Belgrade Running Club
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ove subote, ispred Kulturnog centra Grad, u 10 sati ujutru je okupljanje trenera Beogradskog trkačkog kluba i zainteresovanih trkača. Besplatni treninzi će se odvijati svake subote, na istom mestu i u isto vreme, a dobrodošli su svi.

„Trkači su u svetu odavno deo pejzaža velikih gradova. Poslednijh par godina i Beograd postaje deo svetskog trenda trčanja,“ kaže Veroljub Zmijanac, predsednik Beogradskog trkačkog kluba.

Ovaj klub postoji od 2011. godine, glavni trener i kreator sporskog programa je Ivan Radenković, a njegov asistent je Miloš Milosavljević. Treneri su stručni mladi ljudi, diplomirali sa DIF-a i iskusni maratonci koji su duže od 10 godina u svetu trčanja.

Belgrade Running Club trenutno ima više od 200 članova, većina njih su početnici koji su se upisali u Školu trčanja, četvoromesečni program koji će trajati do jula.

Treninzi za školarce se odvijaju tri puta nedeljno, a iskusni trkači ulaze u Pro grupu koja treninge ima svaki dan –  pored trčanja tu su i vežbe snage i istezanja. Članarina za 4 meseca je 4500 dinara, a postoje i individualni paketi treninga i online koučinga. Najavljeni besplatni treninzi u prolećnoj sezoni otvoreni su za sve koji žele da potrče, bez obzira na trenutnu fizičku kondiciju.

„Formiraće se šest do osam razlčitih grupa u zavisnosti od dužine i brzine trčanja. Treninzi startuju na šetalištu iza KC Grad, a trči se pravac 25. maj, Ada Ciganlija ili se prelazi preko mosta i trči na Ušću sa strane Novog Beograda. Kombinujemo različite staze i dužine kako bi svima bilo zanimljivo.“

Veroljub Zmijanac navodi i da u Beogradu postoji mnogo jako lepih mesta za trčanje – Ada Ciganlija, Košutnjak (i trim staza i staze kroz šumu), Ušće, Hajd park, tartan staza u okviru Sportskog centra Olimp…

A zbog čega se odlučiti za trčanje, kao glavni vid rekreacije?

„Pogledajte klince u parku. Mi smo rođeni da trčimo. Naše telo dizajnirano je da trči. To je prirodan pokret koji smo zaboravili. Kada krenemo da trčimo, mi se vraćamo toj svrsi koja je svojstvena svim ljudima. Pontecijal za kretanjem čoveka koji mnogo sati provodi u zatvorenim prostorijama – kancelariji, prevozu, stanu.. valja  iživeti. Vozite bicikl i trčite. Trčanje je i dobar izgovor za druženja i putovanja,“ zaključuje Veroljub Zmijanac.

Dwayne Schinzius Top 5: Omaž prerano preminulim NBA centrima Julia Mancuso Druga strana Olimpijske medalje Olimpijske igre Četiri medalje koje su odbili učesnici Olimpijskih igara Sepak Takraw Top 5: Najbizarniji ekipni sportovi današnjice