cover
KULTURA · film/TV

Život filmskih zvezda na prvi pogled deluje jednostavno i bezbrižno: poznati su, bogati, žive luksuzno i putuju svetom. Mnogi zavide ovakvom načinu života, misleći da glumci izvode nešto krajnje nevažno, za šta dobijaju tonu novca. Međutim, kod nekih glumaca postoji ozbiljna doza požrtvovanosti i posvećenosti kako bi najbolje moguće protumačili lik, te tako ako ste mislili da je sve samo pesma bez imalo muke saznajte šta su neki od njih bili spremni da urade.

Kako je De Niro postao Taksista

Oskarom nagrađeni Robert De Niro s pravom se smatra jednim od najvećih glumaca svih vremena, zašta delom može da zahvali reditelju Martinu Skorsezeu koji ga je često uzimao kao glavnog protagonistu svojih filmova. Njihova plodna i kreativna saradnja možda se najbolje ogleda u kultnom filmu Taksista. De Niro, koji je poznat po tome da je bio spreman na ekstreme kako bi što vernije prikazao lik koji tumači, pomno je proučavao mentalne bolesti i dobio je vozačku dozvolu za taksiste. Zatim se svaki dan po dvanaest sati dnevno vozio Njujorkom i zaista prevozio ljude u funkciji taksiste, sve dok nije potpuno i verodostojno postao Travis Bikl.

Forest Vitaker progovorio je svahili u Poslednjem kralju Škotske

Glumac Forest Vitaker dobio je 2007. godine Oskara za najbolju glavnu mušku ulogu, odigravši besprekorno ozloglašenog vođu i diktatora Idi Amina. Predsednik Ugande ostaće upamćen po svom krvavom i totalitarističkom režimu, koji je Vitaker sjajno prikazao. Kako bi tokom snimanja u Africi što bolje komunicirao sa drugim glumcima i članovima ekipe, Forest je naučio nimalo jednostavan svahili jezik, i ugojio se čak dvadeset kilograma da bi ličio na Amina.

Za ulogu Mašiniste Kristijan Bejl postao je kost i koža

Bejl je trenutno jedan od voljenijih glumaca, što delom može da zahvali popularnosti koju je stekao u Nolanovoj triologiji o Betmenu. Spremajući se za ulogu Trevora Reznika, a za film Mašinista, Bejl je smršao neverovatnih dvadeset i sedam kilograma kako bi što uverljivije prikazao lik konfuznog radnika u fabrici koji pati od insomnije. Za ovaj neobičan triler vredan pažnje, Bejl je išao do ekstrema rizikujući svoje zdravlje, čak i onda kada je reditelj rekao da nema potrebe toliko da smrša. Da šok bude veći, odmah nakon toga snimio je prvi film o Betmenu, za koji je pak morao da povrati ozbiljnu kilažu i nabaci impozantnu mišićnu masu.

Zbog Tamnog viteza Hit Ledžer se potpuno izolovao

Evo nas opet kod prvog Nolanovog Betmena, u kom neki Hit Ledžerovo tumačenje Džokera smatraju najboljom ulogom svih vremena. Možda ne treba ići toliko daleko, ali to svakako i bez sumnje jeste jedan od najboljih Hitovih glumačkih poduhvata. Pre nego što je film počeo da se snima, Ledžer se zatvorio u hotelsku sobu i na šest nedelja se potpuno izolovao. Da je ovakvo odricanje urodilo plodom potvrdiće svi oni koji su videli film, kao i statua Oskara, koju je doduše dobio poshumno. Mnogi smatraju da ga je upravo uloga autsajderskog Džokera dovela do nesrećne smrti.

Edrijan Brodi se odrekao svega zbog Pijaniste

Evo ga još jedan oskarovac, koji je statuu za najbolju glavnu mušku ulogu pokupio 2003. godine. Tada je u filmu Pijanista, o istinitoj životnoj priči tumačio Vladislava Špilmana – čuvenog poljskog kompozitora i pijanistu. Špilman je bio jevrejskog porekla, preživeo je pakao Holokausta i izgubio sve. Edrijan je zbog toga odlučio da se liši svog ležernog načina života, pa je rasprodao sve što poseduje, uključujući stan i kola, kako bi mogao da tumači ovu zahtevnu ulogu. Tada je i raskinuo sa svojom devojkom da bi se isključivo posvetio ulozi Špilmana, i bio zaista intimno tužan i sam u teškim scenama.

CLAWS TV show 2017_cover City letnja preporuka #44: Serija „Claws“ VOZAC 2017_cover City letnja preporuka #42: Film „Vozač“ $ (1)_cover Trejler za novu HBO seriju „The Deuce“ mother_jennifer_lawrence_aronofsky Jennifer Lawrence u trejleru za film „mother!“ · · · ·