Tokin
PULS GRADA · gastro

Nisam našao zadovoljavajuću definiciju gladi, a tražio sam. Najbolje što ima na netu je – veoma velika potreba za hranom, ozbiljan nedostatak hrane, neprijatan osećaj u stomaku uzrokovan nedostatkom hrane. To kažu na netu. A ne kažu da može da se umre ako se ne jede, to se kao podrazumeva. Ne kažu da čovek kad ne jede samo dva dana, i kad ne zna kad će sledeći put imati da jede, ne kažu da ga uhvati egzistencijalna panika. Ne kažu da postaje spreman na svašta, da glad može da izvuče najbolje i najgore iz čoveka. To je ta ozbiljna glad, ali nisam hteo o tome da vam pričam, nego sam se zaneo.

Mislim na glad čoveka koji svaki dan ima da jede, ali koji ne jede po ceo dan, na glad čoveka koji nije neumeren u hrani i piću, a naročito na glad posle dobro obavljenog fizičkog posla. Na glad čoveka koji nije halapljiv. Na glad zdravog čoveka.

Takva glad je osnovni preduslov da čovek uživa u svom obroku. Ona u obrok uključuje i ukuse nagona za preživljavanjem, jer je primarna funkcija ishrane upravo to, pa onda čovek nesvesno uživa i u tome što produžava sopstveni život, što u najvećem broju slučajeva raduje čoveka. Ne kažem da ko nije gladan neće uživati dok jede nešto što voli, ali mi se čini da je glad ipak najvažniji začin.

Glad i nagon za preživljavanjem su tokom ljudske istorije pomogli u pronalaženju neverovatnih načina pripreme namirnica, sistema za pretvaranje nejestivih u jestive, i uopšte, stvaranju osnova recepata za pripremu fantastičnih jela.

Glad je naučila čoveka da sprema jela od svih delova životinja koje gaji ili ulovi, pa su nastali svi oni specijaliteti od intimnih delova tela dobrih životinja, u kojima neki tamo što nisu na paklenim režimima ishrane uživaju naočigled ovih drugih mučenika koji bi sve dali za jednu teleću glavu u škembetu ili škembiće u saftu ili brizle ili dimljena crevca na žaru, u Kosmaju, ili u nekom drugom znamenitom hramu domaće kuhinje. Glad je naučila čoveka da od jedne iste biljke pravi otrov za svoje strele i da od nje na drugi način pravi odličnu čorbu. Jede se sve što je hranljivo i sprema se tako da bude najukusnije što može. Nisu ljudi počeli da jedu pse i pacove i razne bube i krokodile i sva ostala čuda što jedu zato što su im dosadile svinje i pilići koji im trče po dvorištu, nego što nije bilo ničega drugog. Dobro, razne inovacije u ishrani su nastale iz izobilja, da ne kažem iz besa, ali one mi nisu mnogo interesantne, ili nemam dovoljno vaspitan ukus da bih u njima uživao. U svakom slučaju, neću ih pominjati.

Prema mojim istraživanjima i iskustvima, osim gladi, i nužda je odličan saradnik u pripremanju jela izvanrednih ukusa. Neki dan sam sedeo i pisao, i protivno svim pravilima mog trenutnog jezivog režima ishrane, oko jedan posle ponoći sam rešio da se odazovem svojoj gladi. U frižideru sam imao – ništa. Pola veze peršuna, u stvari samo stabljike i po neki list, komad bajatog maslaca, jedan čen belog luka i pola ljute paprike s već potamnelim semenkama. Na frižideru sam našao oko 150 grama špageta. Imao sam i soli i bibera. Evo sad mogu da osetim ukus tih špageta, kao da mi je neko ostavio sastojke u tačno odgovarajućim količinama, po nekom davno isprobanom, osvedočeno odličnom receptu. A nije, nego sam bio gladan i iz nužde sam pomešao sve što sam imao i dobio vrhunski noćni obrok. Nisam baš samo pomešao, ima tu neki redosled radnji i tehnika koje moraju da se primene, ali da kažem tako – pomešao sam.

A što se tiče juneće kolenice, ako vam sutra dolaze gosti na ručak, a da nisu vegetarijnci, i imate celu kolenicu, onda treba uveče da je namažete smesom soli, bibera, maslinovog ulja i malo senfa, da je stavite u pleh i oko nje poređate cele šargarepe i crni luk isečen na četvrtine, koliko može da stane. Dve glavice belog luka nekako ranite i ugurajte ih negde. Pleh dobro zatvorite aluminijumskom folijom, stavite u rernu i podesite temperaturu na 110 stepeni. Ako je ručak sutra u dva, to uradite večeras u ponoć. Idite da spavate i zaboravite na to sve. Sutra u jedan izvadite, otklopite, malo zalijte sokovima iz pleha i vratite u rernu na 200, na pola sata. U pola dva izvadite napolje i ostavite da se odmori do dva. Za one koji vole ljuto, sa strane poslužite preliv od dva limuna, dve kašike meda i neke ljute paprike. Ako imate svastiku u Londonu, treba da je zamolite da vam donese Super hot organic chilli paste, s tim se postižu najbolji rezultati. Ako nemate svastiku u Londonu, izrendajte jednu ljutu papriku u taj preliv i ostavite ga na tiganju dva minuta da se malo zgusne i sjedine ukusi. Salata – kuvana cvekla na kockice, orasi, feta-sir i rukola, preliv – med, balzamiko sirće, maslinovo ulje, so i malo bibera. Posle jagode sa šlagom.

Restoran Sofa Sofa: Jedinstveni gastro doživljaj KlopaM KlopaM: Moderno i originalno Vino 9 vina, za svaku nedelju letnjeg raspusta po jedno Red Bread Red Bread: Primamljive voćne kombinacije · · ·