Romantika
U VAZDUHU · trend

Ako više nisu romantične ni večere pod sjajem aromatičnih sveća, ni krevet posut ružinim laticama, držanje za ruke, šetnje po kiši, i navedite koje god još klišee želite – ako sve to, dakle, više nije romantično (ako je ikad ikome i bilo), šta jeste? Izvolite odgovore…

Primećujete li da zapravo niko više ne koristi reč „romantično“? Neki ljubavni gest koji nam se dopao, koji nas je pridobio, osvojio, koji je bio skroz lep i fin nije „romantičan“ nego kul. Strava. Ekstra i vrh. Simpa. U najboljem slučaju – divan. I dok Amerikanci za dvoje u vezi i dalje koriste izraz „romantically involved“, a naši treš novinari obožavaju svoju treš kovanicu po kojoj su dvoje „razmenjivali nežnosti“ („u poznatom prestoničkom klubu“, jelte), romantika je oblik razmišljanja i ponašanja koji volimo da vidimo na filmu, ali koji u stvarnom životu lako postaje ljiga, blam, cinizam i „never gonna happen“ stav, jer tako lako ode u krajnost. Recimo:

Romansa na filmu

Love, Actually – jedan od najomiljenijih filmova na planeti, redovno emitovan i iznova gledan tokom novogodišnjih praznika, sa sve kultnim scenama jednom do druge koje tako volimo zato što se u stvarnom životu, oprostite, ali čak ni tokom tih filmski čarobnih novogodišnjih i božićnih praznika, ne dešavaju: premijer države koji na Badnje veče opušteno redom kuca ljudima na vrata jer je skontao da mu se sviđa njegova sekretarica, pa daj da proba da je nađe; pisac koji uči portugalski da bi na isto to Badnje veče seo na avion, otputovao za Portugaliju, našao grad, ulicu i kuću u kojoj živi devojka koja mu je tokom pisanja romana pospremala vikendicu, te je onda s njenim ocem, sestrom i svim živim prolaznicima na koje su usput naišli, otišao i u restoran gde radi ne bi li je, naravno uspešno, zaprosio; dečko koji je zaljubljen u ženu svog najboljeg druga i koji im dolazi na vrata (koja, a kako drugačije nego ona otvara), te on uz prigodnu muzičku podlogu lista svoje ljubavne izjave njoj posvećene, sa sve srceparajućim zaključkom „For me, you are perfect“. Naravno, njegovom najboljem drugu, a njenom mužu za sve to vreme ne pada na pamet da se dogega iz dnevne sobe i vidi šta se to događa, te se sve završava kako je gledaocima drago, poljupcem.

Isti taj premijer i isti taj pisac (Hju Grant i Kolin Firt) u filmu o Bridžit Džons ubiše se živi za naklonost pomenute Bridžit koju tumači Rene Zelveger, a koja pritom vrlo naglašeno izgleda i ponaša se tako, da je u stvarnom životu ta dvojica ne bi ni pogledala. Cela priča zbog toga je od starta toliko banalna da je, sorry ljubiteljima, negledljiva.

Notting Hill – hemija između Džulije Roberts i Hju Granta škripi jezivo, no nema veze, ona u nekom momentu izgovara tu rečenicu nad kojom se on zamisli, a njegovi prijatelji su u fazonu – „Jesi normalan, trči za njom, ona je ta“, dakle, rečenicu: „I’m a just a girl, standing in front of a boy, asking him to love her‟. Zamišljena kao romantična izjava koja treba da anulira činjenicu da je ona holivudska zvezda, a on neki tamo bezveznjaković iz knjižare, te, Bože moj, oboje su samo ljudi, što ne bi mogli da budu zajedno, ta opskurna rečenica dobila je i zvaničnu potvrdu da više od romantike izaziva mučninu, gađenje i revolt, te zaista i jeste proglašena jednom od najljigavijih filmskih rečenica ikad.

Dugačak je niz manje ili više logičnih, te srcu dragih romantičnih komedija ali i drama koje oživljavaju scene za kojima potajno čeznemo, no preterivanja su česta, a ponor između magičnog i običnog najbolje pokazala junakinja serijala Seks i grad Keri Bredšo koja se u jednoj, pokazaće se, za nju preterano romantičnoj epizodi, na kraju bukvalno onesvestila od poplave ljubavnih gestova romantičnog joj Rusa koji joj je čitao poeziju, komponovao i svirao na klaviru, a onda i, Bože me sačuvaj i sakloni, zamolio za ples na trgu ispred Opere. Šta mu, za ime sveta, pada na pamet?!

Parčići sreće

Otkad je sumanuto pisati pesme, kako su iščezle serenade pod prozorom i, ako ih ima, zašto u savremenoj verziji postaju navijački pokliči sa sve upaljenom bakljom (Tri palme za dve bitange i ribicu)? Ako više nisu romantične ni večere pod sjajem aromatičnih sveća, ni krevet posut ružinim laticama, tugaljive sexy melodije, držanje za ruke, šetnje po kiši, i navedite koje god još klišee želite – ako sve to, dakle, više nije romantično (ako je ikad ikome i bilo), šta jeste?

– „Montevideo…“ 1 i 2
– Pečeno kestenje u fišeku. On ljušti.
– Bioskop u nedeljno popodne.
– Buketi svežeg cveća s pijace.
– Letnje svitanje uz termos kafe i vruće kroasane, s jednog stepeništa na Kosančićevom vencu.
– Kad dođeš kući s posla kao prebijen, a čeka te vruća kupka. S police s peškirima svira džez i ti ne izlaziš iz kade bar sat vremena.
– Kolači. Čokoladni. Kremasti. S malinama ili jagodama. Karamelom. Sirom. Lešnicima… Kolači.
– Kad te spase od bube.
– Kad otputujete za vikend.
– Kad se prvi put svađate i treskate vratima.
– Kad se mirite.
– Tihi dodir uz struk u javnosti. Ne vidi se, a prenosi poruku kad reči ne mogu.
– Iznenađenja.
– Svako sa svojom knjigom na plaži.
– Tikovi, greške, mane, nesavršenosti.
– Razumevanje i podrška.
– Neslaganja.
– Slaganja.
– Četkice u čaši, viljuške u činiji, papuče – puta dva.
– Ceduljice s porukama na neobičnim mestima.

I milion drugih, očiglednih i široko prihvaćenih ili samo vaših sitnica, prećutnih dogovora, osvojenih polja i malih radosti koje niko drugi ne mora da razume.

Zeznuto je to s listama. Ako su spisak obaveza, pomažu, ali i opominju. Ako su spisak predloga, zadiru u ukuse. A o ukusima se ne raspravlja. Ali, vi se slobodno raspravljajte. Probajte, istražujte, grešite i iznenađujte se. Kako ćete drugačije promeniti mišljenje? Kako ćete drugačije shvatiti da vam je nešto neočekivano – baš totalno romantično.

Gnezdo Biznis inkubatori: Podrška kad je najpotrebnija Wacky Sheep Ekstremni dizajn za zimske sportove Jamal Pobeda YouTube preduzetnika Nova godina Novogodišnje dekoracije · ·