Porsche 911
PULS GRADA · auto

Koliko puta ste čuli „to je ženski auto“? Ili ste na ulici videli neki mali šareni automobil i odmah pomislili da je za volanom dama. Ova podela poslednjih godina sve je manje očigledna, a devojke i porodične žene možete videti za upravljačem malih gradskih automobila, limuzina, sportskih modela, a sve češće i u velikim SUV vozilima ili terencima. Zato podela na „muške“ i „ženske“ automobile nije striktna, a to je prava prilika da se zapitamo šta dame voze?

Kada lepši pol kupuje automobile, ili im neko da vredan poklon na četiri točka, recimo za rođendan ili čak 8. mart, najbitnije je da im on zapadne za oko. Da bude lep, zaobljenih linija, da se boja karoserije slaže s unutrašnošću i da ima puno detalja koje muško oko ne bi ni primetilo. Ali nisu to više samo roze i crvene boje kao na filmovima. Sve više dominiraju metalik siva, srebrna, pa i zlatna boja. Terenci su najčešće crni ili beli. Tek potom na red dolazi potrošnja, a o „konjima“ i obrtnom momentu dame verovatno neće voditi računa. Nekada je bilo važno da automobil može lako da se parkira u gradu, a onda su to promenili manji terenci poput Suzuki Vitare i Tojote RAV4. Taj trend ostao je i u današnjem vremenu.

Nezahvalno je reči da nežniji pol vozi takvo i takvo vozilo, taj i taj model, ali nekoliko njih se prošle i početkom ove godine izdvojilo, bilo da govorimo o novim ili polovnim modelima. U segmentu malih automobila prednjače Ford Fiesta, Mazda 2 i Mini Moris. Tu je i maleni Ford Ka čudnog dizajna, ali damama se to sviđa. Kao i brojni drugi modeli, za svakodnevne pojmove neobičnih linija. U nesvakidašnje oblike najbolje se uklapa Nisan Juke, a kada govorimo o SUV vozilima tu su i Mazda CX5, ili neki od „smanjenih“ modela starije braće. Nije slučajno BMW dizajnirao terenac X1, Audi lansirao Q1, a Tojota godinama usavršavala RAV4.

Neizostavno visoko kotirano mesto godinama kod dama drži VW Buba. To je pouzdan „nemac“ reći će muškarci, ali taj Golfov motor je spakovan u lepšu spoljašnjost i još privlačniju unutrašnjost. Pa još kad mu skinete krov u kabrio verziji. Među modelima sa sportskim srcem koji su odvojili devojke izdvajaju se Porše 911 i Audi RS5. Dame koje vole ekonomičnost, s druge strane, okreću se Hondi Civic ili Tojoti Prijus koja ima hibridni motor.

Kada zađu u određene godine dame se okreću funkcionalnosti baziranoj na porodičnom životu, a tu do izražaja dolaze limuzine i vanovi. Zato se u njihovim garažama sve češće viđaju Audi karavani sa pogonom na sva četiri točka, dobri stari Golf, Opel Zafira, Reno Senik, ili Citroen Pikaso.

Chopper fest Chopper fest u tržnom centru Delta City Auto budućnosti Šta nam donosi budućnost auto industrije Ferrari California T3 Ferrari California T – povratak u prošlost Fiat 500X Fiat 500 X: „Nacionalna klasa“ za bespuća ·