cover
PULS GRADA · lepota

Lepota je vezana za estetiku, percepciju, istoriju, tradiciju i običaje. Svaka kultura i geografska oblast imaju svoje unikatne standarde viđenja lepote, ali se na kraju ipak sve svede na subjektivni i krajnje lični osećaj. U svetu postoji toliko različitih i neočekivanih koncepata vezanih za izgled, pa se upoznajte s nekim teorijama koje govore šta je to tako lepo, a šta nikako nije.

Previše šminke ne prolazi u Francuskoj

U Francuskoj se možete bezbrižno šetati bez trunke šminke na svom licu. Tamo se daleko više ceni prirodna lepota i naturalni izgled. Francuskinje nisu toliko opterećene „krečenjem“ lica; to čak na neki način smatraju degutantnim i odbojnim, dok su nasuprot tome Amerikanke sklone da stavljaju slojeve i slojeve šminke. Potcrtavanje prirodnih crta lica, nežne tonove i nenapadnu šminku, Francuzi daleko više cene od svakog preterivanja.

Mršavost je mrska u Africi

Mnoge zemlje se drže standarda lepote koji kazuje da žensko telo treba da bude vitko, izduženo i mršavo. A, opet, u nekim drugim zemljama, kao što je Afrika, važi parola – „što veće to bolje“. Međutim, ovde se ne radi samo o estetici, jer nečija težina ukazuje i na socio-ekonomske norme. Za punije dame se smatra da su dobrostojeće, zdrave, i da su podatnije za donošenje dece na svet.

Žene bez oblina nisu na ceni u Venecueli

Veliki pritisak vrši se nad ženama u Venecueli, kako bi imale savršenu figuru, koja podrazumeva velike grudi i zadnjicu, a uzak struk. Presija je tolika da mnoge žene često odlaze na plastične operacije kako bi usavršile svoj izgled. Nekadašnji predsednik Hugo Chàvez se jedanput čak obratio naciji i ukazao na ovaj problem.

Izduženi vrat na Tajlandu deo je tradicije

Ovakva vrsta modifikacije tela, u kojoj žene oko vrata nose nizove zlatnih prstenova, veoma je važna za kulturu plemena Padaung sa Tajlanda. Vrat se zapravo ne izdužuje, već težina prstenova i njihov pritisak na ključne kosti čine da se one spuste, pa se dobija iluzija dužeg vrata. Iako običaj deluje kontroverzno, otkrivanje i pokazivanje golog vrata predstavlja neprijatnost za žene Padaung plemena.

Obično lice se smatra ispraznim na Novom Zelandu

Po najčešćim viđenjima, tetovaže na licu imaju samo robijaši ili drugi ljudi koji se smatraju socijalno neprihvatljivim. Potpuno suprotno tumačenje važi za pleme Maora sa Novog Zelanda. Istorija njihove kulture je, i bukvalno i figurativno, obeležena tetovažama na licu. Tradicija se naziva Tā Moko, i praktikuju je žene koje tetovirajući svoju bradu obeležavaju važan događaj i životnu prekretnicu. Tetovaža na taj način predstavlja i otkriva njihov pravi identitet.

U Kini i Koreji svetla put je sofisticiranija

Dok se u mnogim Evropskim zemljama, a naročito u Americi, ceni preplanuo i taman ten, na Istoku je nešto drugačije. Kod prvih se smatra da je preplanula koža vezana za visok socijalni status, a kod drugih je obrnuto. Zbog toga žene u Kini i Koreji kada žele da održe svoj status i položaj u društvu, trude se da im ten bude što belji, jer osim prefinjenog i aristokratskog utiska, potvrđuje život na visokoj nozi.

Neprirodno je imati prirodan nos u Iranu

Operacija nosa verovatno je jedan od najtraženijih hirurškuh zahvata širom planete. Ali, osim težnje za savršenom lepotom, pa tako i što pravilnijim crtama lica, operacija nosa u Iranu ima i druge konotacije. Tamo predstavlja statusni simbol i olakšava put ka pronalaženju partnera, zbog čega je ovo zemlja u kojoj se obavlja najviše korekcija nosa. Operacija je važan potez koji govori da je porodica devojke dobrostojeća, zbog čega neke od njih nose zavoje i duže kako bi pokazale svima da mogu priuštiti ovaj cenjeni hirurški zahvat.

U Etiopiji ožiljci su lepi

Ako imate ožiljak ili ožiljke, na mnogim mestima u svetu će vas zabrinuto pitati šta se desilo i kako ste ih dobili. Ali, u Etiopiji, u plemenu Karo, ožiljci se smatraju nečim izuzetno estetski lepim. Žene ovog plemena koje na svom torzu imaju ožiljke smatraju se posebno privlačnim i senzualnim. I dok se u zapadnom svetu mnogi stide ovakvih obeležja, na drugim mestima oni se namerno i sa ponosom stvaraju.

salon slika 2_cover Keune Studio Exclusive: Frizersko kozmetički salon u Beogradu WYCON radnja Italijanski „WYCON Cosmetics“ stigao u Beograd sun care linija 2017 TISK_cover Afrodita kozmetika: Sun Care proizvodi Velika, velika promena Pre i posle: Kako promena frizure menja perspektivu iz korena · · · ·