Queen's 90th birthday celebrations
PULS GRADA · moda

Kejt Midlton je juče (u 11.01h) na svet donela treće dete, pa tako i potencijalnog petog u redu naslednika britanske kraljevske krune. U pitanju je dečak, preciznije – princ, kojem će društvo praviti stariji brat Džordž i sestra Šarlot. I dok bi detinjstvo trebalo da bude najbezbrižniji deo odrastanja, teško je zamisliti kako izgleda kada od malih nogu morate da se pridržavate raznih pravila, pa čak i onih u vezi sa odevanjem.

Određena pravila oblačenja važe i za decu koja su deo kraljevske porodice, a pogotovo za buduće naslednike prestola – mladog princa Džordža, princezu Šarlot, i njihovog tek rođenog brata. Tako se Džordž i Šarlot na formalnim dešavanjima pojavljuju u posebnim krojevima, a i izbor boja mora da bude u skladu sa prilikom, posetom ili proslavom kojoj prisustvuju.

Kada govorimo o bojama, to obično bivaju one jarke i svetle, na primer crvena, roze i plava u Šarlotinom slučaju. Uostalom, neretko se svi članovi kraljevske porodice oblače u intenzivne boje, kako bi bili primećeni i na taj način se izdvojili iz mase drugih ljudi.

Nikada niste mogli da vidite, niti ćete moći, Džordža i Šarlot u trenerkicama, farmerkama, majicama sa superjunacima i likovima iz crtaća, ili u bilo kakvoj drugoj kežual odeći, koja bi bila normalna za decu njihovog uzrasta. Mogli ste, međutim, da primetite kako se Džordž uvek pojavljuje u bermudama ili šortsevima, a Šarlot isključivo u haljinicama određene dužine. Postoje vrlo konkretni razlozi za to.

Naime, bermude i šortsevi odražavaju pripadnost višoj klasi i izraz su snobizma, dok klasična dužina pantalona asocira na srednju klasu. Osim toga, istorijski gledano, nošenje šortseva vezivalo se za dečake, a nošenje pantalona za odrasle muškarce. Zbog toga Džordž nikada ne nosi pantalone dugih nogavica, i neće moći sve dok ne napuni osam godina. U gornjem delu često nosi karirane košulje i pulovere, preko kojih nekad idu i tregeri. A na nogama obično ima kožne cipele u pratnji soknica ili dokolenica.

Šarlot je uvek u haljinicama kroja do malo iznad kolena. Kada je hladno, preko haljinice može ogrnuti kardigan ili džemperić na dugmiće. Za lepše vreme predviđene su soknice sa karnerom, a za hladne dane dugačke čarape. Ona je obavezno u cipelicama čiji oblik nalikuje onim kakve je Džudi Garland, glumeći Doroti, nosila u filmu Čarobnjak iz Oza.

Još jedan od razloga, zapravo onaj najvažniji, za ovakvo oblačenje jeste fotografisanje. Izuzetno je važno da fotografije deluju bezvremeno, da se tradicija i običaji održavaju, a sa njima i kontinuitet u stilskom izrazu. Tako slike iz dvadesetih i pedesetih godina ne izgledaju mnogo drugačije od sadašnjih. Kako bi vam bilo jasnije, osmotrite fotografiju na kojoj su princeza Ana sa tri godine, i princ Čarls (iliti deda budućih naslednika prestola) sa pet godina.

Pored britanskih modnih kuća za decu, u kraljevskoj porodici popularne su još španske i francuske firme garderobe za najmlađe. Kvalitetni materijali su obavezni, a elegancija i jednostavnost reči su koje najbolje opisuju stil Džordža i Šarlot. Bilo kako bilo, svaki komad odeće koji oni obuku rasproda se u rekordnom roku. Može se reći i da je u njihovom slučaju nađen pametan balans između istorijskog nasleđa koji se tiče pravila oblačenja i trendova vezanih za vreme u kom živimo. Ipak, nadamo se da kad su daleko od očiju javnosti mogu da budu slobodni, i obučeni onako kako baš oni žele!

(foto izvor: www.hellomagazine.com)Otvori galeriju
screen-shot-2018-04-13-at-1-37-50-am-1523598001 Vera Vang: Smele neveste iz kolekcije proleće/leto 2019. page-cover Coachella 2018: Šta se sve nosi na popularnom muzičkom festivalu dzins Odeća u kojoj ćete se osećati kao kraljica nike-unrest-se-ba 10 muških naočara za sunce koje će obeležiti ovo leto · · · · · ·