DSCF3871
PULS GRADA · gastro

Bračni par Erić, koji ima višegodišnje iskustvo u ugostiteljstvu, došao je na ideju da osnuje „Srpsku kuću piva“, koja promoviše, služi i prodaje isključivo piva proizvedena u Srbiji. Smatrali su da postoji veliki potencijal na našoj pivskoj sceni, koja je u zavidnoj ekspanziji poslednjih nekoliko godina, pa su želeli da Beograđanima pruže nesvakidašnje upoznavanje i uživanje kroz ispijanje ovog svima omiljenog pića.

Želja porodice Erić bila je pre svega da podrže domaću proizvodnju piva, na taj način i domaću proizvodnju uopšte, ali pre svega da inspirišu druge da razmišljaju, stvaraju i rade na sličan način.

Lokacija na kojoj se nalazi Srpska kuća piva je zanimljiva, jer je stacionirana u srcu Crvenog krsta, nadomak Beogradskog dramskog pozorišta. Sam lokal oduvek je imao rustični eksterijer i enterijer, koji su i sačuvani, te zbog toga Srpska kuća piva ima ambijent starih vremena, sa zanimljivim i upečatljivim detaljima.

U Srpskoj kući piva na raspolaganju su vam i industrijska i zanatska piva. Industrijska su svima već dobro poznata: Jelen, Zaječarsko, Valjevsko.., a zanatska piva su raznolika, proizvedena s ljubavlju, u malim pivarama i u manjim količinama. Trenutno su prisutne pivare: Vrana, Kaš, Tron, Knez, Dogma, Kabinet, Razbeerbriga, Zebra, i druge. Spisak zanatskih piva varira, jer pivare izbacuju nove ukuse i stalno eksperimentišu, za razliku od industrijskih pivara. Što se tiče vrsta, postoji sve! Od lagera, preko pšeničnih, zatim porter piva, onih nefiltriranih, pa do izuzetno popularnih indian i american pale ale piva. U ovom trenutku u ponudi je preko pedeset vrsta piva proizvedenih u Srbiji, što je zaista impozantan broj.

Preporuka domaćina Srpske kuće piva je da uvek posegnete za bilo kojim zanatskim pivom, zato što donosi raznolikost ukusa, kvalitet, prirodne sirovine i zagarantovano nećete imati glavobolju nakon njegovog ispijanja.

Ono na šta je Srpska kuća piva posebno ponosna jeste ambijent pravog paba, u kome se neprekidno smenjuju generacije, od osamnaest do osamdeset i osam godina. Ovde možete videti penzionere na jutarnjoj kafi (a možda i jutarnjem pivu), studente u velikom društvu, zaljubljene parove, komšije, ljude sa kućnim ljubimcima, poslovne ljude… Svi ovi rado viđeni i dragi gosti uživaju u ambijentu kojim dominira žamor razgovora, koji nikada ne sputava glasna muzika. Akcenat je na druženju, umrežavanju ljudi, i naravno na kvalitetnom pivu koje ih povezuje.

Srpska kuća piva se u odnosu na druge lokale u Beogradu izdvaja i po cenama, koje su prilagođene svačijem džepu. A posebno se trude da zanatska piva budu pristupačna.

Rakija će uvek biti naše nacionalno piće, ali za razliku od nje pivo je uvek pogodno i prikladno za svaku priliku. Pivska scena kod nas i u svetu sve je zanimljivija, a interesovanje za ovakva mesta u stalnom je porastu. Srpska kuća piva je srećna što je deo te važne priče, na kojoj zauzima značajno mesto.

Hedonopolis_3 Hedonopolis: Festival hedonizma IMG_3179-1 Korto: Odličan gastronomski izbor za svako doba dana CLove cover Chips & Love: Originalna brza hrana na bazi krompira image05 Cubo: Bogatstvo ukusa u Novom Sadu · · · · · ·