hrana
PULS GRADA · gastro

Trideset dolara je trideset dolara, ali šta sve možete da dobijete za ovaj novac zavisi od države u kojoj se nalazite. Naravno da je negde nešto skuplje u odnosu na nešto drugo. Ali, jeste li razmišljali u količinama šta možete gde da dobijete za isti novac?

Kada upoređujete cene istih stvari u različitim državama sveta, zanimljivo bi bilo da to uradite na hrani. Tako je i nastao ovaj članak, gde se upoređivalo šta sve može da se pojede za 30 dolara u restoranima koji nisu preterano luksuzni u različitim državama sveta. Bakšiš nije ulazio u cenu. Evo primera:

1. Švajcarska

Švajcarska je jedna od najskupljih zemalja sveta i ovo je hrana koju dobijete za 30 dolara u običnom restoranu nacionalne kuhinje. Ako želite nešto više, idite u kineski, turski ili italijanski restoran.

2. Japan

U Japanu trenutno cveta gastro turizam jer im je hrana ukusna i nije začinjena pa odgovara turistima raznih krajeva sveta. Restorani zaista brinu o tome šta služe a preporučuje se da probate lokalnu morsku hranu.

3. Italija

Italijanska kuhinja spada u najbolje na svetu ali će turistima biti malo teže da pronađu restorane pristojnih cena. Obično su skriveni od pogleda i standardnih turističkih ruta, ali kad ih jednom nađete pred vama se otvara izvor slasti. Takođe, i super vino možete uključiti u ovu cenu od 30 dolara.

4.Kanada

Kanadska kuhinja ima različite uticaje u sebi i dosta se razlikuju cene u velikim i manjim gradovima. Hrana sa fotografije je iz malog porodičnog restorana snimljena u Otavi.

5.Francuska

Francuska kuhinja je jedna od najpoznatijih i najukusnijih na svetu. Cene zavise naravno od veličine i lokacije restorana. Vino je obavezno u porudžbini, jer to je ipak francuska kuhinja.

6.Španija

U Španiji za 30 dolara možete da dobijete celu večeru u jeftinom restoranu. Ili možete da jedete tradicionalnu špansku hranu i pijete domaće vino u tapas barovima.

7. Jamajka

Nećete naići na baš raznovrsnu hranu, a za lokalnu morsku hranu ćete možda izdvojiti i duplo više novca nego u Evropi.

8. Australija

U Australiji baš super možete proći za 30 dolara u skoro svakom restoranu. Zanimljivo je da dosta restorana nema dozvolu da služi alkohol ali možete poneti svoje piće.

9. Grčka

Potpuno raznovrsna i preukusna hrana vas očekuje u Grčkoj. Probajte sve, jer dosta toga u lokalnim tavernama ne košta više od 30 dolara.

10. Meksiko

U lokalnim restoranima u Meksiku dobijate pravu gozbu i preukusnu hranu za 30 dolara. Probajte sve što možete. Ukus je odličan.

11. Indija

U Indiji čak i u ekskluzivnijim restoranima za 30 dolara možete dobiti hranu koja može da nahrani nekoliko ljudi. Pritom, ukus hrane je baš izazovan i zanimljiv.

12. Makedonija

Makedonija je među najjeftinijim zemljama u Evropi. Hrana koja se služi je sveža, jednostavna i ukusna. Za 30 dolara možete dobiti hranu koja može da se služi na omanjoj žurki.

cover Paprika: Carica povrća Food Deco Avokado: od hrane do umetničkog dela torta Istorija svadbene torte crveno vino Zašto je dobro piti crno vino