Užasna bića iz morskih dubina
U VAZDUHU · urban flash

Evoluirali smo na kopnu pa se u vodi ne snalazimo najbolje. Sama pomisao na to da smo bespomoćno uronjeni u svet čije se dubine ispod nas mogu protezati kilometrima deluje zastrašujuće. Situacija postaje još gora kada pomislimo i na ovih petnaest životinja, iako je većina njih potpuno bezopasna po ljude.

Velika trakasta riba

Zbog dužine koja može iznositi čak 11 metara, pretpostavlja se da je trakasta riba glavni krivac za nastanak legendi o džinovskim morskim zmijama. Srećom, na površini se obično nalazi kada je bolesna ili umire.

Riba pelikan

Velika vilica i rep, koji svetli u mraku da bi namamio plen, omogućavaju ovoj ribi da na dubinama od 500 do 3000 metara u rastegljivi stomak smesti žrtvu koja je mnogo veća od nje.

Severni stargazer

Ako se ne uračuna proizvodnja elektriciteta za omamljivanje plena, skrivanje u pesku glavno je oružje severnog stargazera.

Srebrnasta sikirica

Pošto živi u mračnim vodama, sikirica proizvodi svetlost kao i riba pelikan. Ona je, međutim, ne koristi za lov, već da bi se stopila sa nešto svetlijom nijansom vode iznad nje. Na taj način postaje teže uočljiva grabljivcima koji vrebaju sa dna, jer je ne vide kao jasno ocrtanu siluetu.

Plaštasta ajkula

Više redova igličastih zuba i dužina od dva metra svrstavaju plaštastu ajkulu u red ozbiljnih predatora.

Goblin ajkula

Vilica ovih ajkula može da se izvuče u vreme hranjenja gotovo do kraja njihovog dugog nosa. Najveća zabeležena dužina goblin ajkule iznosila je oko šest metara.

Džinovska riba-tigar

Loše vesti: riba-tigar može biti teška do 50 kilograma, a u basenu Konga zabeleženo je više njenih napada na ljude.

Čekinjasti dubinski pecač

Ako se pitate kako se zverke poput ove razmnožavaju, evo odgovora: mužjak manji od 2,5 cm zakači se kao parazit za ženku dugu oko 20 cm i ostatak života provede kao puki izvor semena za oplodnju.

Džinovska vodena mokrica

Vodena mokrica živi na dnu okeana, gde se pretežno hrani leševima drugih životinja.

Riba očnjak

Za razliku od drugih životinja iz velikih dubina, riba očnjak može mesecima da živi u akvarijumima.

Japanska pauk-kraba

Sa dužinom noge od čak 3,8 metara i težinom od 20 kilograma, japanska pauk-kraba je najveći rak na svetu.

Lignja vampir

Zver iz naučne fantastike u mini izdanju – to je najprikladniji opis ove reliktne vrste duge 30 cm, koja ima karakteristike i oktopusa, i lignje.

Morski zmaj

Da bi mogao da proguta veliki plen, kičma morskog zmaja ima od dva do sedam pršljenova manje nego što bi trebalo.

Morska paklara

Zubata usta ovih riba služe da bi se njima zakačile za druge stanovnike vode i živele kao paraziti koji sisaju krv.

Kandiru

Iznenađenje za kraj! Iako deluje bezazleno, ovu ribu iz Amazonije već vekovima prati zao glas da se uvlači u mokraćni kanal ljudi, iz kog se muškarcima mora odstraniti hirurškim putem. Poslednji takav slučaj dogodio se 1997, ali je primljen sa dosta skepticizma. Mada se dva davna svedočenja o vađenju kandirua iz vagine čine verovatnijim, nauka je opovrgla uverenje da ovog parazitskog soma privlači urin. Bilo kako bilo, kandiru i dalje svima uteruje strah u kosti.

cover Urnebesni kostur koji imitira žene na Instagramu Zašto psi vole brzu vožnju? Zašto psi uživaju u brzoj vožnji? apple1 8 najvrednijih brendova 36-660x361 Eksperiment: Kako izgleda život bez pametnog telefona na nedelju dana · · ·