Foto trudni očevi (foto izvor: www.verywell.com)
U VAZDUHU · urban flash

Sigurno vam se desilo da posmatrajući buduće očeve, koji imaju neuporedivo veće stomake od svojih trudnih partnerki, ponekad pomislite kako su jedva dočekali dobar izgovor kako bi mogli da se preterano opuste i zapuste svoj fizički izgled, izbegavajući vežbanje i nekontrolisano uživajući u hrani. Ponekad ste čudno posmatrali one koji se neuporedivo više prenemažu i žale na tegobe kroz koje prolazi trudnica, ili su vas nervirali oni koji o trudnoći znaju sve bolje i detaljnije od buduće mame.

Svakako je poželjno da budući očevi aktivno učestvuju u brizi i vaspitanju deteta, maksimalo pomognu tokom trudnoće i u prvim danima detetovog života, ali neki odu i korak dalje, dobiju prave simptome trudnoće. Ovaj fenomen je poznat kao sindrom lažne trudnoće kod muškaraca (Couvade Syndrome) i različita istraživanja su zabeležila različitu učestalost. Prema jednom poznatijem iz 2007. koje je uradio St George’s, University of London na uzorku od 282 ispitanika, 11 budućih očeva je patilo od istih simptoma kao i njihove trudne partnerke. Bitno je naglasiti da ovaj sindrom nije bolest ili patološko stanje, iako se ponekad budući očevi obrate lekarima tražeći stručnu pomoć. Većini „trudnih muškaraca“ ovi simptomi prođu nakon prva tri meseca partnerkine trudnoće, a ostalima sigurno nakon rođenja deteta. Zanimljivo je da su rađene analize hormonalnog statusa i da budući očevi koji pokazuju simptome trudnoće imaju viši nivo prolaktina, a niži nivo testosterona.

Ima više teorija o tome kako ovaj sindrom nastaje. Neki ga povezuju s psihološkim promenama koje se dešavaju kod oba buduća roditelja. Poslednjih decenija očevi su sve aktivnije uključeni u praćenje trudnoće, zajedno sa partnerkama upisuju razne kurseve ili posećuju organizovane programe u savetovalištima kako bi se što bolje pripremili za dolazak novog člana porodice, neki prisustvuju i porođaju. U nekim zemljama je sasvim normalno i poželjno da očevi uzimaju porodiljska odsustva i sve te aktivnosti utiču na psihološku pripremu za dolazak novog člana porodice i za veću uključenost muškaraca u odnosu na neke prethodne vekove.

Kod većine se javljaju pojačana strepnja i strahovi kako će se snaći u novoj ulozi. Simptomi trudnoće u ovom slučaju mogu biti psihosomatski odgovor organizma na nagomilane strahove i strepnje. Psihoanalitički orijentisane teorije su daleko nemilosrdnije, u ponašanju muškaraca vide nesvesno privlačenje pažnje, jer su tokom trudnoće svi zainteresovani za buduću majku, a nakon porođaja za novog člana porodice. Psihoanalitičke teorije kažu da muškarci nesvesno osećaju zavist prema ženama, jer za razliku od žena ne mogu da rađaju.

Međutim, daleko su rasprostranjenije i prihvatljivije teorije koje baš u prevelikoj empatiji muškaraca prema svojim trudnim partnerkama vide nastanak ovog fenomena. Zbog toga neki couvade sindrom nazivaju i sindrom empatske trudnoće, jer partner prolazi kroz sve one nelagodnosti kroz koje prolazi buduća mama. Jedno takvo istraživanje je urađeno u Poljskoj 2013. na uzorku od 143 ispitanika, koji su budući očevi i čije partnerke su u momentu istraživanja bile u trećem tromesečju trudnoće. Rezultati su objavljeni u Medical Science Monitor i pokazali su da su učestaliji simptomi trudnoće kod onih muškaraca koji imaju veću empatiju i koji su emotivno osetljiviji na tuđu patnju.

pexels-photo-288477_cover 9 saveta za izlaženje na kraj sa nezgodnim šefom 12519910-11-1490377662-650-6390a5b05c-1490599101_cover 10 načina da ostavite dobar prvi utisak mzv Ručak iz veš mašine? pagecvr Kako su samo zabrljali · · · ·