Jeep Renegade
PULS GRADA · auto

Ako spadate u grupu ljudi koja ne voli organizovane višednevne odmore koji podrazumevaju boravak na jednom mestu, već ste više za aktivne odmore, ili beg na produženi vikend onda imamo pravu preporuku za vas. Sedite u kola i uputite se na novu/staru destinaciju Crnu Goru. Mi smo to uradili uz pomoć prijatelja iz kompanije Jeep. Kao pravi prijatelji ustupili su nam Jeep Renegade vozilo kako bismo otišli do Ade Bojane na vikend. Svi vi koji mislite da je 72 sata nedovoljno za dobar provod u velikoj ste zabludi. 

Piše: Redakcija City Magazine

Odabrati pravu ekipu

Na produženi vikend nikako nemojte da krenete sa društvom koje nije spremno za akciju. Na put idite sa onima koje zaista volite! Ne gubite smisao za humor, i budite spremni da se prilagodite menjanju planova i prilagođavanju situacija. Bitno je da su svi relaksirani, da nigde ne žure, ali i da postoji jasna ideja šta biste sve voleli da uradite za jedan dan. Pa ako sve planirano postignete super, ako ne i to je super. Lagano. Put do Crne Gore ume da bude naporan i dosadan. Zato smo mi izabrali da idemo možda dužim, ali za nas lepšim putem – preko Zlatibora, Tare i Žabljaka. Preporučujemo vam taj put. Priroda je božanstvena. Ima dosta zanimljivih stvari koje može uzput raditi. Jeste da ćete u kolima provesti ceo dan, više od 10 sati, ali neće vam teško pasti jer kada popijete kafu na Zlatiboru, obavite slikanje na Đurđevića Tari, prošetate po okolini Crnog jezera i ručate na Žabljaku, osećaćete se ispunjenije. Gužve na tim putevima ima znatno manje, a ako ste u vozilu u kakvom smo mi bili onda vam put neće predstavljati problem.

Odaberite sigurno prevozno sredstvo
Jeep Renegade 75th Anniversary je limitirana serija vozila, sa kojim smo išli do crnogorskog primorja pokazao se kao odličan automobi – tačnije džip. Iako nismo profesionalni vozači koji testiraju vozila, nama se svidela nekolicina stvari… Više od 10 sati provedenih u kolima bez da ste izašli „ukočeni“ ili umorni pokazuje da je Jeep Renegade izuzetno udoban. A lak je i za vožnju. Iako prva pomisao na džip veličina i glomaznost, Renegade je kompaktan, niti mali niti veliki, taman je. Ima dovoljno mesta i za sedenje i za pakovanje.

Tamno zelena pastelna boja je dobitna kombinacija. Dominira, pogotovo u prirodi gde se savršeno uklapa. Na putu do Crne Gore, sigurnost je jedna od najvažnijih stavki putovanja. To nam je svima poznato, a u Jeep Renegade-u ste sigurni u svakom smislu te reči. U okukama je stabilan, bez problema pretičete druga vozila, svetla se automatski prilagođavaju u tunelima (kao i količini svetlosti u toku dana), ručna kočnica je na dugme, senzori za parkiranje odlično služe i prilikom preticanjaJeep Renegade je auto koji brine o vama. On pišti na sve i svašta. Uvek vas u vezi nečega obaveštava: kada je automobi blizu vas, kada se približavate drugom automobilu previše brzo (upozorava vas da zakočite). Pišti i kad na trenutak smaknete ruke sa volana. Dakle, bilo kakvo nedolično ponašanje i bićete glasno upozoreni. Vrlo korisno, pa čak i zabavno. Za ovo vozilo prepreka nema. Jeep Renegade je odličan i na planinama, i po livadama… Travnata ili zemljana podloga za njega ne predstavlja problem, čak ni vožnja po pesku na Velikoj plaži Ade Bojane.

Budite stalno u pokretu

Dovoljno je i da dva puna dana provedete na moru a da imate osećaj kao da ste bili 10. Samo je bitno da se ne zadržavate na jednoj plaži sve vreme svog boravka na mini odmoru. Dosta toga ste već doživeli na putu do primorja ako ste išli preko planina kao što smo vas posavetovali. Crnogorska obala vam pruža sve i svašta. Za one koji nisu tamo letovali poslednjih 10 godina, iznenađenja će biti na pretek. Budva je postala ozbiljna prestonica crnogorskog primorja, pravi grad gde odlazite samo ukoliko ste željni noćnog provoda, gužve, buke, luksuza. Miločer, Sveti Stefan, plaža Pržno, Trsteno… sve su to mesta gde ima puno ljudi, gde nećete ostati ni gladni ni žedni, ali se sigurno nećete naslušati zvuka mora.

Naprotiv. Ada Bojana je već druga priča. Poslednjih godina sve popularnija, velika ulcinjska plaža pruža mogućnosti različitim tipovima ljudi. Trenutno najpopularniji su kajteri i sve ono što njih okružuje. Mi smo posetili Kite Loop i savršeno se proveli. Opušteno, u dobroj atmosferi, okruženi lepim i prijatnim ljudima, muzika taman, klopa dobra. Jedini problem može da predstavlja boja mora (nije prozirno tirkizno) i najsitniji pesak koji koliko god je udoban ume da bude naporan. Na nudistički deo nismo svraćali. Nismo bili nudisti ovaj put.

Nađite skrivena mesta

Osim Ade Bojane, draž Crne Gore su neka skrivena mesta/sela, ne previše posećena do kojih se dolazi samo kolima. Može i čamcima ako ih imate. Naša sreća je bila u Jeep Renegadeu. Nakon dana koje provedete na Adi Bojani, već sledeći možete da iskoristite za odlazak u suprotnom pravcu, i da istražujete mala mesta na području između Kotora, Tivta i Herceg Novog. Mi smo u našem Renegadeu stigli do malog mesta Bigova koje je nažalost poslednjih dana dosta nastradalo u požaru koji divlja u Crnoj Gori. Okupati se u Bigovu je gotivno, ali ako nećete da ručate u jedinom restoranu u selu, odmah možete da se uputite ka Mirištima i Žanjicama. Ako vas ne mrzi usput možete da se okupate i na Rtu Veslo. Na Žanjicama najbolje kupanje je kod čuvene kule Arza. Veče, tačnije dan, možete da završite na odličnoj večeri. Iako u kupaćim kostimima mi smo završili u Ćatovića Mlinima, u Morinju. Najdublja tačka u bokokotorskom zalivu. Ljubaznom osoblju nije smetalo naše „sa kupanja“ izdanje, a nama je prijala već dobro poznata i savršena hrana. Dobra stvar je što trajekt koji skraćuje put oko bokokotorskog zaliva radi celu noć, pa noćni povratak iz Morinja, preko Herceg Novog ne predstavlja problem.
Ovo je samo delić onog što možete za punih 48 sati da vidite na moru.

Dan za povratak kući
Obavezno ga iskoristite ne samo kao dan za vožnju, već da još nešto posetite. Kad ste već u Crnoj Gori iskoristite priliku da obiđete i nešto novo, nedovoljno turistički atraktivno, ali svakako mesto koje će u narednim godinama biti eksploatisano u, na primer, filmskoj industriji. Zašto? Jer izgleda nestvarno! Na brdu Krnovo, između Nikšića i Šavnika, nalazi se Eko park – park sa vetrenjačama. Netaknuta priroda, svež vazduh, prelepe boje prirode, mir i tišina sigurno će biti melem za dušu i telo. Slikanje, kraća šetnja i povratak. Opet preko Žabljaka, Tare, Zlatibora…

Nemojte reći da vam nismo napravili preporuku za aktivan produženi vikend.

Jeep Renegade City Magazine i Jeep Renegade predstavljaju: Letnja avantura bez granica auto Hum Rider: Vozilo za preskakanje kolona rexfeatures_8846344a-920x564_cover Bebe rođene 2017. neće morati da polažu vozački ispit vitara-scene-1168x657 Epska reklama za prodaju polovnog automobila · ·