simp
U VAZDUHU · urban flash

Nakon 28 sezona prikazivanja Simpsonovi su, malo je reći, posebna televizijska pojava. Ne treba zaboraviti da je u pitanju najduže prikazivana američka komedija i animiriana serija, Simsponovi su širom sveta poznati kao crtać koji pored toga što zabavlja već decenijama isto tako već decenijima kritikuje stvarnost u kojoj živimo.

U više od 600 epizoda, Matt Groening i njegov tim uspeli su čak i da predvide nekoliko događaja. I to baš velikih događaja.

FaceTime
Sezona: 6, Epizoda: 19, Lisa’s Wedding.
Predviđeno: 1995. godine, ostvareno 2010. godine.
U ovoj epizodi Lisa razgovara sa Marge putem mobilnog telefona, i to je predviđanje poznatog FaceTime-a koji je 2010. godine plasiran.

Božja čestica
Sezona: 10, Epizoda: 2, The Wizard of Evergreen Terrace
Predviđeno: 1998, otkriveno 2012. godine.
Postojanje Higsovog bozona ili „Božje čestice“ desio se 2012. godine. Ali u jednoj epizodi Simpsonovih Homer zapravo stoji pred jednačinom koja ukazuje da još uvek neotkrivena čestica postoji!

FIFA i skandal sa korupcijom
Sezona: 25, Epizoda: 16, You Don’t Have to Live Like a Referee
Predviđeno: 2014. ostvareno 2015. godine.
Iako u epizodi nije eksplicitno imenovana FIFA, ipak je svima jasno o kome je reč. A hapšenje koje je izvršeno u epizodi je veoma slično onom koje se desilo kasnije u realnom životu. Takođe, u epizodi je tačno predviđeno da će Nemačka pobediti Brazil.

Grčka ekonomska kriza
Sezona: 23, Epizoda 10, Politically Inept, with Homer Simpson
Predviđeno: 2012, ostvareno 2015. godine
U jednom trenutku se na ekranu u seriji pojavljuje natpis „Evropa stavlja Grčku na Ebay“ . Naravno, tek tri godine kasnije desila se prava kriza u Grčkoj, ali komentar je bio na mestu.

O tome da će Trump biti predsednik smo već pisali i to je jedna od najvažnijih epizoda koja predviđa budućnost. Te 2000. godine su se svi smejlai fori iz crtaća.

Nastup Lady Gage na Super Bowlu
Sezona: 23, Epizoda 22, Lisa Goes Gaga
Predviđanje: 2012, ostvareno 2017. godine
O tome koliko je sve u crtaću ličilo na ono što se zaista desilo, mediji su već obaveštavali. Kakve proročke moći su ovde u pitanju?

High Rise Sećanje na svežije bioskopske bisere Song to Song-Trejler za novi film Natalie Portman, Cate Blanchett i Ryana Goslinga „Song to Song“ – Ryan Gosling ponovo glumi muzičara Crno-beli filmovi Ima nade za crno-beli film: 10 novijih ostvarenja žene Ženski TV likovi koji su potcenjeni · · · ·