naslovna
KULTURA · art

Džimi Hendriks je bio i ostao jedna od najzanimljivijih figura u istoriji muzike, koja nas i danas fascinira po stotom pregledu nekog od starih nastupa. Tako je fascinirao i čuvenog strip crtača Mebijusa, koji je ilustrovao jedno izdanje njegovih pesama.

Naime, 1995. godine objavljena je posthumna kompilacija Hendriksovih pesama pod nazivom Voodoo Soup. Omot za ovaj album i preostale ilustracije uradio je Žan Anri Gaston Žiro, poznatiji pod pseudonimom Mebijus, koji se proslavio u svetu stripa. Naslovnu ilustraciju uradio je prema fotografiji na kojoj Hendriks jede supu u jednom restoranu u Francuskoj i jedan njen deo već je bio iskorišćen za još jedno izdanje pesama ovog muzičara iz 1975. godine.

Novinar koji je napravio originalnu fotografiju Hendriksa u početku nije spominjan u kontekstu ovog izdanja, ali kasnije se našao sa Mebijusom. Tada su uradili zajednički projekat o vremenu koje je ovaj fotograf proveo kao Hendriksov vodič u Francuskoj tokom turneje 1967. godine. Mebijus je uradio ilustracije za ovu knjigu, na svoj prepoznatljiv način.

Šteta je što se Hendriks i Mebijus nikada nisu upoznali, jer verujemo da bi to bio početak plodonosne saradnje. Na neki način, Mebijus je muzičaru odao počast svojom umetnošću u nekoj vrsti psihodelije koju niko drugi ne bi mogao da prikaže. Kako se Hendriksu nisu svideli omoti njegovih albuma, možda bi bio zadovoljan onim što je nacrtao ovaj strip umetnik, a kako to izgleda, pogledajte u narednoj galeriji.

Hendriks na Mebijusov načinOtvori galeriju
page-cover-tetovaze Tetovažama protiv ožiljaka i belega 1232709 Ovi umetnici su se proslavili tek kasnije u životu vladimir sekulic Izložba „Dečak u crvenom prsluku“ Vladimira Sekulića u Domu omladine Ikonopis Jasna i naziv Lemon Berry Studio: Kurs ikonopisa · · · · · · ·