BeFunky-collage (3)
PULS GRADA · moda

Na početku šeste večeri Perwoll Fashion Week-a videli smo reviju autora iz Belgrade Design District-a čiji razvoj Nedelja mode snažno podržava od samog početka. Na reviji su učestvovali Aleksandra Lalić, prošlogodišnja dobitnica Elle Style Award, Milena Radović sa kolekcijom doslednom monohromatskoj igri crne i bele sa tek nekoliko pastelnih nijansi, Dejana Momčilović sa kolekcijom „This Little Light of Mine, I’m Gonna Let It Shine ”, Get Up-Jasmina Vujović sa kolekcijom „The Other Side of the Sun”, a posle duže pauze i brend „SestreS”, iza kog stoje sestre Ivana i Jelena, koje su nedavno imale vrlo zapažen nastup na Ljubljana Fashion Week-u.

ALEKSANDRA LALIĆ

Mikro kolekcija I’ve Been Too Fucking Busy – or Vice Versa nastala je kao vizuelna beleška subjektivizacije vremena, odnosno, definisanjem ženskog „nerada”. Romantičarska požuda za pronalaženjem ličnog smisla i obaveza individualnog ostvarenja traju uporedo u radnom i slobodnom vremenu. Savremeni imperativ: život mora biti zanimljiv – nadstrešnica je pod kojom radno i slobodno vreme obiluju izborima. Dokolica tako postaje prisila, zahtevna poput rada, a produktivno ropstvo – fantastična mogućnost za ostvarenje punog potencijala.

MILENA RADOVIĆ

Kolekcijom za proleće/leto 2019. ostaje dosledna monohromatskoj igri crne i bele uvodeći tek u naznakama nekoliko pastelnih nijansi koje će, inače pročišćene i minimalističke forme osvežiti i uvesti nas u predstojeću sezonu. Izraženiji kontrast, igra boje i teksture biće prisutni na haljinama koje čine ekskluzivne komade ove kolekcije.

DEJANA MOMČILOVIĆ

Kolekcijom This Little Light of Mine, Im Gonna Let It Shine za proleće/leto Dejana Momčilović nadograđuje svoj dizajnerski opus uvodeći neki sasvim nov pokret u tkaninu, osvežavajući ženstvene forme tematski usmerenim detaljima, a pritom i dalje ostaje nepogrešiva u izboru kolorita i materijala.

GET UP – JASMINA VUJOVIĆ

Kolekcijom za proleće/leto 2019. The Other Side of the Sun Jasmina Vujović ide nekoliko koraka dalje u razradi svojih monohromatskih vizija. Promišljajući u rasponima od oniričnog do objektivnog, gotik i romantičnog, ženstvenog i rodno neutralnog, voluminoznog i svedenog, kolekcija predstavlja upečatljivu i koherentnu celinu sa prepoznatljivim autorskim pečatom.

SESTRES

SestreS se bave modnim dizajnom, stajlingom i scenskim kostimom. Prisutne su na savremenoj modnoj sceni od 2000. godine, a kao brend SestreS postoje već 13 godina.

Kreativni postupak SestreS se u velikoj meri oslanja na ručni rad i ne može se multiplicirati, pa su u njihovoj produkciji najviše zastupljeni unikatni komadi. Pre deset godina pokrenule su liniju SestreS for Every Day, male serije mašinski šivene odeće na kojoj zadržavaju elemente ručnog rada u formi manjih intervencija.

Izbor materijala upućuje na odluku da se čulna svojstva otkrivaju kroz polaritete: tamno – svetlo, prozračno – neprozirno, meko – čvrsto, nežno – snažno, glatko – hrapavo, podatno-opiruće.

Senzualne, meke i povremeno erotične forme ne stoje u suprotnosti sa geometrijskim i čvrstim površinama; crtež nekada prati formu i naglašava je, a nekada se odvaja od forme i tako diskretno oslobođen ima funkciju izmeštanja iz očekivanog i konvencionalnog.

BONATTI

Poznati brend Bonatti atraktivnom revijom predstavio je kolekciju kupaćih kostima koji podržavaju lični stil svakog pojedinca. Egzotični prikaz kolekcije između palmi savršeno je upotpunio nastup sastava Salsa Punto. U kolekciji koju je kreirala Vesna Matijević, zastupljeni su modeli tonova kraljevski plave, bež-zeleni printovi protkani zlatnim detaljima i jarki dezeni koji plene svojom atraktivnošću. Karneri, dekolte ili svedena klasika, će pronaći put do ormana svakog zaljubljenika u modu. Nije važno da li ste ljubitelj jednodelnih ili dvodelnih modela, Bonatti nudi savršen kroj za leto, koji čini da se osećate udobno u vrelom letnjem danu.

Promovisanje domaćih autora i van granica naše zemlje jedan je od fokusa BFW-a tokom cele godine, a nastavljen je i ove sezone kroz regionalni konkurs Fashion Scout SEE u okviru kog smo videli revije pobednice konkursa Gale Borović koja će pobedničku kolekciju predstaviti i tokom jesenjeg London Fashion Week-a, zatim rad Ane Reljin i Nine Bogosavljev kroz modele njihovog brenda BULKA, kao i kolekciju talentovane Teodore Pašalić. Mušku kolekciju prikazala je gošća iz Ljubljane Petja Zorec, a konceptualni umetnik Ivan Divan nam se predstavio kolekcijom Mesara prenoseći lični doživljaj imaginarnih projekcija, vešto skrivanog promiskuiteta savremenog društva.

Monoi02-cover Monoi: Kvalitetan nakit minimalističkog dizajna MODELNAMES_HERO 10 popularnih manekenki koje su promenile ime cover www.slantmagazine.com Najlepši komadi nakita iz filmova hbz-reese-witherspoon-best-looks-00-index-1553105865 Riz Viterspun: Najbolji momenti sa crvenog tepiha · · ·