Amsterdam
PULS GRADA · aktuelno

Danas, holandski kralj slavi rođendan! Neverovatna energija koje se širi uskim ulicama isprepletanim u lavirint i presečenim desetinama kanala, zvuci muzike u kojima uživaju hiljade ljudi, sloboda kretanja, izražavanja, ponašanja, razmišljanja kao i dobra atmosfera, samo su neke od stvari koje ćete doživeti ako se 27. aprila zadesite u Amsterdamu. Jer danas je King’s Day.

Amsterdam nije samo glavni grad Holandije, niti je samo prestonica neverovatne tradicije, istorije i arhitekture. Takođe, nije samo grad koji emituje dobru energiju. Amsterdam je sve to, a pored toga i mesto gde je odličan provod i sloboda u svakom smislu te reči, zagarantovana. Naročito na današnji dan, jer danas Amsterdam postaje ono što je Rio u vreme karnevala a Venecija tokom čuvenog maskenbala. Danas se slavi rođendan Kralja, a ovaj dan poznatiji kao King’s Day, je praznik koji dovodi mnogobrojne turiste u Amsterdam i čini ga nezaobilaznom destinacijom za posetiti. Na današnji dan imaćete priliku da uživate u neprestanim žurkama dok se reke ljudi odevene u narandžasto u ritmu muzike kreću ulicama iz jednog u drugi deo grada, od stage-a do stage-a, uživajući u improvizovanim žurkama na svakom koraku. Ceo grad pleše i slavi, …for he’s a jolly good fellow which nobody can deny!

Kraljevina Holandija od 2014. godine, kada je kraljica Beatriks abdicirala u korist svog sina Viljema Aleksandra, posle 120 godina na tronu ima kralja… A na današnji dan slavi se njegov rođendan u celom Amsterdamu.

Prestonica Holandije nikog ne ostavlja ravnodušnim. Amsterdam, nekadašnje ribarsko mesto, dobilo je ime po Amstelu, ali ne pivu, već reci Amstel. Po ovoj reci ime je dobilo i jedno od najpoznatijih holandskih piva – Amstel pivo. Veza između Amstela i Amsterdama je neraskidiva. Amstel je pivo koje je počelo da se proizvodi u Amsterdamu još 1870. godine. Njegova bogata tradicija ukazuje da je ime dobilo po reci Amstel, koju je pivara koristila kao rashladni izvor da pivo drži hladnim. Priča o Amstelu je ujedno i jedna lepa priča o prijateljstvu. Dvojica prijatelja, osnivači pivare Čarls De Pesters i Johan Van Marvijk Koj udružili su se 1870. godine sa jasnom vizijom kako da naprave pivo koje će biti skroz po meri i ukusu potrošača u Amsterdamu. Današnji Amstel je po meri i ukusu ljubitelja vrhunskog piva širom sveta.

Bogata istorija Amstel piva poslužila je kao inspiracija za novi vizuelni identitet koji je u skladu sa tradicijom brenda. Crvena boja po kojoj je Amstel Premium Pilsener prepoznatljiv na svim meridijanima, dominira na novom dizajnu dok je na novim pakovanjima i dalje istaknuta brojka 1870, kao godina osnivanja pivare Amstel.

Takođe, savremen izgled pakovanja upotpunjuju i medalje za kvalitet piva koje su deo nasleđa brenda još od 1888. godine, zajedno sa vizualima dva lava na plavoj pozadini, pored slova A kao simbol grba Amsterdama. I dalje, najupečatljiviji je čuveni crveno-beli logo Amstela.

Kraljev rođendan i Amstel pivo imaju neraskidivu vezu. Zabava je nezamisliva bez ovog amsterdamskog piva, a slavlja počinju dan uoči ovog državnog praznika, i poznatija su pod imenom King’s Night. Slavljenička noć pretvara se u karnevalsku zabavu u celom Amsterdamu, a kontinuirane žurke, hiljade jarko ukrašenih brodova po kanalima, veseli i nasmejani ljudi, pivo koje se toči i pije samo su neki od razloga zašto treba doživeti ovu svečanost.

Kralju, srećan ti rođendan! Živeli, naravno uz Amstel!

Centar za promociju nauke Centar za promociju nauke na Sajmu knjiga trump Kome je to Donald Trump simpatičan a kome ne tumblr_nj6h6wdeNo1qf4w6go1_1280 Kurs kreativnog pisanja ’’Od poezije do bloga’’ 13507035_844747985662302_4872611657287829216_n cover Postani vrstan multimedijalni producent! · · · · · ·