Sokolina art na Dunavu
PULS GRADA · aktuelno

Dan u kom se u 150 zemalja sveta ljudi podsećaju na to gde i kako žive, koliko je naša planeta ugrožena, i koje konkretne ekološke akcije se mogu preduzeti, obeležava se svakog 22. aprila. Tako je i ove godine – u svetu i kod nas.

Dan planete zemlje je prvi put obeležen pre 48 godina- 22. aprila 1970. Gejlord Nelson, američki senator iz Viskonsina je te godine došao na ideju da 22. april proglasi Danom planete zemlje, te da pokuša da osvetli važne ekološke probleme, ukaže na značaj njihovog rešavanja, i podstakne jačanje eko svesti. Podstakla ga je ekološka katastrofa velikih razmera – izlivanje nafte u Santa Barbari u Kaliforniji koje se dogodilo 1969. godine, a ohrabrila snažna energija tadašnjih studentskih anti-ratnih protesta u Americi.

Prvi Dan planete zemlje je obeležilo 20 miliona Amerikanaca – okupili su se na ulicama i u parkovima širom zemlje, i mirno podsetili na važnost zdravog i održivog okruženja. Tadašnja zabrinutost se odnosila na probleme izlivanja nafte, fabrike i elektrane koje zagađuju vazduh i zemlju, na probleme otpadnih voda, otrovnih deponija, upotrebe pesticida, uništavanja šuma, izumiranje biljnih i životinjskih vrsta….

Ekološke opasnosti
Danas je planeta ugroženija u mnogo većoj meri nego pre 50 godina. Najveći ekološki problemi današnjice su zagađenje vazduha, vode i zemljišta, globalno zagrevanje, istrošenost prirodnih resursa, degradacija zemljišta, odlaganje otpada, klimatske promene, gubitak biodiverziteta, krčenje šuma, tanjenje ozonskog omotača, kisele kiše, prenaseljenost, genetsko inženjerstvo…U pozadini svega su ljudski nemar i nezdrave ambicije, a ekološka udruženja širom sveta su u svojim apelima i naporima sve oštrija i sve glasnija.

Udruženje Earth Day (www.earthday.org) koje postoji od prvog održanog Dana planete zemlje, vremenom je preraslo u najveći globalni pokret koji se bavi zaštitom životne sredine. Ovo udruženje je veoma aktivno u borbi za zdraviju planetu, i stalno organizuje mnoge akcije i kampanje. A tema ovogodišnjeg obeležavanja Dana planete zemlje je – plastika. Odnosno, veliki svetski problem zagađenja plastikom koji ugrožava zemlju i okeane, i odražava se na ljudsko zdravlje. Earth Day Network ove godine podseća na taj problem, i brojnim akcijama apeluje na ljude da razmisle o tome zbog čega i u kojoj meri koriste nerazgradivu plastiku, i da promene svoje ponašanje.

Nedelja planete Zemlje
Dan planete zemlje obeležava se i kod nas. Jedna od najznačajnijih dosadašnjih manifestacija bila je muzički i ekološki festival Supernatural koji se svakog proleća održavao u Beogradu, poslednjih godina na Adi Huji, na Dunavu.
Ovog aprila Dan planete zemlje obeležava se na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Grupa Zeleni Filozofski sa ovog fakulteta organizuje akciju Nedelja planete zemlje od 22- 27. aprila. Prikupljaće se papir za reciklažu koji će biti predat udruženju Živimo zajedno. Svi zainteresovani su pozvani da podrže ovu akciju – da na Filozofski fakultet donesu staru hartiiju i ostave je na obeleženim mestima. (Udruženje Živimo zajedno kome je pomoć namenjena je društvo za pomoć osobama ometenim u razvoju koje je osnovano na opštini Stari grad 1997. godine. Osnovni cilj ovog društva je zbrinjavanje dece sa težim smetnjama u razvoju.)

U okviru nedelje posvećene našoj planeti na Filozofskom fakultetu će se prikupljati i biljke za ozelenjavanje hodnika fakulteta. Održaće se i različite tribine na kojima će se govoriti o značaju ekologije i očuvanja životne sredine, kao i projekcije filmova sa ekološkom tematikom.
Sofija Naumović iz udruženja Zeleni filozofski objašnjava da je ova grupa osnovana u martu ove godine, u okviru predmeta sociologija okruženja, na inicijativu studenata sociologije IV godine koji slušaju ovaj predmet, i asistentkinje Jelisavete Vukelić. Nedelja posvećena obeležavanju Dana planete zemlje je prva akcija koju organizuju. U planu je povezivanje sa drugim ekološkim organizacijama i širenje inicijative, podizanje svesti na fakultetu o pitanjima ekološkog značaja, kao i sadnja drveta generacije.

Šetnja pored Dunava
Ekološku šetnju pored Dunavskog keja, kojom će se obeležiti Dan planete zemlje vodiće Aleksandra Nikolić iz udruženja Sokolina art, uz podršku Zorana Mutavdžića i gradske opštine Zemun. Besplatna šetnja počinje u 11 časova kod restorana Venecija (na letnjoj pozornici), predviđeno je da traje do 13 sati, a dobrodošli su svi zainteresovani.

„U sklopu ove Eko-šetnje saznaćemo nešto novo o Dunavu i biljnim vrstama duž Zemunskog keja. Isto tako, prikupićemo rasut otpad sa nasipa i priobalja Dunava. Na početku šetnje ćemo diskutovati o tome kako doživeti Zemun iz drugačije perspektive, koje tajne Dunav krije. Tokom šetnje ćemo učiti kako da razlikujemo drveće duž Zemunskog keja, i kako pojedino drveće komunicira. U nastavku ćemo saznati i kako uticati na očuvanje planete, i dati svoj doprinos. Na licu mesta ćemo otkriti gde tačno ljubitelji prirode mogu ličnim primerom da poboljšaju stanje svoje okoline, i prikupljaćemo rasut otpad“, kaže Aleksandra Nikolić. I dodaje da je najlon kese za ovu akciju obezbedilo JKP Gradska čistoća-pogon Zemun, i da će sav prikupljeni otpad radnici čistoće odneti na deponiju.
Aleksandra Nikolić je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture i hortikulture, kaže da već neko vreme intenzivno razmišlja o obeležavanju Dana planete zemlje, kao i da se priključila globalnoj akciji čišćenja – #awakeafearthchallenge. Ove godine je odlučila da pokrene akciju na lokalnom nivou.

Ona objašnjava da njeno udruženje Sokolina art neguje strast prema prikupljanju školjki iz Dunava. Sakupljaju prazne ljušture i spajaju ih sa originalnim fotografijama sa Dunava u jedinstvene foto ramove. Udruženje organizuje i holističke Ram art radionice, i mnoge druge programe. Učestvovali su na manifestaciji Dan Dunava 2017, i na manifestaciji Green Fest, organizovali radionice sa roditeljima i decom Osnovne škole „Ivo Andrić“, kao i samostalnu izložbu Sokolina art.

Uniqa i 31. Beogradski maraton Uniqa muzički spektakl na 31. Beogradskom maratonu Kendrik Lamar Reper Kendrik Lamar dobio Pulicerovu nagradu Bajaga i instruktori Veliko otvaranje 5. STOP SHOP-a u Požarevcu "The City and the City" Počelo je prikazivanje TV adaptacije čuvene knjige „Grad i grad“ · · · ·