Zdrav doručak
PULS GRADA · kulinarka

Radnim danima je vaš doručak često oskudan i nutritivno govoreći nedovoljno izbalansiran. Sa druge strane, tu su uvek vikendi kojima biste mogli više pažnje da posvetite sopstvenom zdravlju i da za sebe pripremite nešto u čemu ćete uživati, takoreći svim čulima.

Nekoliko naših predloga možete usvojiti već narednog vikenda, a videćete i sami koliko je jednostavno pripremiti ovakav bogat i zdrav prvi dnevni obrok!

Osnovno pravilo glasi da bi trebalo izbegavati namirnice koje imaju visok nivo ugljenih hidrata, koji će vas brzo zasititi, ali ćete već nakon dva sata biti ponovo gladni pa će se grickanje nastaviti u nedogled. Zato bi trebalo povesti računa o svakoj unesenoj namirnici ali ne kroz obavezno sračunavanje kalorija koje obično zamara, na protiv – jednostavnost je uvek najbolje rešenje.

1. Doručak mora da bude raznovrstan

Jedna opcija je kombinacija celih zrna žitarica, voća, i tome dodatih belančevina koje bi vas sitim držale nekoliko sati. Ovakav se doručak posebno preporučuje onima sa tegobama u varenju i sa problemima neregulisane stolice.

2. Bobičasto voće je idealno za doručak

Ako se još uvek pitate koje je voće idealno za doručak evo konačno rešene misterije, u pitanju su sve one slatke bobice koje su crvene ili ljubičaste poput borovnice! Bogate su vlaknima, a neke od njih kao kupine štite od kardio-vaskularnih oboljenja, kao i od nekih oblika karcinoma.

3. Zdrave masti u kombinaciji sa hlebom bogatim celim zrnom

Ako vaš hleb samo po boji deluje zdravo ali niste sigurni kakve sve žitarice sadrži, jer ih naprosto ne vidite, možda bi trebalo da razmislite o tome da ga promenite. Idealan doručak obavezno računa na unos hleba ali ne bilo kakvog. Uz to dodat takozvani grčki jogurt, kefir, kiselo mleko ili običan jogurt, i to onaj koji ima običan procenat masti, nikako bezmasni držaće vas sitim sve do ručka, a to je ideja kvalitetnog i zdravog doručka.

cover Nekoliko recepata iz vremena Isusa Hrista cover3 Sirovi kolači: Ukusni slatkiši bez griže savesti cover Najbolji smutiji za mršavljenje koje morate odmah da isprobate Ručak za posao Pet ideja za ručak koji možete da nosite na posao · · · ·