p05whmkm
KULTURA · film/TV

Sovjetska umetnost je bila u službi režima. Reklamni, propagandni i filmski posteri su kreirani sa zadatkom ojačavanja i širenja ideja komunizma i socijalizma. Ovaj trend je započet u Sovjetskom Savezu, a kasnije se proširio i na ostale zemlje istočne Evrope.

Međutim, to ne znači da umetnici iza Gvozdene zavese nisu bili kreativni i da nisu stvarali dela koja su i danas neverovatno popularna. Kreiranje muzičkih omota i filmskih postera su im bili idealan način da se izraze, a stroga kontrola svega što dolazi sa suprotne strane zavese je bila rigorozna, pa umetnici nisu mogli da se upoznaju sa radovima svojih kolega s one strane. Ali film, koji je postao fenomen pop kulture, širio se na još filmova, knjiga, kompjuterskih igara, televizijskih serija i na mnoge druge oblasti. Ratovi zvezda su zavladali svetom, probili sve barijere i ujedinili politički razdvojene narode.

Kada je početkom osamdesetih godina trebalo da se prikazuje u bioskopima širom istočne Evrope, grafički dizajneri su dobili zadatak da kreiraju postere. U našoj galeriji, pogledajte na koji način su umetnici odgovorili na zadatak i predstavili, kroz postere, film Ratovi zvezda, fenomen koji je u tom trenutku došao sa zabranjenog Zapada.

Poster poljskog umetnika Vitolda Dubovskog 1984.Otvori galeriju
venom-cover Tom Hardi je „Venom“ u prvom trejleru za novi Marvelov film Rajan Rejnolds Šta vaš omiljeni film govori o vama "Klopka" Nebojša Glogovac (1969-2018) solo_characterteaser_1-sht_online_solo_1-sht_v2_lg-cover Pogledajte prvi trejler za film „Solo: A Star Wars Story“ · · · ·