cover
PULS GRADA · lepota

Lepota dolazi iznutra, u smislu da se sve što konzumirate odrazi i na kvalitet vaše kože. Ako želite blistav i čist ten, a sumnjam da ima onih koji to ne žele, bilo bi dobro da jednu vrstu namirnica zamenite nekim drugim, kako biste postigli željeni izgled. Ako se pitate koje su to namirnice, i šta tačno treba da uradite, odgovori slede u nastavku…

Izbegavajte sireve od kravljeg mleka

Mlečni prozvodi su poznati po tome da stvaraju problematičnu kožu, posebno akne. I ako kupujete kvalitetan sir od organskog mleka, kravlji hormoni će i dalje biti prisutni, a oni dokazano loše utiču na ten i kvalitet kože lica.

Konzumirajte sir od kozjeg mleka ili indijskog oraha

Sirevi od kozijeg mleka svakako imaju laktozu, ali su zdraviji od drugih sireva jer koza brsti najraznovrsnije biljke. Ukoliko ste vegan ili ste alergični na laktozu, alternativne vrste sireva, poput onog od indijskog oraha, učiniće vaš organizam pa i kožu zdravom.

Izbegavajte obične krekere

Namirnice kao što su belo brašno, beli šećer, beli pirinač, musli, paste i većina krekera, povećavaju nivo šećera u krvi. On je odgovoran za lošu kožu, kao i disbalans u organizmu. Krekeri često imaju trans-masti, poput rafinisanog suncokretovog i sojinog ulja, koje dodatno uništavaju kožu.

Konzumirajte krekere sa zrnevljem ili one od bademovog brašna

Ovakvi krekeri obiluju zdravim mastima i proteinima. Puni su vlakana, a sadrže minimalne količine šećera, i stoga čine da vaš krvni pritisak ne varira, samim tim i da nivo insulina bude pod kontrolom.

Izbegavajte sokove

Nema potrebe da se napominje kako su kupovni sokovi nezdravi. Ali čak i oni koje sami pravite kod kuće, takozvani „zeleni sokovi“, znaju da budu puni šećera. A puno šećera znači da će vam koža biti preplavljena aknama i drugim neželjenim simptomima.

Konzumirajte smuti sa kokosovim mlekom

Umesto soka, napravite zdrav i bogat smuti, u koji ćete staviti kokosovo mleko, sirovi kakao, med, cimet, malo kafe i puter od badema. Osim što će vas zasititi, magnezijum, cink i gvožđe daće vam prozračnu i čistu kožu.

Izbegavajte gazirane napitke

Gazirani sokovi puni su šećera i raznih hemikalija koje stvaraju upalne procese. Osim toga, oni su odgovorni za remećenje zdravih bakterija u organizmu koje su važne za varenje. Njihov disbalans odražava se i na kožu, pa dolazi do pojave rozacee i ekcema.

Konzumirajte kombuhu

Kombuha je fermentisano piće puno probiotika, koji su izuzetno zdravi za varenje. Njenim konzumiranjem, stabilizuje se funkcionisanje creva, što automatski poboljšava ten.

Izbegavajte supe iz kesice

Supe iz kesice sadrže dosta soli i sodijuma, koji zadržavaju vodu u organizmu, a kao posledica dolazi do nadutosti i oticanja. Svakako ne želite da vam lice bude podbulo, i da se pojave kese ispod očiju.

Konzumirajte bujon od kostiju

Ima raznih benefita kada se konzumira blagotvorni bujon od kuvanih kostiju, a jedan je da u sebi sadrži prirodan kolagen, koji će podmladiti i zategnuti vašu kožu.

Izbegavajte tunjevinu iz konzerve

Tunevina koja se koristi za konzerviranje, često zna da bude veštački odgajana, pa samim tim i nedovoljno zdrava. Ova riba sama po sebi sadrži dosta žive, koja ne samo da nije dobra za kožu, već može da izazove i trovanje.

Konzumirajte lososa iz konzerve

Losos je krcat zdravim mastima, a posebno omega-3 kiselinama, zbog čega je izvrstan za zdravu kožu lica i čist ten.

Izbegavajte kafu

Kafa po mnogim merilima jeste zdrava, ali s obzirom da je diuretik zbog nje se gubi dosta tečnosti, a dehidratacija je jedan od najvećih neprijatelja kože.

Konzumirajte toplu vodu s limunom

Ovaj napitak hidrira i održava pravilno funkcionisanje jetre, koja je jedan od najvažnijih organa, jer čisti krv i vrši detoksikaciju organizma.

Lice posle plaže Kako brzinski osvežiti kožu lica posle mora u samo par koraka? cover Osam letnjih frizura koje vlažno vreme neće uništiti NHD_16608_Intensiv_Care_Application_PR_sRGB_Retail (Offline) Var 2_cover City letnja preporuka #39: Nivea kreme za ruke ECN_15476_Sun_Protection_Anti_Age_7_PR_cover City letnja preporuka #28: Eucerin®ANTIAGE fluid za zaštitu lica od sunca · · · ·