collage
PULS GRADA · kulinarka

Tokom praznika većina domaćica pripremi bezbroj ukusnih specijaliteta u kojima uživa cela porodica. Slasni zalogaji i novi recepti golicaju našu maštu, te često preteramo u količini pripremljene hrane. Narednih dana smo u dilemi šta da radimo sa ostacima jer ne bismo želeli da ih podgrevamo, a bila bi šteta da ih bacimo. Zato vam u nastavku otkrivamo nekoliko kulinarskih trikova pomoću kojih ćete ostatke praznične trpeze pretvoriti u sjajne gurmanluke.

Reč je o vrlo jednostavnim idejama koje ne zahtevaju mnogo truda, a garantuju sjajan rezultat. Ostaci lososa, pečenog pileta, ili pak izvetreli šampanjac, mogu se i te kako lepo iskoristiti tako da ništa ne bacite, a opet imate ukusan obrok koji će voleti svi vaši ukućani.

Šta uraditi sa ostacima pečenog pileta ili ćurke?

Napravite ćufte:

Iseckajte meso, pa ga pomešajte sa jajetom, prezlom, začinskim biljem, seckanim orasima (ili bademima, lešnicima), te formirajte loptice, uvaljajte ih u prezlu i pržite u dubokom ulju. Poslužite uz salatu, pire krompir ili grilovano povrće.

*Druga varijanta je da pripremljene ćufte umesto prženja skuvate u paradajz sosu i poslužite uz pastu ili pirinač.

Napravite ukusnu obrok-salatu:

Iseckanom mesu dodajte svež praziluk, pečeni ili kuvani krompir, brokoli pripremljen na pari, malo senfa, vinsko sirće, kapar i maslinovo ulje. Sve dobro promešajte i vaša obrok-salata je spremna!

Napravite egzotični kari:

U zagrejan tiganj dodajte sitno iseckan đumbir, crni i beli luk, pa malo propržite. Dodajte sitno iseckano pileće ili ćureće meso, pa pržite dok meso ne dobije finu zlatnu boju. Kada je meso gotovo, dodajte nekoliko kašika kokosovog mleka, malo korijandera i narendanu koru limuna i još malo krčkajte da se sjedine svi ukusi. Poslužite uz bareni pirinač ili pita hleb i svežu salatu.

Šta uraditi sa ostacima dimljenog lososa?

Napravite ukusnu paštetu:

Fino isitnite komade lososa, pa ih pomešajte sa vlašcem, zelenom jabukom koja je isečena na sitne kockice, malo maslinovog ulja, nekoliko kašika jogurta, malo limunove kore i nekoliko kapi limunovog soka. Namažite paštetu na tost ili poslužite uz jabuke pripremljene na pari.

Napravite sočne slane kolačiće:

Isitnjenim komadićima lososa dodajte umućena jaja, pavlaku, iseckano začinsko bilje, pa smesu preručite u kalup za kolače ili mafine. Pecite na 200° C oko 15 do 20 minuta. Poslužite uz salatu.

Napravite delikatesni namaz:

Komadiće lososa pomešajte sa nekim finim krem sirom, dodajte malo limunove korice, biber i muskatni oraščić. Sve lepo sjedinite kako biste dobili homogenu masu, pa njom premažite prepečeni tost hleb i poslužite uz salatu.

Šta uraditi sa ostatkom izvetrelog šampanjca:

Napravite ukusni sorbe:

Pomešajte šampanjac sa voćnim sirupom, pa ostavite u zamrzivaču minimum dva sata da se dobro stegne. Poslužite uz egzotično voće.

Napravite italijansku granitu:

Pomešajte šampanjac sa voćnim likerom po želji ili odmrznutim bobičastim voćem i poslužite kao osvežavajući napitak.

Napravite ukusni žele:

Pomešajte džem po želji, šampanjac, malo šećera, limunov sok i želatin, pa ostavite da se stegne. Iseckajte na kocke, pa poslužite uz voćnu salatu.

cover www.domesticgothess.com i www.simpleveganblog.com Vegetarijanska praznična gozba (III deo) salad-2049563_1280 Za ovu dijetu se predviđa da će biti hit u 2019! landscape-nrm-1418837570-gin-and-cranberry-1507045268 Napravite najbolji praznični martini collage Neodoljive poslastice sa kokosom · · ·