holding-hands-918990_1280
PULS GRADA · deca

Zasnivanje porodice i dobijanje dece su veoma ozbiljne teme o kojima partneri moraju da razmišljaju na vreme i razgovaraju o njima, kako bi znali da li im se mišljenja i stavovi poklapaju. To se takođe odnosi na trenutak kada je jedan od partnera spreman za dete, dok drugi i dalje nije siguran.

To svakako nije bezizlazna situacija, ako se uzme u obzir pretpostavka da su partnerima iste želje na duže staze, jednostavno im se trenutno razlikuju prioriteti. U tom slučaju najvažnije je biti otvoren jedan prema drugom i poslušati naredne savete.

Pričajte o tome

Najbolje je da o deci pričate pre ulaska u brak ili zajedničkog života, ali ni tada nije kasno. Iskrenost i otvrenost su najbitniji, jer je za to potrebno da oboje želite da učestvujete u tome. Izložite svoje perspektive o deci i nemojte da odmah kritikujete partnera.

Ne zaboravite na zdravstveni aspekt

Kada niste spremni za decu, imajte na umu da vaš partner ili partnerka to možda trenutno želi iz nekih medicinskih razloga. To može biti zbog godina ili nekih genetskih predispozicija, tako da morate razmisliti o tome šta vam čekanje donosi. Ništa ne bi trebalo činiti na silu, jedino ako se oboje složite.

Razmislite o razlozima

Nisu svi razlozi za zasnivanje porodice dobri, ma kakvim se činili u početku. Ako imate problema u braku i želite da ga ojačate, dete može biti greška koju ćete zamerati i sebi i partneru. Nikako ne treba delati iz očajanja, jer to neće doneti ništa dobro biću koje uvodite u ovaj svet.

Ne krivite sebe ako niste još spremni

Postoje mnogi razlozi za čekanje, bilo da je u pitanju izvesna promena u karijeri, preseljenje ili verovanje da niste finansijski spremni za to. Svi oni su validni i ne treba da krivite sebe zbog toga, a partner ne sme da vas ucenjuje da pristanete.

Uvek može doći do kompromisa

Kompromis u ovoj situaciji ne mora da bude rešenje samo za jednog partnera. Onom koji nije spreman treba dati prostora i vremena, ali uz iskrene razgovore o tome šta ga sve muči. Možda će se neodlučnost rešiti brže nego što ste očekivali i bez nepotrebnog pritiska, samo oboje morate biti otvorenog uma.

Petar pan i zvončica Jelena Gavrilović peva u filmu „Petar Pan i Magična knjiga Nedođije“ Snežana Predstava „Snežana i sedam patuljaka na ledu“ u Štark areni Child with ara parrot Kako da izaberete najboljeg kućnog ljubimca za vaše dete naslovna Neko je ovo pravio za decu? · · · · · ·