Geostorm, Srećan dan smrti
KULTURA · film/TV

Famozna Noć veštica je iza nas, ali se njeno prisustvo još uvek oseća na bioskopskom repertoaru. Slede moji osvrnuti na dva aktuelna horora: “Srećan dan smrti” i “Lice od kože: Početak” (podsećam da je u bioskope stigla i osma “Slagalica strave” – o ovom nastavku ću drugom prilikom, kad se utisci slegnu), a tu je i moja kritika filma katastrofe “Geostorm”.

Din Devlin je pre svega poznat kao producent/scenarista koji je sa Ronaldom Emerihom sarađivao na hitovima Dan nezavisnosti, Zvezdana kapija i GodzilaGeostorm je prvi bioskopski film koji je i režirao. U pitanju je još jedan spektakl o uništenju planete, ovoga puta uz pomoć sabotirane svemirske stanice za kontrolu klime. Apokalipsa ovog puta kuca na vrata bez vanzemaljske intervencije, a uz stav da je čovečanstvo sposobno da uništi samo sebe bez pomoći sa drugih planeta. Naravno, u pitanju je potpuna budalaština, ali zabavna i spektakularna budalaština koja je savršena za gledanje u punoj sali sa najvećim pakovanjem kokica u krilu. Džer Batler i Džim Sturdžis glume zavađenu braću koja moraju da se udruže kako bi sprečili da geo-oluju uništi veći deo planete. Dok se problem rešava, stradaju mnoge svetske metropole, a u jednom trenutku se pominje i Beograd kao meta napada (što bi moglo da bude i objašnjenje za trenutnu postapokaliptičnu situaciju na razrovanim ulicama srpske prestonice). U dve reči sa veznikom između: zabavno i nepretenciozno. U nešto više reči: savršeno, pod uslovom da želite da odmorite mozak gledajući prizore lažnog globalnog uništenja.

Tob Huper je mrtav, ali njegova zaostavština živi. Maska od kože: Početak (kakav groteskan prevod originalnog naslova Leatherface) prednastavak je čuvenog horora Teksaški masakr motornom testerom (1974), film koji treba da objasni kako je Kožno Lice posato neumoljivi ubica. Da li je ova demistifikacija bila potrebna? Naravno da nije. Film su režirali Aleksandar Bustiljo i Žilijan Mauri, Francuzi koji su 2007. napravili senzaciju filmom Unutra (À l’intérieur). Da odmah pređem na poentu: njihov prvi američki film je smeće. Ovo je jedna bedna zbrka, ružno snimljena i sve samo ne strašna. Stiven Dorf i Lili Tejlor tumače epizode, ostalo su sve neki nepoznati mladi glumci kojima nije jasno šta ih je snašlo. Film je sniman u Bugarskoj i to se vidi. Ostaće misterija zašto je ovaj film dobacio do naših bioskopa.

Horor-komediju Srećan dan smrti (Happy Death Day) režirao je Kristofer B. Landon, čoveka koji je poznat po iznenađujuće dobrom nastavaku Paranormalna aktivnost: Obeleženi i đubrastom Izviđačkom vodiču kroz zombi apokalipsu. Za razliku od drugopomenutog filma, Landon je u Srećnom danu smrti uspeo da pogodi pravi balans strave i komedije (sa akcentom na ovo drugo), te da ponudi zabavnu horor verziju Dana mrmota. Poigravajući se konvencijama slešera, film nudi, pre svega, dobru zabavu, a ubedljiv glumački nastup glavne glumice Džesike Rot doprinosi pozitivnom utisku. Nije ovo film intenziteta i značaja jednog Vriska ili jedne Noći veštica, ali jeste sasvim uspeo žanrovski hibrid koji će se dobro kotirati na mojoj listi najboljih horora u 2017.

Alias Grace/Philip K Dick Dvojni prikaz: Nove serije „Alias Grace“ i „Philip K. Dick’s Electric Dreams“ Saimir FilmBox: Obilje zabavnih sadržaja u novembru the-new-mutants-movie-image-maisie-williamscover The New Mutants: Trejler za Marvelov superherojski horor film wind-river 1 “Tragovi u snegu” od danas u bioskopima · ·