Poslastice za Noć veštica
PULS GRADA · gastro

Folklor kaže da se poslednjeg dana oktobra otvaraju vrata koja povezuju ovaj naš svet sa onim jezivim svetom pokojnika kojih se plašimo. Kada teški mrak posrne i padne na zemlju, tama postaje poznata kao Noć veštica, u kojoj, navodno, nemirne duše umrlih hiperaktivno lete svuda oko nas. Nažalost, te lebdeće aveti nisu nimalo srećne zbog toga. Štaviše, ljute su i gladne. Šta bi drugo mogle da budu kada im u zagrobnom životu frižider nije nadohvat ruke?

Da bi se zaštitili od baksuznih zloduha, pojedini narodi su za Noć veštica pripremali hranu u ime predaka u kojoj su, sasvim izvesno, sami uživali. Tu tradiciju su pre više vekova započeli Kelti, koji su Novu godinu proslavljali prvog dana novembra. Kelti su verovali da pojedini duhovi mogu biti vesnici lepih vremena, što je bilo veoma važno u mesecima duge, večito surove zime. Da bi umilostivili duše iz prošlosti, pravili su veliku svetkovinu sa lomačom i ogromnom količinom pečenog mesa i vina.

Nešto ranije, Rimljani su započeli trend sa gurmanlucima, jer su prvog novembra proslavljali festival žetve i skretali pažnju na Pomonu, boginju voća i vrtova. U skladu sa svojom samoproklamovanom prefinjenošću, koja se u svakoj prilici grozila varvarskih Kelta i njihovog boga Samhaina, Rimljani su se gostili jabukama, lešnicima i drugim voćem.

Hrišćanstvo je pokušalo da stane na put bahanalijama i učini ih pitomijim. Noć veštica je u devetom veku dovitljivo proglašena za noć uoči dana Svih svetih a, kako samo ime praznika govori, tada su se slavili svi koje je crkva proglasila svecima. Običan puk nije bio previše sklon hrišćanskim idealima, pa je keltski običaj oblačenja u strašne kostime, pomoću kojih su se zli duhovi držali na odstojanju, preživeo u mnogim zemljama. S konzumacijom mesa i vina to nije bio slučaj.

Noć veštica se svake godine proslavlja u Americi, Irskoj, Kanadi, Japanu, Portoriku, Novom Zelandu, Švedskoj i brojnim drugim zemljama. U skladu sa tim, duhovi su primorani da se prilagođavaju različitom režimu ishrane. Na njihovu sreću, majstori kuhinje koji žive s ove strane rajske granice vrlo dobro znaju da pokojnicima nedostatak vitamina i vlakana ne može naškoditi. Dakle, nema hrono hleba, maslinovog ulja ili povrća. Za Noć veštica širom sveta jede se šećer, i to u velikim količinama.

Kada je hrišćanstvo pretvorilo izvorno paganski praznik u najavu Svih svetih, građani su počeli da prave zadušne kolače. Ovi biskviti deljeni su siromašnima koji su se molili za duše umrlih, što se kasnije prevorilo u grupice mladih ljudi koje su išle od vrata do vrata i za pevanje dobijale novac, hranu ili pivo. Slična, opšte poznata tradicija i danas postoji u Americi. Čopori dece lupaju komšijama na vrata i uzvikuju trick-or-treat, što bi u slobodnom prevodu značilo da će počiniti nestašluk ako ne dobiju nešto slatko. Amerikanci ovo shvataju vrlo ozbiljno i zarad proslave praznika svake godine potroše oko dve milijarde dolara na nacionalno dopingovanje dece slatkišima.

U Americi je čak i stara boginja Pomona našla novu ulogu. Uspela je da uplete prste u pripremu đakonija i pored toga što industrija konditorskih proizvoda teško može da prebroji novac koji zaradi za Noć veštica. Pomone se, istina, malo ko seća, ali Amerikanci za Noć veštica na trpezi često imaju jabuke prekrivene šećernim sirupom i uvaljane u lešnik, kao što je nekada bio slučaj, kada se boginja slavila u Rimskom carstvu.

Na drugoj strani planete, u Britaniji, najpoznatije su bonfire karamele, koje se prave od melase, maslaca i šećera. Irci se tvrdoglavo drže svog voćnog hleba barmbracka, Italijani biskvita od mlevenih badema, cimeta i limuna, a Španci marcipana koji je modelovan u obliku cevčice, punjen ili preliven sirupom. Meksikanci su nešto skromniji i njihov pan de muerto je tek jednostavna slatka vekna hleba. Portugalci imaju svoju verziju zadušnih kolačića koji se zovu pão-por-deus. Oni se prave od suvog grožđa, ribizli i začina poput đumbira, muškatnog oraščića i cimeta. Ako je i za pretke, dosta je.

Barmbrack - hleb koji se pravi u IrskojOtvori galeriju
cover Kolač u obliku cveta ananda cover Ananda: Veganski specijaliteti u Novom Sadu 12471870_1536981603279972_8849605796331307753_o credo cover Credo: Posebno mesto za poseban doživljaj 14671264_184169635360622_8357324412886867349_n cover Festival zanatskog piva Vrteška · ·