Gotika i narodnjaci
U VAZDUHU · pop trash

U zemlji svakojakih čuda, zemlji u kojoj i romantični dvometraši iz godine u godinu pevaju izrazito depresivne pesmičuljke kao vapaje ljubavi, kojima se baš nikako ne da, ne čudi što smrt i srodne fenomene (gotika) obilato pronalazimo u nezaustavljivo viralnom folku. U to ime, evo sedam zlatnih susreta baš te gotike i baš našeg folka, turbo i pritajenih sorti.

1. Najzapaženiji borac za značajno mesto gotike u srpskom folku, u minulih par decenija, svakako je po mnogo osnova Mira Škorić; ova očito hardrokerka i svitmetalka zarobljena u telu i sudbi često srdite folkerke zaslužna je za mnogo nezaboravnih trenutaka po pitanju spoja gotike i folka. Počnimo od ovih nezaboravnih stihova: Ja sam njemu srce dala, nju sam svojom sestrom zvala, rešila sam i ne bežim – oboje ću da odležim…

2. I ponovo – Mira Škorić, i u to u još mračnijem raspoloženju; u pesmi Srcekradica Mira Škorić, da to tako kažemo, podiže ulog, a pride uvodi i nešto arhaičnog retro garnirunga iz ranijih dana vodosnabdevanja. Dakle, stihovi kažu: Jer on ukalja mi obraz, majko, i uništi mi sve, ubiću ja njega pa sebe. Rek’o mi je da je čovek slobodan, a bio je samo malo neveran, u bunaru trunuće mi lice, pored tebe, srcekradice.

3. Tik uz Miru Škorić, naravno, mora biti Aca Lukas (sročili su i zajednički duet – Crne vrane!); naime, Lukas (koji se za album Lešće – nazvan po groblju u blizini Beograda, slikao u mrtvačkom sanduku) vidno često polemiše sa fenomenom smrti (mada nekad zna i da se razvedri, kao, recimo, u stihovima ti me dižeš iz kome, i hvala ti na tome…. Ipak, temi ovog teksta najbliže su ove rime: Idi, ne oklevaj što sa mnom ovde imaš sve, al’ pomiluj me bar za kraj, ubij me nežno, molim te.

4. Kad već pretražujemo taj gornji dom ovdašnjih folkera, zastanimo i kod Cece Ražnatović, koja u pesmi Oproštajna večera ima čudne zahteve: Zaledite mi srce, zaledite mi suze, ja verujem u ljubav i posle najduže, najduže smrti..; u pesmi Od tebe ne znam da se oporavim stvari stoje ovako: Od tebe ne znam da se oporavim, što kvario si ne znam da popravim, pružam ti ruke da ih miluješ, pre smrti da me još jednom ubiješ.

5. Mračnim tonovima umela je da bude sklona i Lepa Brena, doduše na upadljivo ređe mahove od gorepomenute trojke; Brena je tako iznosila onostrane zaključke poput: I smrt bi me manje bolela, izdajice, što sam te volela…

6. Kod Vesne Zmijanac (u njenim kanonskim danima) gotika je bila nešto suptilnije prisutna i obrađena; recimo, u Svatovima pomenuti svatovi očigledno slave ljubav omeđenu smrću – Čiji ono svatovi bez muzike poljem hode, čiji ono svatovi uplakani kolo vode, čiji ono svirači mesto pesme, tugu poje, čiji ono svirači, mesto para, suze broje?, dok u megahitu simptomatičnog naziva Kraj nogu ti mrem stoji: A ja bih tebe da ljubim htela, makar se otrovala i kraj nogu ti mrela

7. Stoja je, pak, drastično odrešitija – tako u čuvenoj Umri! ona naprosto zapoveda: Umri, umri, umri, zbogom, a ja ću za tobom. Ubio si sve u meni, sve je stalo, a meni je jedan život s tobom malo, srce si mi otrovao, to ti prija, anđeo si nekad bio, sad si zmija.; u pesmi Metak Stoja je osetno smirenija, tako nevernom dragom relaksirano ukazuje na očigledno – U srce da ti pucam neću, ali jedno sigurno znam, za šesat meseci tražićeš metak da to učiniš sam.

8. Ako i dalje važi ona da na mladima/mlađima svet ostaje, završimo onda ovaj kraći pregled podsećanjem na značajan doprinos Dunje Ilić ovoj temi; već na prvom albumu našlo se mesta za ove leksičke poduhvate – na samom početku svog Bidermajera Dunja Ilić upozorava: Ti bi da me sahraniš živu, pa da u belom odelu se pojaviš, dok mi se smeješ na opelu, bolje sedi, jer ja ću ustati; a u Ceo vek sam starija ona izdaje bizarna upustva: Ako umrem ti znaš gde da me zakopaš, ostavi, o, ostavi moje telo u postelji, pusti me, o, pusti me, da i mrtva prodišem, barem na tren..

Nastavak sledi, ako budete bili dobri i ako budemo bili dobri. A hoćete i hoćemo.

Bolji život „Reboot“ ili vera u novi početak i ovo ovde naše Dan mladosti U čast pokojnog Dana mladosti: A jutros već su drugi mladi… Dadbod Dadbod: U slavu pivskog stomaka Šarene pilule Ti ne traži drugog leka, ja sam tvoja apoteka – medicina i farmacija u pop i folk rimama ·