collage
PULS GRADA · stilistika

Kada govorimo o skandinavskim zemljama, nema sumnje da su one neprikosnovene u pogledu dizajna. H&M i IKEA samo su neki od blistavih primera. No, pored vrhunskih brendova koji se bave proizvodnjom odeće i nameštaja, Skandinavija je prepoznatljiva i po specifičnoj estetici minimalizma i istančanom modnom ukusu svojih sugrađanki, koji naročito dolazi do izražaja za vreme Nedelje mode u Stokholmu i Kopenhagenu.

Naime, dame koje žive u ovim zemljama imaju i te kako izražen osećaj za modu, što uspešno demonstriraju na svakom koraku. Nasuprot očekivanom minimalizmu i svedenim kombinacijama, njihovo odevanje krasi upečatljiv eklektičan izraz koji nose sa puno stila i modne osvešćenosti. Iako deluje kao da su na sebe navukle brdo nasumično izabranih komada, istina je da jako vešto vladaju tehnikom mix & match, te je krajnji efekat više nego zadivljujući. One ostaju verne domaćim brendovima, ali se ne libe da povremeno iskombinuju i po neki komad brenda Balenciaga, kao ni maštovite detalje i neobične krojeve.

Zahvaljujući Instagramu u prilici smo da svakodnevno pratimo njihova efektna stilska rešenja, a neka od najboljih otkrijte u nastavku.

1) Igra dezena i boja

Glavno modno pravilo Skandinavki je da nema pravila. One uspešno kombinuju dva različita cvetna dezena živih boja sa ravnom obućom i minijaturnom tašnom za konačni osvežavajući efekat.

2) Leopard print + teksas

Aktuelan leopard print najbolje dolazi do izražaja u kombinaciji sa džinsom. Ukoliko vam ovaj spoj sa fotografije nije najdraži, zamenite kratke pantalone farmerkama, stilizujte sve minimalističkim detaljima i spremne ste za gradsku džunglu.

3) Luksuzni materijali neutralnih boja

Ništa ne prija kao dodir luksuza… Skandinavke to dobro znaju, te biraju komade od prirodnih, sofisticiranih materijala kao što su: svila, vuna, lan, kašmir… Zahvaljujući neutralnim tonovima, svaka tekstura dolazi do izražaja kreirajući zanimljiv vizuelni kolaž.

4) Patike u svakoj prilici, naročito uz haljine

Lepršava haljina i džombaste patike? Zašto da ne! Skandinavke vole da spajaju nespojivo, a ovo je jedna od njihovih omiljenih stilskih formula. Uvek, i u svakoj prilici.

5) Predimenzionirani kaputi i kaubojske čizme

Skandinavke ne zanemaruju zanimljive teksture, pa zašto biste vi?! Komadi od najlona su efektan način da u svoje odevanje unesete malo obrta i svom izgledu date glossy završnicu.

6) Slojevi

Kombinovanje različitih komada, tekstura i boja stvara zanimljivu stilsku priču kojoj je teško odoleti. Košulje, obične majice, rolke, sakoi, mantili, kožne jakne, kaputi… Mogućnosti je bezbroj, a vi birajte one koje idu uz vaš stil.


amal-clooney-workwear-1531924288 8 tajni poslovnog odevanja po uzoru na Amal Kluni sec_26827752-27d1 Ove glamurozne italijanske bake imaju više stila od vas collage Idealne vikend kombinacije po uzoru na stari Holivud Zayn Malik Converse Kako je Zayn Malik ocenio One Star · · · · · ·