ogi3715
PULS GRADA · zdravlje

Kaže se da su oči ogledalo duše. Sa druge strane, nokti mogu biti pokazatelj opšteg stanja organizma. Jaki nokti ne samo da olakšavaju tretman kod manikira, već pokazuju da ste osoba dobrog zdravlja. Pojedini deformiteti noktiju jasno ukazuju na zdravstvene probleme koje imate.

U tekstu koji je pred vama, skrenućemo vam pažnju na upozoravajuće simptome koji znače da je vreme da posetite lekara.

Požuteli nokti

Promena boje noktiju nedvosmisleno otkriva da vaš organizam nije u najboljem stanju. Najčešće je po sredi infekcija gljivicama, međutim često je to znak da imate dijabetes, problem sa štitnom žlezdom ili bolest pluća. Ponekad se požuteli nokti javljaju usled pušenja, stoga odvikavanje od cigareta nije loša ideja.

Ispucali nokti

Ispucali nokti često ukazuju na to da vam je nokatna ploča veoma suva. Ovaj deformitet dovodi se u vezu sa narušenim radom štitne žlezde. Hipotireoza, smanjen rad štitne žlezde, se odražava na kvalitet noktiju, jer se ne luči dovoljno hormona.

Rupe na noktima

Ova pojava javlja se usled nepravilnog razvoja slojeva nokta i tipična je za osobe koje imaju psorijazu. Javlja se kod polovine obolelih, i njima se preporučuje medicinska nega.

Izbrazdani nokti

Nokat koji je izbrazdan uzdužnim linijama može biti pokazatelj da ste ga povredili, ali ako su linije prisutne i na drugim noktima, onda je reč o nekom ozbiljnom oboljenju. U tom slučaju, organizam se danonoćno bori sa bolešću, tako da štedi energiju i usmerava je na važne organe, a nokti samim tim ostaju zanemareni i poprimaju ovakav izgled.

Depigmentovani nokti i nokti sa crnim linijama

Ovi simptomi često ukazuju na kožna oboljenja, u najgorem slučaju na melanom. Stoga, ako primetite neku od ovih promena na noktima, obavezno posetite svog lekara.

Izgrickani nokti

Istraživanja pokazuju da je grickanje noktiju svojstveno ljudima sa opsesivno-kompulsivnim poremećajem. Naravno, to nije uvek slučaj, međutim ukoliko se ova navika otrgne kontroli, vreme je da zakažete pregled kod lekara.

Modri nokti

Ako su vam nokti poprimili plavu boju, verovatno imate smanjen dotok kiseonika. Do toga dolazi usled plućnih i srčanih oboljenja. Ukoliko simptomi potraju, kao i u prethodnim slučajevima obratite se lekaru.

Nokti sa belim mrljama

Veruje se da se bele mrlje na noktima javljaju kao posledica nedovoljno kalcijuma u organizmu. Međutim, doktori smatraju da je češći razlog povreda nokta, tako da nije potrebno tome pridavati veliki značaj.

PR - April - T10 KOOZMETIK: Kapi za zube T10 DR Grandel Kuperoza nije bolest ali jeste kozmetički problem olive-oil-1412361_1280 Mediteranska ishrana pomaže u borbi protiv Alchajmerove bolesti cover 10 načina kako da održite idealnu liniju · · ·