quinten-de-graaf-434266-unsplash
PULS GRADA · zdravlje

Sigurno su i vama dok ste bili mali govorili da ne smete da progutate žvaku jer će vam ostati u stomaku narednih 7 godina. Međutim, to je samo mit u koji većina ljudi i danas veruje. Istina je ipak drugačija…

Ljudsko telo je zaista čudesno. Samo uzmite u obzir činjenicu da može proizvesti milione krvnih ćelija za manje od 60 sekundi. Ali, ponekad, njegove sposobnosti su potcenjene. Savršen primer za to je prastari mit da žvakaća guma može ostati u vašem telu sedam godina.

Šta se dešava kada progutamo žvaku?

Iako nije tačno da će žvakaća guma ostati u vašem telu sedam godina, istina je da sintetički deo nije svarljiv. Ali to ne znači da će sintetički delovi samo ostati u telu godinama – guma retko ostaje u vašem telu više od nedelju dana. To je zato što želudac periodično prazni svoj sadržaj u tanko crevo, pa ako progutate žvaku, ona bi na kraju dospela u debelo crevo, i preko stolice izašla iz organizma.

Da li je opasno progutati je?

Neke komponente žvake, kao što su zaslađivači, se zapravo dobro vare. Međutim, često gutanje žvakaćih guma neće učiniti vašem telu nikakvu uslugu. Nije veliki problem ako slučajno s vremena na vreme progutate žvaku, ali to svakako ne treba da vam pređe u naviku.

hong-w-1382322-unsplash Oporavite organizam posle vežbanja uz balansiranu ishranu photo-1543880624-5795fe87a603 Kako da više ne budete noćna ptica foto KOOZZZZZZZZZMETIK: Repelent za komarce O shutterstock_301460216 10 koraka do vitke linije bez odricanja · · ·