Omen
KULTURA · film/TV

Prehodne tri decenije bile su prepune fantastičnih horor ostvarenja, sa posebnim naglaskom na filmovima sa malim zlikovcima kao glavnim junacima. Ukoliko ste se ikada zapitali gde su oni sada, podsećamo vas na nezaboravne klince iz horor filmova.

1. HARVEY STEPHENS (DAMIEN, THE OMEN)

Ovaj dečak je imao svega četiri godine kada je odabran da tumači mračnog Damiana, a kako kaže reditelj filma Richard Donner, to je bilo nakon što ga je mali Harvey fizički napao za vreme kastinga. Naravno, ovo je bio odgovor na rediteljevu provokaciju, a budući da je dečak bio tako mlad, njihova saradnja na filmu se praktično bazirala na Donnerovom iznuđivanju dečakovih iskrenih reakcija. Harvey nakon ovoga nije imao mnogo uloga, osim što je tumačio sporedni lik u rimejku Omena iz 2006. godine, a danas ima šofersku kompaniju u Londonu.

2. DANNY LLOYD (DANNY TORRANCE, THE SHINING)

Nakon kultnog Kubrickovog ostvarenja, Lloyd je, iako je hteo da nastavi sa glumom, tumačio samo jednu manju ulogu u televizijskom filmu. Zanimljivo je da je čuveni reditelj uspeo da sva pojavljivanja šestogodišnjeg dečaka u The Shiningu snimi tako da Danny nikada ne sazna da glumi u horor filmu; još zanimljivije je da je sam dečak izmislio postupak pomeranja prsta dok govori. Nakon što je kada je odrastao imao farmu svinja, Danny je postao profesor biologije u Elisabethtownu, a time se i dalje bavi.

 

3. LOUISE I LISA BURNS (THE GRADY TWINS, THE SHINING)

Ove dve sestre, takođe iz Kubrickovog remek dela, sasvim sigurno su postavile standarde za decu u horor filmu: gledati bledo ispred sebe, bezizražajnog lica, i govoriti potpuno ravno. Nakon filma u kojem se zajedno pojavljuju nijedna od njih nije ponovo glumila – Louise je postala mikrobiolog, a Lisa je završila književnost.

4. HALEY JOEL OSMENT (COLE SEAR, THE SIXTH SENSE)

U ovom neobičnom filmu majušni Haley Joel Osment pokazao je prilično veliko glumačko umeće koje je prevazilazilo njegove godine. Međutim, kada je postao tinejdžer stvari se nisu odvijale tako sjajno, sve dok se u januaru ove godine nije pojavio u filmu The Spoils of Babylon u kom takođe glume i Tobey Maguire, Kristen Wiig, Tim Robbins, Jessica Alba, Val Kilmer, Michael Sheen i Will Ferrell. Osim toga, pojaviće se i u najavljivanom horor filmu Tusk.

5. DAVEIGH CHASE (SAMARA, THE RING)

Devojčica duge crne kose od koje je većina ljubitelja The Ringa imala noćne more, nakon ovog poznatog horor filma pojavila se i kao Samantha Darko u Donnie Darku. Osim toga, davala je glas za Lilo iz filma i igrice Lilo & Stitch, a pojavljuje se i u serijama Beethoven’s Fifth, CSI, Without A Trace i ER. Za 2014. godinu ima već najavljenih nekoliko filmova.

6. LINDA BLAIR (REGAN MACNEILL, THE EXORCIST)

Linda je za ovu ulogu izabrana između čak 600 dece koja su se prijavila na kasting, a za nju je nominovana za prestižnog Oskara i Zlatni globus. Pojavila se kasnije, naravno, i u filmu Excorsist II: The Heretic, ali joj je nakon toga karijera krenula velikom brzinom nizbrdo. Osamdesetih je ipak glumila u nekoliko niskobudžetnih horor filmova kao što su Hell Night (1981) i Savage Streets (1984), a imala je i malu ulogu u filmu Scream (1996). Trenutno vodi sopstvenu humanitarnu organizaciju.

Wes Anderson Čudesni saundtrek Wesa Andersona Notting Hill 10 najboljih romantičnih komedija Sin City Pogledajte trejler za nastavak filma „Sin City“ Tilda Swinton Top 5: Najbolje uloge Tilde Swinton ·