eddie-murphy
U VAZDUHU · top 5

Umetnost stand-up komedije u različitim vidovima postoji već mnogo godina, ali tek krajem ’70-ih dobija svoju modernu formu po kojoj je i danas prepoznajemo.

Nastupajući po klubovima od početka karijere, komičari sanjaju o šansi da budu glavna atrakcija u velikim dvoranama gde će za oko sat vremena prikazati ceo svoj talenat i ako budu imali sreće, završiti u nekom od tv specijala (uglavnom na televiziji HBO) koji će kasnije biti imortalizovani u obliku DVD snimka.

U moru kvalitetnih stand-up nastupa izdvajaju se oni Georgea Carlina, Billa Hicksa, Chrisa Rocka, Stevena Wrighta, Robina Williamsa i naravno sledećih komičara čije specijale možete pogledati u priloženim video klipovima:

1. Richard Pryor Live on the Sunset Strip (1982)


Watch Richard Pryor - Live On The Sunset Strip in Comedy  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

U vreme izlaska ovog nastupa Pryor je već ušao u petu deceniju svoga života i mogao se pohvaliti statusom veterana stand-up komedije. Ono što je posebno na ovom snimku je da je on označio povratak Pryora onome što radi najbolje posle nekoliko problematičnih godina u kojima je doživeo razvode, borbu sa cenzorima, zavisnost od droge i na kraju požar zbog kojeg za malo nije izgubio život. Ipak i pored toga, sam nastup nije strogo fokusiran na njegove nedaće već je pun za njega već standardnog provokativnog, iskrenog i pre svega smešnog materijala.

2. Eddie Murphy Delirious (1983)

Pre nego što je ’80-ih dominirao na bioskopskim blagajnama, Eddie Murphy je održao ovaj legendarni nastup koji je po mnogima (a i autoru ovog teksta) najbolji stand-up ikada. Eddieu je Pryor bio idol i na nekim mestima se vidi direktna „pozajmica“ sličnih štosova. Za današnje vreme politički nekorektan, Delirious je beskompromisan u svakom pogledu. Šta drugo i očekivati od energičnog mladića kome je karijera sve vreme bila u usponu i koji je itekako bio svestan svoje svetle budućnosti u šoubiznisu.

3. Eddie Murphy Raw (1987)

Drugi Eddiejev stand-up je za nijansu slabiji od prvog, ali i dalje u samom vrhu ovog komedijaškog zanata. Imitacije iz prvog nastupa su sada zamenjene zrelijom pričom o muško-ženskim odnosima kao i aktuelnim temama u to vreme. Nažalost, to je bio poslednji njegov snimljeni stand-up specijal.

4. Dave Chappelle Killin’ Them Softly (2000)

Ako je Chris Rock vladao stand-up scenom devedesetih godina, onda sigurno to mesto pripada Daveu Chappelleu u dvehiljaditim. Nakon karijere holivudskog glumca koji je imao nekoliko zapaženih sporednih uloga u hit komedijama i redovnih nastupa po klubovima, Dave je dobio šansu da u okviru jednočasovnog HBO specijala pokaže šta zna. Killin’ Them Softly je bio toliko dobar da ga je preporučio za novi tv projekat na Comedy Central kanalu, humorističku seriju sa skečevima Chappelle’s Show.

5. Louis C.K. Shameless (2006)


Watch Louis C.K. - Shameless in Comedy  |  View More Free Videos Online at Veoh.com

Trenutno najpopularniji komičar na svetu, Louis C.K., je skoro već trideset godina ozbiljno posvećen komediji. Snimio je nekoliko filmova i autor je većeg broja serija, uključujući i aktuelnu Louie u kojoj je glumac, scenarista i režiser. Ipak najveći talenat poseduje kao stand-up komičar. U moru njegovih snimljenih nastupa izdvaja se Shameless, mada je bilo teško odlučiti se za samo jedan. Njegov humor karakteriše iskrenost, relevantnost tematike, improvizacija i ponekad preterivanje u crnom humoru.

Otadžbina Pop kultura: Intimne ispovesti u žrvnju istorije Dusan Strajnic pic02 (Foto Andrea Vajda) Mladi koji obećavaju Zoran Kesić Zoran Kesić, ekipa Njuz.net-a i Biljana Srbljanović gosti prvog Freedom Art Festivala Heartefact letnji kamp Konkurs za Letnju školu produkcije, umetnosti i kulture · ·