cover
PULS GRADA · dizajn

Divno je videti kako malo volje, kreativnosti i želje da se nešto napravi može proizvesti interesantne, a pre svega korisne predmete. Često odbačeni i nezanimljivi komadi budu upravo ti od kojih, uz malo reciklaže, alata i bazičnog majstorskog znanja, nastanu nove neverovatne stvari. Uzmite na primer metalno bure…

Od njega možete svašta napraviti, pa evo nekoliko predloga u nastavku.

Garnitura za sedenje

Zvuči skoro nemoguće, pa čak i malo glupo napraviti od starih metalnih burića dvosed, fotelje i sto. Ali budite otvorenog uma i pomislite koliko ćete novca uštedeti, a na kraju dobiti neobičan komplet koji se nigde ne može kupiti. Ovakvi burići znaju da budu prljavi i zarđali, pa ih za početak dobro operite i išmirglajte grubom šmirglom. Dvosed i fotelje se prave po istom principu, tako što se iseče središnji deo, ostavljajući parče bureta sa leve i desne strane, jer će oni postati nasloni za ruke. Isečeni deo okrenite naopako i fiksirajte tako da dobijete naslon. Materijal za sedalni deo, kao i boja je sada isključivo vaš izbor. Crna boja i koža delovaće muški i mračno, dok ćete u kombinaciji pastelnih boja i mebla s šarama postići veseo i retro izgled. Onda vam ostaje da napravite nogare, kako bi sve bilo stabilno. Za sto, samo presecite bure na pola, pa ga zatvorte kružnom drvenom ili staklenom pločom.

Klupa

Imate terasu ili dvorište koje logično hoćete maksimalno da iskoristite ovog leta? Onda pronađite dva bureta koja ćete preseći na pola po širini i visini, tako da dobijete ulubljeni naslon, u koji se možete zavaliti, a noge pružiti preko niza spojenih dasaka kojima ćete povezati ova dva bureta. Kreiraćete idealan kutak za čitanje i dremku, koji izgleda kao moderna vrsta rekamijea sa primesama uličnog vajba i street arta.

Držač za bicikle

Ništa lakše nego napraviti ovaj neophodan komad za sve koji voze bicikl, a pošto ima mesta za više od jednog, dobro će poslužiti porodici, a ako ste darežljivi, čak i komšiluku. Presecite bure na pola po dužini, a zatim ga postavite na zemlju, pa napravite proreze sa razmacima, koji će biti po meri gume, kako bi bajs mogao da se ubaci i fiksira. Za kraj poprskajte bure sprejom u boji, čisto da izgleda lepše i svežije.

Automobil za decu

U ovu igračku, zbog detalja od kojih je sazdana, svakako treba uložiti više vremena i posedovati solidno majstorsko znanje. Pored podosta ružnih plastičnih automobila koji se mogu naći u prodavnicama igračaka za decu i tržnim centrima, lepo je imati nešto unikatno. Osim toga, dete vam može i pomoći u odrđenim aspektima izrade, zbog čega ćete se dodatno zbližiti i zabaviti. Da biste postigli osnovni oblik automobila, položite bure horizontalno, pa pri kaju isecite okrugli deo. Ovo udubljenje će biti sedište automobila, na koji sada dodajete točkove, svetla, volan i sve što će ga dodatno oživeti.

Luster

Da biste dobili luster, proces je neverovatno lak i jednostavan. Ono što treba promisliti jeste izbor sijalica i na koji način su povezane sa lusterom, kao i kako ga fiksirati za plafon. Bure isecite tako da dobijete kružnu strukturu koja je šuplja. Sami izaberite debljinu koja vam odgovara i dobro ga prefarbajte. Sa porastom popularnosti industrijskog stila, metalno bure je dobar izbor materijala, a uz njega idu velike sijalice koje se spuštaju u nizu.

Saksije

Od dubokih do plitkih, vi birate veličinu u odnosu na biljke i prostor u kojem će se saksije nalaziti. Po potrebi ćete odrediti gde ih je najbolje preseći, da li je potrebno praviti i nogice, a možda se odlučite na dosta proreza koji idu u krug, i tako prave mini saksijice za sebe. Osim što se podrazumeva da ćete ih prefarbati u neku boju, lepo rešenje je i obojiti saksije u belo, a zatim oslikati detalje koji će personalizovati i ulepšati svaki stan, kuću, terasu ili dvorište.

QLED TV_ Takmičenje u dizajnu postolja za televizore NakeFit: Revolucija u letnjoj obući Nakefit: Revolucija u letnjoj obući polluted-water-popsicles-taiwan-2_cover Sladoledi na štapiću od zagađene vode Autori flašica Coca-Cola predstavila ograničenu seriju dizajniranih flašica · · · · ·