deca
U VAZDUHU · urban flash

Otkad je sveta i veka vodi se polemika o tome da li redosled rođenja nešto znači. Jesu li najstarija deca najpametnija, najmlađa najzabavnija, a jedinci razmaženi? Ovo je jedna od onih tema o kojoj skoro svako ima svoje mišljenje, a ni stručnjaci nikako da se dogovore da li redosled rođenja nešto znači.

Business Insider je nedavno otkrio nekoliko zanimljivih naučnih zapažanja vezanih za redosled rođenja. Ako ne verujete u to da ima veze da li ste prvorođeno ili najmlađe dete, onda se samo zabavite čitajući ove rezultate.

Ako ste najmlađe dete verovatno ste sami sebi gazda. Odnosno, imate svoj posao. Jedna grupa psihologa utvrdila je da se u poslednjem rođenom detetu najviše razvija buntovnički duh i najviše su skloni preuzimanju rizika kao što je pokretanje sopstvenog posla. I verovatno imate zanimljivije hobije i više avanturističkog duha od ostatka porodice.

Ako ste srednje dete verovatno stalno pomažete drugima. Veliki ste altruista i stavljate druge ispred sebe. I veoma ste društveni, kažu psiholozi.

Ako ste najstarije ili jedino dete imate najviše šanse da uspete na konvencionalan način. Uglavnom imate liderske sposobnosti na poslu i imate tendenciju da budete konformisti, dakle usklađeni sa onim što većina voli, misli, želi. Takođe, možda ste i akademski orijantisani.

Još jedan zanimljiv zaključak je prilikom ovog istraživanja iznet, najmlađa deca najčešće stupaju u prijateljske odnose sa drugom najmlađom decom, srednja sa drugom srednja a najstarija ili jedina deca sa drugim istim kao što su oni. Znači, svaka ptica svome jatu!

kolaž Zašto moderne veze tako lako pucaju? sr Strane reči kojima se opisuje ljubav ljudi Kako koristiti govor tela da steknemo poverenje? simp Šta će nam tarot kad imamo Simpsonove · ·