2c74093aec1724970b4e4206ae6c89f3
PULS GRADA · moda

Pariz je rekao svoje kada je trend za jesen/zimu ove godine u pitanju. Na vama je da čitate, slušate, gledate, kupite (ili napravite) i naravno nosite. Balmain ne odustaje od animal printova, kombinacija kože i upadljivo šljaštećih elemenata, a Rick Owens nastavlja da prelazi granice očekivanog, kršeći sva pravila i sledeći samo svoj kreativni instinkt. Bilo je puno drugih kurioziteta vrednih pažnje, pa smo za vas izdvojili samo neke koji će obogatiti vaše modno znanje.

Vežite se, polećemo!

Chanel, na čelu sa Karlom Lagerfeldom, bukvalno je oduvao sve prisutne kada je velika raketa, koja je predstavljala deo scenografije, polako krenula da se diže uz varnice, iskre i tonu dima. Manekenke koje su mirno stajale okolo, nosile su stilizovane zaštitne naočare. Lily-Rose Depp je za promenu ovu reviju presedela u prvom redu, dok je njen dečko Ash Stymest bio taj koji je prošetao modnom pistom.

Trk u prvi red

Za razliku od vremena provedenog u školskoj klupi, kada je postojalo nepisano pravilo da kul ekipa uvek sedi u zadnjem redu, na Nedeljama mode slučaj je obrnut. Borba za sedenje u prvom redu pitanje je statusa u modnoj industriji, i popularnosti osobe. Pariz se ne razlikuje od drugih modnih metropola, pa sva “kul deca” ponosno prekrštenih nogu, u najstajliš odeći, caruju u prvom redu.

Grmi seva vreme se menja

Na apokaliptičnoj reviji Saint Laurenta, modeli su šetali pistom po kiši, pod jakim vetrom i temperaturom od svega šest stepeni. Publika baš nije uspela da se ugreje ćebićima, a mnogi nisu bili impresionirani ni revijom koja očiglednu inspiraciju vuče iz osamdesetih. Koža, duboke čizme, naramenice, sve je bilo tu, dok je sala bila “ukrašena” skelama i najlonima koji su se vijorili. Još je samo kraj sveta falio.

Devedesete, dokle više

Od choker ogrlica (koje bukvalno udaviše koliko su popularne) na reviji Diora, do isečenih majičica iznad pupka kod Versacea, sve je izgledalo kao repriza serije Beverly Hills 90210. Dizajner Louis Vuittona, Nicolas Ghesquiere, “povampirio” je još jedan zaboravljeni trend devedesetih, a to je lanac za novčanik. Verovatno se sećate tog lanca koji je bio vezan za kaiš, pa je išao preko butine i završavao se u džepu vezan za novčanik. Ako biste to preskočili, znajte da su na reviji bile i torbe nalik onima za alat, haljine sa karnerima, a sve je odisalo rejv-grandž vajbom.

Glavu ne u torbu, već torbu na glavu

Kreativni direktor Maison Margiele, legendarni John Galliano, uspešno se poigrao kombinovanjem materijala i kompozicijama krojeva. Tako je čuveni klasik kada su mantili u pitanju – trench coat, iseckao tako da ima zanimljive proreze, te na leđima američki Kip slobode. Bilo je dosta drugih, takođe upadljivih komada, ali je možda crvena torba sa peruškama koja je poslužila kao kapa, najoriginalniji i najduhovitiji detalj sa ove revije.

Cipele stare pustite nove u orman

Izbori u Americi već su prošli, a nostalgija za nažalost propalom kandidaturom Berniea Sandersa i dalje je prisutna, pa čak i na Nedelji mode u Parizu. Tako je modna kuća Balenciaga plasirala cipele, na kojima logo brenda neizmerno podseća na onaj koji je Bernie koristio u kampanji. Možda je to žal za nekim boljim vremenima koja su mogla da se dese, ili pak samo modna igrarija.., ko će znati? Izraziti špicevi su opet u modi, pa izvolite uvrstite ovakve cipele u orman. Samo polako, bez žurbe, ima vremena do jeseni.

A na glavi teme krasi…

Beretka! Ona svakako predstavlja asesoar koji je simbol Francuske, podjednako važan kao baget ili Ajfelova kula. A kako je modna kuća Dior takođe simbol večnog stila i Pariza, nije ni čudo što je upravo ova kapica dominirala na reviji. Stilski obrt, a samim tim i modni iskaz, ogledao se u tome što su sve beretke bile crne i od kože. Gospođica Rihanna se na reviji pojavila upravo sa tom beretkom na glavi, i naočarima za sunce istog brenda.

coversesiri Šešir: Statusni simbol koji se nosi na glavi coverthestore The Spot: Novi premijum multibrend store u Srbiji HMStudio finale Predstavljena „vidi sada, kupi sada“ H&M Studio kolekcija dig Dolce & Gabbana: Malo drugačiji manekeni · · · · · · ·