1. maj
PULS GRADA · destinacija

Bliži se 1. maj, sigurno ste dobili koji slobodan dan i ako ne planirate da produženi vikend provedete u pidžami, krajnje je vreme da razmislite šta biste mogli lepo da radite.

piše: Ana Kalaba

Bekstvo iz Beograda

Naravno, prvo će vam na pamet pasti putovanje, a pre nego što ga otpišete kad se setite da zapravo imate samo nekoliko dana i da niste ni baš pri kešu, obratite pažnju na last minute ponude – možda nemate vremena i novca za neke egzotične destinacije, ali za malo para 1. maj možete proslavite u inostranstvu. Ove godine je izgleda hit Venecija za koju se četvorodnevni aranžmani mogu naći i za manje od 50 evra, ali ima i dobrih ponuda za Krakov (pet dana za 85 evra), Toskanu (pet dana za 99 evra), Istanbul (pet dana, 99 evra), obilazak dvoraca Bavarske (pet dana, 110 evra), San Remo (pet dana, 119 evra)… Zvuči povoljno? Polasci su većinom 30. aprila, tako da je bolje da požurite.

Još pristupačnija su putovanja po Srbiji, koja se, takođe, mogu pretvoriti u pravu avanturu, posebno tokom praznika, kada se svi trude da spreme i neke atraktivne programe za turiste.

S 1. majem se tradicionalno otvara turistička sezona na Paliću, gde ćete moći da se opustite uz jezero, obiđete Zoo vrt ili ispratite program manifestacije, a živo će biti i na Fruškoj gori, gde možete da obilazite manastire, ali i uživate na nekom od brojnih izletišta. U svojoj režiji mogli biste da napravite i jedinstvenu turu kojom biste, na primer, u cugu obišli dvorce Vojvodine – od čuvenog Dvorca Dunđerski u Kulpinu, preko Fantast dvorca kod Bečeja i Sokolca kod Novog Bečeja pa do dvorca Ečka kod Zrenjanina. Etno sela bi takođe mogla da budu pun pogodak – bajkoviti Drvengrad, pletilje Sirogojna, čuvena banatska vetrenjača Tiganjice, Moravski konaci sa svojim mostovima, Divljakovac sa svojom “ružom vetrova”… Na koju god stranu da krenete dobićete odmor za prepričavanje.

Imali ste na umu neku konkretniju akciju? Nature fest na Tari bi mogao da se ispostavi kao vrlo uzbudljivo iskustvo  – ove godine uključiće rafting, splavarenje, hiking, hajdučke i viteške igre (streličarstvo i viteški boj), ali i žurka sa Banetom Lalićem MVP.

Prvomajsko partijanje

Ako volite muzičke festivale, ne morate mnogo da razmišljate, niti da se cimate daleko – od 30. aprila pa sve do 4. maja na Adi Ciganliji (Makiš) održava se prvi Illusion Quest posvećen ljubiteljima trance muzike. Zvezde su Ultravoice i Micky Noise, a cena karte je 2.000 dinara za ceo festival, pojedinačne 500 i 800 dinara.

Dobro zvuči i drugi Uranak koji će se odvijati na Srebrnom jezeru od 30. aprila do 3. maja, za koji je najavljeno 100 sati žurke na tri stejdža (Live, Urban i Open air action stage) gde će nastupati Željko Vasić, Ničim izazvan, Who see, Me High Low, DJ Gru, DJ Kristijan Petrovski i mnogi drugi. Doduše, za ovu parti akciju treba izdvojiti i malo više – narukvica za festival je 10 evra, a prevoz i smeštaj 64 evra.

Ove godine i Novosađani dobijaju svoj Uranak fest – u Kameničkom parku, 30. aprila će “prašiti” Divlje jagode, a 1. maja bend Apsolutno romantično. Biće tu još zanimljivih sadržaja, nastupa, igara, a ulaz je slobodan. A, tu je i Uranak Fest na Šumaričkom jezeru u Kragujevcu, dvodnevni festival muzike, kulture i sporta. Održava se 30. aprila i 1. maja, a ulaz je besplatan.

A, ako vam nije rano za more, i na Adi Bojani u Crnoj Gori se i ove godine održava prvomajski festival (30. april – 2. maj) uz organizovan kamp prostor i nastupe brojnih DJ-eva (Fungo, Gilerz, Kid Kimi, Dušan Kačarević…). Karta za veče je 5 evra, za tri večeri 12, za put ćete morati da se snađete.

Izlet na brzaka

Ni ostanak u Beogradu tokom praznika ne zvuči loše ako znate gde možete da zbrišete u prirodu i radite nešto zanimljivo. Najpopularnija izletišta su Topčider, Ada Huja, Zvezdarska šuma, Košutnjak, Bojčinska šuma i Ada Ciganlija. Sigurno će biti mnogo ljudi, sigurno će biti opušteno, a vi imate sasvim dovoljno vremena da skupite ekipu i organizujete izlet.

Ipak, ako ste ih već sve “overili” i niste za gužvu, na samo sat vremena od centra grada možete naći izletišta po svojoj meri. U izletničkoj šumi Zabran, koja se nalazi neposredno uz Obrenovac i jednim svojim delom izlazi na Savu, naći ćete mesta za piknik, ali ćete moći i da se okušate u streličarstvu ili pejntbolu. Nautičko selo u Boljevcima zovu “biser na Savi”, a 1. maj je najbolji trenutak da proverite zašto, a ako se zaputite do odmarališta Mala oaza na obali Dunava (kod Grocke) usput obiđite manastir Rajinovac, Rančićevu kuću, arheološko nalazište vinčanske kulture… Bela stena je malo poznata rečna ada na desnoj obali Dunava i na samo desetak kilometara od centra Beograda predstavlja pravi “beg u divljinu”, a uživanje u prirodi glavni je adut i izletišta (jezera) Trešnja na oko 30km od Beograda putem prema Avali.

Instagram i putovanja 10 najboljih Instagram profila za putovanje kambodža Kambodža: Zemlja kontrasta i nasmejanih ljudi Island 9 najboljih evropskih destinacija za avanturiste krstarenje oko sveta 10 najlepših krstarenja oko sveta · ·