Internet kupovina
U VAZDUHU · tech/web

Većina nas sve više vremena provodi na internetu. Kako kupujemo onlajn sve: počevši od karata za koncert, knjiga i odeće, sve do rezervacije smeštaja na drugoj strani sveta, ili elektronski šaljemo novac porodici i prijateljima direktno preko nedavno uvedene MoneySend usluge, pravo je vreme da podelimo nekoliko osnovnih saveta kako biste bili sigurni da ste i vi i vaša onlajn plaćanja bezbedni u svako doba dana i noći:

  • Pročitajte kritike: Mnoge onlajn prodavnice dozvoljavaju kupcima da ocene svoje iskustvo sa trgovcem – te ocene i kritike mogu da posluže kao znak upozorenja ukoliko trgovac ima niz prigovora od ranije.
  • Koristite jake šifre: jake i različite šifre mogu da prevarantima otežaju pristup Vašim onlajn nalozima. Jaku šifru možete kreirati koristeći nasumične, ali lako pamtljive reči u kombinaciji sa brojevima, velikim slovima i specijalnim karakterima, a nikad ne treba koristiti lične podatke kao što su imena članova porodice ili mesto rođenja. Nemojte koristiti iste šifre za različite naloge.

Oprezno sa javnim ili deljenim kompjuterima: Većina internet pretraživača pamti Vaše šifre svaki put kada posetite neku internet stranicu, a ovim informacijama se može pristupiti čak i nakon gašenja kompjutera. Ukoliko morate da koristite javne ili deljene kompjutere, nikada nemojte birati opciju „zapamti me“ i obavezno se odjavite sa sajtova za kupovinu, imejl naloga i društvenih medija kada završite.

  • Nepoznata osoba? Opasnost: Nemojte misliti da je neko na internetu pouzdan samo zato što tvrdi da navija za isti tim, voli istu muziku ili pozorište kao i vi. Tretirajte svoje podatke onako kao što oni i jesu – lični, i ne šaljite nikome broj svoje kartice, PIN ili CVC2 kod ili bilo koju drugu lozinku putem imejla, četova ili društvenih medija.
  • Sigurnost na prvom mestu: Obavezno koristite sigurne kanale za plaćanje bez obzira na to da li vam je trgovac poznat – tj. uvek potražite Mastercard SecureCode logo, jer je to garancija da su vaši podaci enkriptovani i da se nikada ne dele sa trgovcem.
  • Reklamacije: Obavezno pročitajte politiku slanja i vraćanja robe pre nego što poručite nešto, tako da artikle koji ne ispunjavaju vaša očekivanja možete zameniti. Kada plaćate karticom onlajn, takođe vam ide u prilog i opcija za reklamacije i refundiranje sredstava (chargeback), bankarska usluga u okviru koje možete da podnesete žalbu ukoliko niste zadovoljni proizvodom ili da uopšte niste ni primili iako ste ga platili, a trgovac odbija da vam refundira sredstva. Elektronska plaćanja su dodatna sigurnost kada upražnjavate svoja potrošačka prava, za razliku od situacija kada plaćate kešom.
Huawei Huawei P20 Pro: Vidite, iskusite, kreirajte chemist-3014142_960_720 Mladi naučnici iz naše zemlje koji će promeni svet Televizor Trezor Šta bi trebalo da znate o novom TESLA televizoru Dodo Loves Samsung Samsung, BuzzFeed i Dodo počinju saradnju · · ·