta dugo udaljeni od rodnog Amsterdama.

– Trudimo se da vodimo normalan život koliko god je to moguće na putovanju. Iako naš posao zvuči kao veoma romantičan hobi, mi zapravo provodimo mnogo vremena za računarom, pa i tada, istina je, stvari su zabavne zahvaljujući činjenici da retko spavate 7 dana na istom mestu. Svima koji razmišljaju o dolasku u Beograd možemo da poručimo sledeće – izbegavajte utabane turističke staze u gradu koji ima mnogo zabavniju underground scenu nego što biste ikada poverovali. Plus što od svakog lokalnog stanovnika možete dobiti toliko korisnih informacija da ćete vrlo brzo postati „domaći“ u nepoznatom gradu!

453198ff-6d61-4982-8042-7b73f301a9ef-2060x1236 Bečki hotel koji pruža utočište azilantima Istanbul Najbolji gradovi za mlade umetnike Cloud 9 Cloud 9 – plutajući bar na Fidžiju algarve-portugal-beach_073625 Top 10: Najlepše plaže u Evropi · · ·