Jutro
U VAZDUHU · kolumna

Dok na najmanju ringlu modernog zelenog šporeta retro dizajna stavlja vodu za crnu kafu suze joj padaju u džezvu. Jutra su najgora. Izviru iz nerazbuđene podsvesti teške misli, najružnija sećanja koja na javi potiskuje, kao onda kada je počupala Marinu i polomila joj naočare u osnovnoj, a Marina je bila dobra i debela i asmatičarka i samo se smejala.

Seda na dvosed i na telefonu čita vesti, plače za mrtvim migrantima, plače za napuštenim i maltretiranim životinjama, plače kad vidi reklamu mesne industrije, plače dok pevaju deca u jutarnjem programu. Kada suze polako presuše pali peglu i iz ormara vadi belu košulju. Duva nos i odlučnim pokretima glača pamučnu tkaninu. Stavlja kapu za tuširanje i pali vrelu vodu. Brije noge do kolena i oseća kako joj polako opada tenzija i kako se debela Marina gubi negde u magnovenju, a zdrav razum bankarske službenice započinje novi dan.

***
Umotana u šarene frotire u cik zore, negde oko 4 ujutru, budi se na treći alarm. Isteže ruke i noge okrećući zglobove u pravcu kazaljke na satu. Napolju je gotovo mrak. Tetura se po sobi tražeći papuče i ogrtač. Pali televizor na kome još ide neki noćni program. Grad spava. Pomisli: „U ovo vreme ustaju samo veštice i mi što radimo u pekari.“ Hladno joj je. Kuva jaku kafu i lista jučerašnje novine dok joj se bistri vid. Voli ovo vreme kad se ne dešava ništa drugo, ništa važnije od njenog buđenja, trenutak u kome je samo ona bitna, a svet može i ne mora da postoji. Zaljubljena je u gazdu Marka, starijeg prosedog gospodina ošišanog na fudbalerku koji je grub i strog, ali joj šalje značajne poglede i udeljuje silne komplimente kad mu žena nije prisutna. Kad pomisli na njega nešto je preseče u stomaku. Bira najlepše minđuše i pegla unformu. Staviće crveni karmin. Podiže kosu u visoki rep. Danas prima platu, roditeljima će poslati trećinu. Puca od ponosa. Kada nasmejana u 5 i 15 uđe u autobus misli da je najlepša na celom svetu.

***
Borba sa jutarnjom erekcijom je ono što mu obeležava svaki početak dana. Okreće se prema svojoj obloj devojci pokušavajući da je zainteresuje, ali, kao i svakog drugog jutra ona ga odgurne, frkne i okrene se na drugu stranu. To ga malo razbesni i sad bi je probudio i započeo raspravu, ali shvata da je bolje da odustane i ustane. Šeta se u gaćama kroz belu, urednu dnevnu sobu, uradi par čučnjeva i sklekova, i otvara frižider. Ne pije kafu, smatra taj ritual precenjenim. Doručkuje stojeći i papirnim ubrusom počisti mrve i sve ostalo što je palo na glatku sivu radnu ploču. Dok se tušira brije grudi, a onda pred ogledalom lice. Ima gustu crnu bradu i dlake na leđima koje depilira jednom mesečno. Pipa trbušnjake i cedi pomorandžu. U spavaću sobu odlazi na prstima da uzme jednu od savršeno popeglanih košulja iz ormara, zatim sako, pantalone i kravatu, a kad zaškripi fioka sa čarapama, obla lepotica ponovo cokne i mrmljanjem ga istera iz sobe. On se, ipak, vrati da je poljubi pre nego na ruku stavi sat i krene u radni dan pun zgodnih koleginica među staklenim zidovima njegove firme.

***
Do duboko u noć se porukama svađala sa dečkom. Onda je besna sedela na krevetu i pušila cigarete. Sad se jedva budi u posteljini koja smrdi na pikslu i ima odvratan ukus u ustima. Malo joj je muka i mutno joj je u glavi. Prebira po inbox-u i ponovo kreće nervoza, pa baci telefon. Ipak plače na wc šolji, tiho da ne probudi cimerku. Radi u frizerskom salonu, a kosa joj trenutno izgleda kao sažvakana i ispljunuta slama. Pokušava da se upristoji, ali ne ide joj, pa uđe u malu ofucanu tuš kabinu iznajmljenog stana i gurne glavu pod tuš. Brzim pokretima trlja lice, oči, kosu, telo, spirajući ogromne količine sapunice. Kad završi, obriše se peškirom i mokru kosu smota u punđu na vrhu glave. Korektorom sakriva tamne podočnjake i stavlja roze matirani karmin na usta. Na pocepane farmerke iz kojih vire njena preplanula kolena, oblači belu majicu i najviše plaforme koje ima. Osmeh joj se polako pojavljuje i dok ulazi u taksi opaljuje par selfija za dobro jutro. Goreće društvene mreže od lajkova.

Zdravlje Utorkom na dva točka: Zdravlje etc. Tarega Pouke iz prošlosti: Dečak gitara i mobilni Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Bacite pogled Žena na ivici nervnog sloma Žena na ivici nervnog sloma: Diskoteka 54 · · ·