cover1
PULS GRADA · zdravlje

Stevia rebaudiana ima nula kalorija, nula ugljenih hidrata i njen glikemijski indeks jednak je nuli. Stevia je južnoamerička biljka (potiče iz Perua) koja se koristi kao prirodni zaslađivač vekovima. Poznata je po svojim slatkim listovima.

U početnoj formi distribucije, Stevia je prodavana kao puder koji se pravio od listova biljke. Kako je ovaj puder bio poprilično sladak, a nakon nekog vremena je pravio i gorak ukus, to je limitiralo njegovu sposobnost da bude zaslađivač. Proizvođači su ubrzo našli rešenje, od ukupno 100 vrsta ove biljke, oni su otkrili jednu – Stevia rebaudiana – koje ne ostavlja gorki ukus. Sada se svi Stevia proizvodi prave upravo od ove vrste.

Zdravstvene prednosti

Danas je ovo jedan od najsigurnijih zaslađivača za upotrebu kad je zdravlje u pitanju. Može pomoći kod gojaznosti – gubljenja kilograma, osteoporoze, kao i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Ne izaziva karijes.

Ta bi biljka mogla postati spasonosna za obolele od dijabetesa tipa 2 jer se bez straha može upotrebljavati kao zaslađivač s obzirom na to da ne povećava nivo šećera u krvi i podstiče izlučivanje insulina.

Deluje antibakterijski i protivupalno. Činjenica da ova slatka biljka sprečava nastanak karijesa, pa se od nje čak može izraditi i pasta za zube, definitivno je iznenađujuća. Stevia rebaudiana ima nula kalorija, nula ugljenih hidrata i njen glikemijski indeks jednak je nuli.

Prirodna 100 odsto

Stevia je od 30 do čak 300 puta slađa od šećera (u zavisnosti od oblika u kome se koristi) a pored toga je i mnogo zdrava, zbog toga se koristi kao zaslađivač i zamena za šećer. Slast, koja se oseća nakon uzimanja Stevie traje dosta duže od običnog, rafiniranog šećera. Većina alternativa običnom belom šećeru su veštačke, a jedan od samo nekoliko prirodnih zaslađivača upravo je Stevia, 100% prirodan, koji je postao izuzetno popularan u poslednjih nekoliko godina. Brojne studije su pokazale izuzetne zdravstvene prednosti ovog prirodnog zaslađivača. Ona skoro i da nema uticaja na nivo glukoze u krvi.

Zdrava zamena za šećer

U prošlosti, Stevia se mogla naći samo u prodavnicama zdrave hrane, ali sad je počela da bude zamena mnogih veštačkih zaslađivača u okviru mnogih proizvoda kao što su čokolade, bezalkoholna pića, žvake, jogurti, pa čak i vina. Može se koristiti u svim vrstama hrane. Stevia se takođe može koristiti kao zamena za šećer prilikom pravljenja kolača. Ali zbog višeg nivoa slatkoće, dozira se u mnogo manjim količinama nego običan šećer.

Svakako, kao što je i s bilo kojom vrstom hrane u pitanju, ne treba preterivati u upotrebi. Ali ono što je sigurno jeste da običan šećer treba zameniti Steviom! Uživajte u ovoj slatkoj revoluciji.

Prirodni zaslađivači Zasladite se, ali zdravo Prirodno izbeljivanje zuba Beli zubi bez agresivnog izbeljivanja Mitovi o spavanju Razbijamo 6 mitova o spavanju Zdrav mozak Kako da vaš mozak bude zdrav i u super formi