DecemberCollage
KULTURA · film/TV

Na samom kraju 2017. distributeri su pripremili raznovrsne filmove, a neke od njih možda ste i gledali u bioskopima. U slučaju da su vas praznici u tome omeli ni kućni bioskop nije loša ideja, pa da više ne odugovlačimo… Evo mojih preporuka i upozorenja…

VELIČANSTVENI ŠOUMEN (THE GREATEST SHOWMAN)                                                                             Da krenemo od mjuzikla… Da je šareno – jeste. Da glumi Hju Džekman – glumi. Sve su to aduti koje treba imati u vidu. Ali… Da je do srži trivijalno – jeste. Da je usiljeno – jeste. Da je klišetizirano – jeste. Veličanstveni šoumen je mjuzikl koji ne iskorišćava svoju glavnu zvezdu na pravi način i verovatno jedan od najslabijih filmova u Džekmanovoj filmografiji. Zasnovan na romantizovanoj biografiji američkog zabavljača F. T. Barnuma, film nudi niz pesama i plesnih numera koje su sve samo ne upečatljive. Doduše, izdvajaju se numere The Greatest Show i This Is Me (koja se može čuti i u trejleru), dok je ostalo prilično nezapamtljivo. Ako ništa drugo, ovaj film bi trebalo da bude odskočna daska za mladu američku pevačicu/glumicu Zendaju, koja je u Veličanstvenom šoumenu pokazala zavidne sposobnosti i kojoj ružičasta boja kose odlično stoji. Zek Efron je takođe na visini zadatka, a pevački/plesački je primetno superiorniji u odnosu na Džekmana.

NA PUTU DO ZVEZDA 3 (PITCH PERFECT 3)

Sa pesmom smo počeli, s pesmom i nastavljamo… Ljupke Bele se vraćaju u novom nestavku voljenog serijala Na putu do zvezda. Treći deo ove muzičke komedije je, pretpostavljam, bio neminovnost. Prva dva filma su bila veoma komercijalno uspešna, mada je već u prvom nastavku bio primetan zamor materijala. Sa žaljenjem moram da konstatujem da je treći dao ubedljivo najslabija karika u ovoj trilogiji. To je jedan od onih nastavaka koji su nastali na silu, bez pravog razloga. Gledljivo jeste, cure su i dalje simpatične i lepo pevaju. I to je to. Ni više, ni manje. Ana Kendrik i Rebel Vilson predvode već dobro poznatu glumačku ekipu i nisu nimalo loše, ali, kada se sve oduzme i sabere, Na putu do zvezda 3 je film u kome će moći da uživaju samo najtvrdokorniji poklonici ovog serijala.

STIG’O ĆALE 2 (DADDY’S HOME 2)

Još jedan komični nastavak, ovoga puta sa Markom Volbergom i Vilom Farelom u glavnim ulogama. Glumačka ekipa je dobila pojačanje u vidu Mela Gibsona i Džona Litgoua, što je slutilo da će drugi možda i nadmašiti prvi deo. To se, ipak, nije dogodilo. Slično kao i u slučaju Na putu do zvezda 3, Stig’o ćale 2 je gledljiv i donekle simpatičan nastavak, ali istovremeno i film koji je veoma nenadahnut i bezidejan. Doduše… Postoji jedan odličan razlog da pogledate ovaj rutinski film u bioskopu. Taj razlog je Mel Gibson. Melster je ovde u punom zamahu i podseća nas da nije samo akcioni heroj, već i vrsni komičar.

S LJUBAVLJU, VINSENT: MISTERIJA VAN GOGA (LOVING VINCENT)

Ovaj poljsko-britanski animirani film je veoma zanimljiv, pre svega zbog tehnike koja je korišćena da bi nastao. Naime, film je snimljen sa glumcima, da bi zatim 125 slikara ručno oslikalo svaki frejm kopirajući stil Van Gogovih slika. Scenario je zasnovan na više stotina pisama čuvenog slikara i donosi priču o njegovom životu, radu i preranoj smrti pod misterioznim okolnostima. Neopsorno, S ljubavlju, Vinsent je izuzetno lep na oko, ali takođe treba napisati i da je scenaristički veoma statičan, sveden na niz razgovora koje Arman Rulin (glumi ga Daglas But) vodi sa ljudima koji su poznavali Vinsenta van Goga.

FERDINAND

Neodoljivi bik Ferdinand poznat je svima koji su čitali knjigu Priča o Ferdinandu (1936) Munroa Lifa i koji su gledali čuvenu sedmominutnu Diznijevu adaptaciju iz 1938. godine. Nova dugometražna verzija je veoma šarmantna i iznenađujuće nadahnuta i duhovita. Ferdinand  je priča o prevazilaženju predrasuda i prihvatanju različitosti, ali istovremeno i akcijom nabijena komedija o „biku kome ne treba suditi po njegovom izgledu“. U bioskopu sam pogledao originalnu verziju u kome glavnim junacima glasove pozajmljuju Džon Sina, Kejt MekKinon, Đina Rodrigez i Entoni Anderson, a tu je, za najmlađe, i verzija nahovana na srpski, sa Aleksandrom Radojičićem u ulozi Ferdinanda. Zaista, dražesan film koji ne treba propustiti… ma koliko godina imali.

ČUDO (WONDER)

Zasnovan na svetskom bestseleru (koji možete pronaći i na srpskom, u izdanju Derete), Čudo je jedan od onih filmova koji žele da nadahnu gledaoca i ukažu na to da ljubav i snaga volje mogu rešiti čak i one probleme koji isprva izgledaju nepremostivi. Ogi Pulman je ljupki desetogodišnjak (glumi ga Džejkob Trembli, dečak poznat po ulozi u filmu Soba) koji zbog genetskog poremećaja ima deformisano lice. Film počinje njegovom odlukom da izađe u svet i krene u redovnu školu. Da je dečaku lako – nije, ali, srećom, ima pomoć u vidu brižnih roditelja (glume ih Džulija Roberts i Oven Vilson, ovde sasvim funkcionalni) i sestre (Izabela Vidović, mlada američka glumica hrvatskog porekla). A tu su i njegovi vršnjaci čiju naklonost postepeno osvaja… Sve u svemu, ovo je jedan sasvim dobar „motivacioni film“, koji je prilično predvidljiv, ali istovremeno kvalitetan u svim segmentima. Zima je, potrebno je nešto da nam ogreje dušu…

1130286 Šokantni filmovi bazirani na istinitim događajima the-post-2 Doušnik: Novi film Stivena Spilberga u bioskopima oscar-2103653_960_720_cover Ko su favoriti za 90. Oskara? patuljcicover Premijera domaće komedije „Patuljci s naslovnih strana“ u Sava Centru · · ·