Staklena kuća
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kazahstanska istorija prepuna je priča o kamenovanju ljudi i kuća kao vidu kažnjavanja, međutim, ovo arhitektonsko čudo u šumi kao da se protivi svakom razumnom zaključku.

Kako se svake godine broj kuća koje su napravljene u okvirima takozvane ekološke norme povećava, ne bi trebalo da iznenadi što je jedna od najnovijih a verovatno i najlepših tvorevina iz tog domena ne samo okružena drvećem već jedno stablo čuva i u svojoj unutrašnjosti.

Kazahstanski arhitekta Aibek Almasov napravio je nacrte za ovu staklenu kuću u obliku valjka još u 2013. godine međutim do realizacije nikada nije došlo jer se investitor izvukao iz čitave priče ostavljajući Almasovu samo nedosanjan san.

Danas je stvar posve drugačija, jer su se arhitekti javili proizvođači panela za prikupljanje solarne energije koji su objasnili da u Aibekovim nacrtima vide interes za svoje proizvode i kompaniju.

Prema rečima Almasova glavna stvar zbog koje je bio toliko uporan da vidi realizaciju svog projekta jeste jer želi da ljudima ponudi alternativu u odnosu na tipičan gradski život i njegov izgled. Kombinujući moderan industrijski dizajn i prirodne lepote i njena bogatstva čovek ima priliku da pobegne od vrelih betonskih kutija u kojima nesrećno živi već decenijama!

Delo kazahstanskog arhitekte Aibeka AlmasovaOtvori galeriju
Foto: Goran Basarić, sa izložbe fotografija Pogled sa prozora, Galerija KCB Urbanistička utopija Novog Beograda (foto-galerija) 06 Art printovi: Kako osvežiti životni prostor, a da ne razbijete kasicu prasicu Kućne biljke Savršene sobne biljke kojima nije potrebno puno nege Balkoni i dekoracija Ideje za uređenje malih balkona i terasa · · · ·