Kina u proteklih 100 godina
fotografija

Putovanje kroz vreme još uvek nije zvanično i naučno potvrđeno, ali može se putovati kroz različite krajeve i dekade zahvaljujući dokumentima, kao što su to na primer fotografije.

Ako biste danas posetili Kinu malo je verovatno da biste mogli da pretpostavite kako su neki njeni gradovi izgledali pre 100 godina, jer mnogo je toga izmenjeno u izgledu gradova, ali zato ostaju stare fotografije da posvedoče koliko je ova država menjana u periodu od oko od jednog veka.

Da ne postoje stare fotografije malo je onih koji bi mogli da vam kažu kakvu je ekspanziju i razvoj doživeo veliki broj kineskih gradova. Industrijski razvoj i migracije danas su normalna pojava, međutim u razmaku od samo sto godina Kina je od slabo razvijenih gradića, nalik varošicama, svoje gradove pretvorila u luksuzne prestonice sa jasno očuvanom tradicijom, ali i vidljivim uplivom građevinarskih poduhvata koji su promenili njen vizuelni identitet.

Majka priroda može biti nemilosrdna ali sve ono što spada pod takozvani „ljudski faktor“ sklono je promeni, a koliko se toga promenilo u kineskim gradovima možete pogledati na fotografijama koje ukrštaju iste lokacije iz prošlih vremena, neke sa samih početaka 20. veka, i ove današnje.

Guangzhou (1980; 2016)Otvori galeriju
Magija svetlosti Svetlosne instalacije: Polja sa 50.000 svetiljki Fotografije bez Photoshop-a Fotografije za koje mislite da su napravljene uz pomoć Photoshopa Biser istorije i drevne civilizacije uništen je slepim nasiljem Pre i posle ISIS-a ili kome je smetala Palmira Par se fotografiše Samo objektiv između njih · · · ·