Magija
U VAZDUHU · kolumna

Na raskošnom stepeništu svoje provincijske predratne vile počeli su da pronalaze mrtve ribe. Sitna, sveže ulovljena riba, cela, sa glavom i repom, položena na mermer gleda te mrtvim okom. Neko ju je doneo. Mačka ju je donela. Čovek ju je doneo, možda žena.

Posle mesec dana sakupljanja ribljih leševa sa kućnog praga, u sobi u prizemlju pronašli su prsten. Gospođa, Majka porodice takav nakit nema. Ona je vrlo decentna dama, dugih tankih prstiju, uz crveni lak nosi isključivo dijamante i bisere. Komade koje će poneti bira satima u jednoj od tri zlatare njihove palanke. Pronađeni prsten je bio vulgarno veliki, od neke jeftine legure previše žutog zlata, ukrašen plavim i crvenim cirkonima i, zanimljivo, naparfemisan teškim uljanim parfemom kakve su babe čuvale u malim keramičkim bočicama i koristile u posebnim prilikama za svadbe i sahrane. U do tada samouverenu i skladnu porodicu, uvukao se strah.

Majka porodice, koja je uglavnom ustajala oko devet, počela je da se diže sve ranije. U polumraku i tišini, sa viklerima na glavi, oblačila bi ljubičasti bade mantil i bojažljivo otvarala ulazna vrata. Dan je počinjao pregledom stepeništa, podizanjem otirača i detaljnim zagledanjem u svaki ćošak popločanog dvorišta. Sve vreme joj je prolazila jeza kroz kičmu i butine. Kada ne bi našla ništa sumnjivo, odahnula bi, ušla natrag u kuću, skuvala kafu i otvorila Ilustrovanu politiku da još jednom pročita šta su sve u stanju da predvide i izleče brojni beli magovi putem slike i koga bi od, takozvanih vračara mogla da kontaktira putem telefona za pomoć.

Dodatni strah budila joj je prijateljica Cica, velika vernica, rusofilka, mistik i ozbiljna teoretičarka zavere. Cica je gotovo religiozno pratila Dosije X i ozbiljno promišljala o „bliskim susretima treće vrste“ pripremajući se za dan kada će se tako nešto i njoj desiti. Kada Molder i Skali nisu bili na zadatku, pri ruci joj je bilo Treće oko, knjige magistra bele magije, Rusa u Srbiji, gospodina Lava Geršmana, kućni broj proročice Kleopatre i Muje iz Obrenovca. Cica bi svako ispijanje kafe obogatila pričama o velikoj zaveri, teledirigovanim porukama koje se prenose putem radio i televizijskih talasa i o nesrećnim sudbinama porodica kojima je neko odlučio da naškodi crnom magijom! Kada se ispostavilo da su neobični događaji zvani „mrtva riba i prsten“ vremenski usklađeni sa nekakvim verskim praznicima, Majka porodice je odlučila da traži pomoć i stane na put zlu koje preti.

Prva stanica bio je Muja iz Obrenovca, jer je Kleopatra bila preskupa, a i govorili su da je ona u stvari muškarac, što nikako nije bilo po ukusu Majke. Muja joj je, naravno, sve pogodio, onda je zapisao nešto na papirić, naplatio debelo i dao joj nekakvu mutnjikavu vodu da poturi mužu da se umije. Strah je i dalje bio prisutan, pa je posetila još čitačicu sudbine iz šoljice kafe, zatim Milicu što „saliva stravu“, par sveštenika čudotvoraca i onda joj je nestalo keša za tu zajebanciju, a strašno se uželela novog nakita.

Jedan dan je otišla kod Babe porodice da joj pokaže novu torbu i ispriča šta se sve dešavalo poslednjih meseci i jelo joj džigericu, a ona ćutala i radila za spas sebe i svojih. Baba je pažljivo saslušala i onda otkrila istinu: komšinica Mica, što stavlja karmin na obraze, tapira kosu i plaši decu u ulici, želela je da spoji njihove porodice kroz brak potomaka, pa je smislila da ribom i prstenom tome potpomogne.

Mica je poslednje dane svog života, crtajući se karminom, provela u instituciji za mentalno obolele. Cica i dalje veruje u vanzemaljce i da će nas Rusi spasiti. Majka porodice je ritualno spalila sve predmete koji je podsećaju na ove događaje.

The Truth Is Out There. 

Prozor u dvorište, foto: Jordan Cvetanović Prozor u dvorište: Stvari koje nestaju Žena na ivici nervnog sloma Žena na ivici nervnog sloma: Bivše devojčice, bivši dečaci Vožnja, foto: Lazar Zarupski Ivan Tokin: Vožnja Šefica Srećna domaćica: Šefice